ДНС од изричитог "НЕ" до "ДА"

Међусобне оптужбе око тога ко лобира за НАТО савез достигле су врхунац. У ноћи 17. на 18. октобар, СНСД је излобирао подршку у крњој скупштини за најавжнију тачку – усвајање Резолуције о заштити уставног поретка и војној неутралности према којој ће РС пратити одлуке Србије за чланство у војним савезима.

Република Српска 19.10.2017 | 20:23
ДНС од изричитог "НЕ" до "ДА"
ДНС је био против резолуције. Најављен је био и амандан. Очигледно се у "крњој" скупштини, одржаној без опозиције, десио обрт – од изричитог НЕ до апсолутног ДА.  Шта је услов за подршку и промјену мишљења– у ДНС не желе да открију. Шеф Клуба ДНС-а у НСРС Споменка Стевановић није одговарала на позиве. Зато предсједник РС на сва уста хвали војни статус, иако, РС нема ни властиту војску.

’’То је оно што није прича у медијима вец акт који је РС донијела и опредијелила се за војну неутралност. То је говорио и Вукота Говедарица, Младен Иванић и Младен Босић да РС треба бити војно неутрална и да ћемо пратити Србију. И ја се слажем с тим’’ – рекао је предсједник РС Милорад Додик.

Од укупно девет чланова резолуције, четири говоре о томе како је Република Српска опредељена за поштовање Дејтонског мировног споразума и уставног поретка Босне и Херцеговине. Све то долази у тренутку када је Милорад Додик „пролонгирао“ одлуку о референдуму о независности Српске који је био најавио за 2018, као и  „суспензије“ референдума о Суду и Тужилаштву БиХ.

За опозицију резолуција је непотпуна, непримјењива и неприхватљива.

’’Кад се све ово погледа то је стварање политичког кишобрана да су они национално одговорни. С тиме треба да покрију своју одлуку да се стави ван снаге одлука о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ’’ – одговорио је лидер НДП Драган Чавић.

Предложеном резолуцијом Српска проглашава војну неутралност док народ на референдуму не одлучи другачије. Претходно донесени акти Народне скупштине који се односе на пуноправно чланство у војним савезима, престају да важе. Предвиђено је да српски представници у бх институцијама обуставе све активности у погледу приближавања Босне и Херцеговине НАТО-у, јер у супротном слиједе санкције.

’’Прича о војној неутралности РС је класична политичка демагогија’’ – став је шефа Клуба посланика ПДП у НС РС Мирослава Брчкала.

Опозициони политичари у РС све тумаче као политиканство и покушај Милорада Додика да у предизбрној години скрене пажњу са важних животних питања.

Струка каже да сви који познају Устав БиХ знају да о питањима спољне политике може одлучивати само држава, а не ентитети. Тиме се поручују прича о резолуцији у правном смислу завршава. Ипак, нема дилеме да се на овај начин додатно закомпликовати односи у држави.



(БН телевизија)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Хм

19.10.2017 18:32

Докле ћемо ми Београду бити монета за поткусуривање?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бариша

19.10.2017 18:36

Наравно да се све то схвата као шега,ту нема ништаљудско и озбиљно.Дакле,шегачење,шега

Name

питам се, питам

19.10.2017 18:37

И ја се питам.

Name

ЗА ХМ

19.10.2017 19:05

ОДГОВОРНО ТВРДИМ ДА АКТУЕЛНА ВЛАСТ У БЕОГРАДУ НИКАКВО ИЗЈАСЊАВАЊЕ О НЕУТРАЛНОСТИ РС НИЈЕ ТРАЗИЛА.ВОЛИЛИ ВИ БГ ИЛИ НЕ КАКО ЦЕ ТРАЗИТИ ОД ДИДИКА ВИЈНУ НЕУТРАЛНОСТ КАДА ЈЕ ВОЈСКА ФОРМАЦИЈА БиХ.ВРЛО ДОБРО ВИ ЗНАТЕ АКО ХОЦЕТЕ ПРИЗНАТИ ДА ЈЕ ВУЦУЦ ОД ДОДИКА ТРАЗИО ДА ОДУСТАНЕ ОД РЕФЕРЕНДУМА О 9.ЈАНУАРУ.ДОДИК СЕ ДОДВОРАВА ВУЦИЦУ А САВЕЗНИК ЈЕ ДС И СТЕАНАКА КОЈЕ СУ НАСТАЛЕ ОД ДС.СРАМОТА ЈЕ НА БИЛО КОГА ТРЕЦЕГ ИЗНОСИТИ ИНСИНАЦИЈЕ.ДОДИК КАКВЕ ЗЛЕ НАМЈЕРЕ ВОДИ ТО ЈЕ НЕСТО ДРУГО.ОВА ДВА ДАНА ДОДИК ЈЕ ДОБИО САМАР ОД СВИЈИХ КАДРВА 100% У БОЛНИЦИ ДОБОЈ И ЗВОРНИК.

Name

Три пута

19.10.2017 19:37

Зашто му Вучић добија изборе?

Name

МАЈКА СРБИЈА

19.10.2017 19:46

Свирајре к... Србија је наса и васа Мајка мало породицно стабло погледсјте сви све за Србију.

Name

Милокрад

19.10.2017 21:46

Посто председник Републике и остали његови сарадници стално приøају о преносу надлезности и о здајницима сјетух се овог цланка. Додик и СНСД су висе од 10 година сарадјували и врсили власт сакако их он назива непријатељима РСи то са СДА Бакира Изетбеговица и Сулејмана Тихица, са СДП који је водио Златко Лагумдзија и са ХДЗ странкама. У товреме су пренесене многе надлезности па их цитирам. Списак пренесених надлежности са Републике Српске на БиХ Да ли је СНСД у протеклим мандатима на државном нивоу учествовао у преносу надлежности и формирању сљедећих институција на нивоу БиХ: - успостављање система заједничких таблица и саобраћајних дозвола, чиме је ова надлежност пренесена у надлежност Министарства цивилних послова БиХ - успостављање заједничких пасоша - преношење надлежности ентитета из области држављанста на Министарство цивилних послова БиХ - формирање Државне граничне службе БиХ - формирање Канцеларије за сарадњу са Интерполом - формирање Агенције за државну службу БиХ - формирање Одбора државне службе за жалбе - успостављање Дирекције за имплементацију ЦИПС пројекта - успостављање Агенције за заштиту личних података БиХ - успостављање Агенције за идентификацију докумената, евиденцију и размјену података - успостављање СИПА - успостављање Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ - успостављање Службе за послове са странцима БиХ - успостављање Комисије за реституцију БиХ - успостављање Комисије за државну имовину БиХ - успостављање Агенције за акредитацију и квалитет БиХ - успостављање Агенције за лијекове БиХ - успостављање Државне регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ - успостављање Агенције за безбједност хране - успостављање Савјета за дјецу БиХ - успостављање Института за стандардизацију БиХ - успостављање Института за метрологију БиХ - успостављање Комисије за концесије БиХ - успостављање Института за интелектуално власништво БиХ - успостављање Института за акредитовање БиХ - успостављање Конкурентског савјета БиХ - успостављање Канцеларије за ветеринарство БиХ - успостављање Института за нестала лица БиХ - успостављање Државног трезора при Министарству финансија БиХ - успостављање Управе за индиректно опорезивање БиХ - успостављање Агенције за статистику БиХ - успостављање Агенције за осигурање депозита БиХ - успостављање Агенције за осигурање БиХ - успостављање Агенције за јавне набавке БиХ - успостављање Одбора за ревизију јавних набавки - успостављање Извозно-кредитне агенције БиХ - успостављање Комисије за рачуноводство и ревизију БиХ Одговор на постављено питање је свакако потврдан – да, СНСД јесте све ове надлежности у протеклих десет година пренио са Републике Српске на БиХ. Поред овога треба имати у виду улогу СНСДа око стварања Тузиластва БиХ где су са српске стране вецином кадрови из СНСД коалиције.

Name

Дебогати

20.10.2017 07:08

Војна неутралност док народ не одлуци , па свакако је то тако не видим цему резолуција, друго свакако немате војску а само питање је у надлезности БиХ, теско за сконтати

Name

Марсовац

19.10.2017 18:39

Слиједеца фаза је,споразум са ванземаљцима о медјусобном ненападању,од повјерљивих извора дознајемо да це иницијативу у процедуру упутити др.Стевандиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

друг

19.10.2017 20:45

Стевандић избацује днс из коалиције,доста је марка пола сенилног старкеље.

Name

Ко је Ненад Стевандић

19.10.2017 18:58

Према документима који су достављени у Хаг, а који према сазнањима Фактора садрже нове детаље о злочинима за које су одговорне "Црвене беретке", командант те јединице у БиХ био је Љубан Ећим, некадашњи замјеник начелника Центра државне безбједности Републике Српске (РС) и кум Жељка Ражнатовића Аркана. Ећимов близак сарадник из ратног периода био је, наводи се у достављеним документима, тадашњи командант Српских одбрамбених снага (СОС) Ненад Стевандић, данашњи заступник у Народној скупштини РС-а.   Управо су Ећим и Стевандић, судећи према документацији која је достављена у Хаг, били налогодавци бројних злочина почињених над несрбима у Бањој Луци, Приједору, Котор Вароши, Добоју и другим околним мјестима. Многи Бошњаци, Хрвати, али и неподобни Срби из Бање Луке и данас памте злогласни "црвени комби", у којем су многи од њих претучени и одвођени на непознате локације, а некима се до дана данашњег изгубио сваки траг.   Ећим и Стевандић су ангажирали Ненада Кајкута, Радојицу Кајкута, Данку Кајкута, Јадранка Микића, Борана Макивића и друге да, поред учешћа у борбеним активностима, од цивила и неистомишљеника отимају новац, злато, возила и друге вриједности. Према свједочењима оних који су присуствовали тим злочинима, од њихове руке су страдали, између осталих, Ивица Бенеш, Велимир Томанић, Нура Бербић, Џемила Бербић, Небојша Калик, Драго Рулић, Борис Сјериков, Мидхат Мустајбашић и Марио Олах.   Ивици Бенешу, брату боксера Маријана Бенеша, припадници "Црвених беретки" су, према исказима свједока, смрскали лобању у насељу Раковачке Баре и то након што су од Маријана тражили и добили одређена средства за његово ослобађање. Велимир Томановић је позван у хотел "Босна", у којем су одсједали Ећим и Стевандић. Томановићев аутомобил "ренаулт 4" је пронађен у Босанској Костајници, а њему је изгубљен сваки траг. Џемилу Бербић је по налогу Љубана Ећима из куће одвео Свето Макивић, а она је убијена у угоститељском објекту Јадранка Микића, која се налази у близини аутопијаце у Бањој Луци.  

ОДГОВОРИТЕ
Name

ххххх

19.10.2017 20:50

Уједињена Српска добија све више директорских мјеста која су некад припадала днс,оде Павић низ воду још само пустити воду.

Name

За поткусуривање велиш...

19.10.2017 19:00

Одувијек је тако било..,ми смо на Србију и тамошњи народ одувијек гледали братски, док смо ми пак, за тамошњу браћу исто што и босанац из Сарајева, одувијек...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.10.2017 19:29

Не лупај глупости.ниСрби из Републике Српске неволе сарајево, ко молy Београдјани.

Name

Ре ре

20.10.2017 06:48

Јеси ли ти прочитао коментар? Ако си прочитао, сигурно ниси разумио! Али на основу твог коментару није ти замјерити, није ти то јача страна...

Name

Ми знамо како

19.10.2017 19:29

Ријеч је ријеч...днс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

*

19.10.2017 19:47

Мафијашка је најтврдја јер,..улаз је бесплатан а излаз је прескуп.

Name

С.С.

19.10.2017 19:52

ДНС-овци дефинитивно не поштују закон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деки

20.10.2017 06:49

Само издржати до избора, док Илија Граовац оснује странку!

ОДГОВОРИТЕ