Нема договора о најнижој плати

Социјални партнери данас нису постигли договор о висини најниже плате у Републици Српској за наредну годину. Влада тврди да нема услова за повећање, послодавци немају конкретан приједлог, док синдикат тврди да услови постоје али нема разумијевања међу социјалним партнерима.

Република Српска 19.10.2017 | 19:30
Нема договора о најнижој плати
Износ од 418 марака, колика би могла бити најнижа плата у Републици Српској, подијелила је социјалне партнере у преговорима. Из Владе тврде да расте БДП, индустријска производња и извоз, али да је то недовољно да би се тренутна најнижа плата повећала за спорне 23 марке.

„Мислим да није реална та висина са становишта послодаваца што не значи да не треба ићи ка тој бројки у смислу компромисних рјешења и разумијевања према тим људима који су на најнижој плати рада то је ствар преговора и аргумената што ће ући кроз анализу док не дођемо до коначне цифре“, тврди ресорни министар Миленко Савановић.

Синдикат одговара, ако имамо све те показатеље да Република Српска напредује, онда имамо простора за повећање плата.

„Кад говоримо о најнижој плати потпуно смо јасни да минимум испод којег не можемо прихватити договор је 50% од просјечне  плате то није износ којим се можемо похвалити, није износ којим се поправља стандард радника али сигурно да испод тога било би прејадно, поручује предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић.

Послодавци нису понудили конкретно рјешење, али кажу да ће радити на томе да се повећају најниже плате због стварања бољих услова на тржишту.

„Сматрамо да ће до значајног повећања плата доћи реформом комплетном, гдје ће се доћи смањењем доприноса и пореза до могућности повећања плата“, каже Дејан Мијић, потпредсједник Уније послодаваца РС.

Наредна сједница Економско социјалног савјета, на којој би коначно требало да се утврди износ најниже плате, заказана је за 17. новембар јер већ у децембру истиче рок за доношење те одлуке.



БН телевизија

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ЖУЋО

19.10.2017 17:43

ТАЈ ЉИГАВИ САВАНОВИЋ У ПРАВОЈ ДРЖАВИ НЕ БИ БИО НИ У САВЈЕТУ МЗ. ПА ЊЕГОВ ПРЕМИЈЕР КАЖЕ ДА СМО ШАМПИОНИ У РЕГИОНУ А ПРЕСЕДНИК ДА СМО БОЉИ ДИО БИХ, ПА КО ОНДА ЛАЖЕ. ИСТИНА ЈЕ ДА СМО У СВЕМУ ЗАДЊИ У РЕГИОНУ,НА ДНУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ааа

19.10.2017 18:09

Ову власт треба смијенити, заплијенити им незаконито стечену имовину и дати им најнижу плату да од ње живе. Не треба их стрпати у затвор, тамо би имали боле услове.

Name

Минимална плата 800 КМ

19.10.2017 18:34

Ко не мозе обезбиједити 800 км плату нек затвори фирму или боље нек вози пасата умјесто с класу мерцедеса или сви идемо у њемавку а нек оном супку из мање матер прави кифле

Name

лаус

19.10.2017 20:30

Бас тако.

Name

пера

19.10.2017 18:55

Нек Савановиц да приједлог да буде најнизна 20км и одмах це се слозити.Они би то најрадје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејо

19.10.2017 19:25

Додиковац Ненад Стевандиц хттпс://www.слободна-босна.ба/вијест/62847/нови_документи_достављени_хаагу_име_ненада_стевандица_спомиње_се_медју_налогодавцима_злоцхина.хтмл

ОДГОВОРИТЕ