Nema dogovora o najnižoj plati

Socijalni partneri danas nisu postigli dogovor o visini najniže plate u Republici Srpskoj za narednu godinu. Vlada tvrdi da nema uslova za povećanje, poslodavci nemaju konkretan prijedlog, dok sindikat tvrdi da uslovi postoje ali nema razumijevanja među socijalnim partnerima.

Republika Srpska 19.10.2017 | 19:30
Nema dogovora o najnižoj plati
Iznos od 418 maraka, kolika bi mogla biti najniža plata u Republici Srpskoj, podijelila je socijalne partnere u pregovorima. Iz Vlade tvrde da raste BDP, industrijska proizvodnja i izvoz, ali da je to nedovoljno da bi se trenutna najniža plata povećala za sporne 23 marke.

„Mislim da nije realna ta visina sa stanovišta poslodavaca što ne znači da ne treba ići ka toj brojki u smislu kompromisnih rješenja i razumijevanja prema tim ljudima koji su na najnižoj plati rada to je stvar pregovora i argumenata što će ući kroz analizu dok ne dođemo do konačne cifre“, tvrdi resorni ministar Milenko Savanović.

Sindikat odgovara, ako imamo sve te pokazatelje da Republika Srpska napreduje, onda imamo prostora za povećanje plata.

„Kad govorimo o najnižoj plati potpuno smo jasni da minimum ispod kojeg ne možemo prihvatiti dogovor je 50% od prosječne  plate to nije iznos kojim se možemo pohvaliti, nije iznos kojim se popravlja standard radnika ali sigurno da ispod toga bilo bi prejadno, poručuje predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Poslodavci nisu ponudili konkretno rješenje, ali kažu da će raditi na tome da se povećaju najniže plate zbog stvaranja boljih uslova na tržištu.

„Smatramo da će do značajnog povećanja plata doći reformom kompletnom, gdje će se doći smanjenjem doprinosa i poreza do mogućnosti povećanja plata“, kaže Dejan Mijić, potpredsjednik Unije poslodavaca RS.

Naredna sjednica Ekonomsko socijalnog savjeta, na kojoj bi konačno trebalo da se utvrdi iznos najniže plate, zakazana je za 17. novembar jer već u decembru ističe rok za donošenje te odluke.



BN televizija

 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

ŽUĆO

19.10.2017 17:43

TAJ LJIGAVI SAVANOVIĆ U PRAVOJ DRŽAVI NE BI BIO NI U SAVJETU MZ. PA NJEGOV PREMIJER KAŽE DA SMO ŠAMPIONI U REGIONU A PRESEDNIK DA SMO BOLJI DIO BIH, PA KO ONDA LAŽE. ISTINA JE DA SMO U SVEMU ZADNJI U REGIONU,NA DNU.

ODGOVORITE
Name

aaa

19.10.2017 18:09

Ovu vlast treba smijeniti, zaplijeniti im nezakonito stečenu imovinu i dati im najnižu platu da od nje žive. Ne treba ih strpati u zatvor, tamo bi imali bole uslove.

Name

Minimalna plata 800 KM

19.10.2017 18:34

Ko ne moze obezbijediti 800 km platu nek zatvori firmu ili bolje nek vozi pasata umjesto s klasu mercedesa ili svi idemo u njemavku a nek onom supku iz manje mater pravi kifle

Name

laus

19.10.2017 20:30

Bas tako.

Name

pera

19.10.2017 18:55

Nek Savanovic da prijedlog da bude najnizna 20km i odmah ce se sloziti.Oni bi to najradje.

ODGOVORITE
Name

dejo

19.10.2017 19:25

Dodikovac Nenad Stevandic https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/62847/novi_dokumenti_dostavljeni_haagu_ime_nenada_stevandica_spominje_se_medju_nalogodavcima_zlochina.html

ODGOVORITE