Ускоро договор о Пељешком мосту

Премијер Републике Хрватске Андреј Пленковић упутио је писмо предсједавајућем Савјета министара Денису Звиздићу и замјенику предсједавајућег Савјета министара Вјекославу Беванди поводом Пељешког моста.
Пленковић у писму истиче да дијалог око Пељешког моста сеже још од 2005. године, када се Хрватска обратила Босни и Херцеговини, иако се мост како наводи Пленковић, планирао градити на територији Хрватске.

Босна и Херцеговина 19.10.2017 | 16:05
Ускоро договор о Пељешком мосту
Истиче да је 2006. године постигнутно разумијевање између представника двају земаља у циљу градње моста уз истовремено уважавање свих права Босне и Херцеговине, те наводи да је Хрватска како би удовољила бх страни одуступила од првобитних параметара моста.

Премијер Хрватске у писму наводи да се Хрватска изричито држи договорених теничких параментара, те да иако ти параметри гаранутују БиХ уживање свих права и легитимних интереса, БиХ је покушала условити изградњу моста другим питањима која нису везана за градњу моста.

Пленковић такође наводи да су БиХ и Хрватска још 1999.године потписале Уговор о државној гранци који иако још није на снази производи исте правне ефекте као да јесте, те да је тиме утврђена граница између двије државе, и да се планирани Пељешки мост налази 500 метара од утврђене границе.

Он је подсјетио да се о изградњи моста говорило на сједници Савјета министара и хрватске владе у јулу ове године у Сарајеву, гдје је том приликом договорен наставак сарадње ресорних министарстава у вези са градњом мостова.

На крају писма којег је упутио, премијер Хрватске изразио је спремност Хрватске за наставак дијалога у духу добросусједских односа и сарадње.

На писмо Пленковића реаговао је предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић који је рекао да је за њега важно да је премијер Пленковић исказао вољу да наставие разговоре како би ријешили захтјев Хрватске да повеже своју територију и захтјев БиХ да добије свој коридор.

"Због тога ће наш приједлог бити да се што прије састану стручни тимови, али овај пут би велика корист била да медијатор тих процеса буде Европска комисија како би заједно са нама и како бисмо сви заједно дошли до рјешења које ће задовољити и БиХ и Хрватску", казао је Звиздић.

Још је додао да ће цијела ситуација у вези са овим питањем бити лакше ријешена уколико се прича деполитизиује.

"Сигуран сам да ако деполитизујемо ово питање и вратимо га у оквире међународног права и имамо у обзиру наклоност коју премијер Пленковић има према БиХ, очекујем да би брзо и успјешно могли ријешити ово питање", казао је Звиздич.



(Вијести/Н1)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ГАНДИ

19.10.2017 18:17

Ста це нама Неум кад имамо Макарску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

19.10.2017 19:22

Нек праве тунел

ОДГОВОРИТЕ
Name

Видимо

19.10.2017 21:18

Тунел се не може градити као што неко замишља са цијевима умдузине од 20 км који иду испод земље. Постоје правила око позарних излаза и упадања " робе" у тунел кроз исте - заправо израван шверц. Видео надзор је ипак могућ и ради се о клаузулама измедју двије "банана" дрзаве; у којој свак вуце на своју страну и прави се паметан и доминантан. У сваком случају је тунел са видео надзором јефтинији, брзи, И сигурнији солуција с обзиром на зимске услове и ппвремена затварања моста због буре или града/леда

Name

Ћомке

20.10.2017 06:54

Треба уцјењивати хрвате.Може мост ако нам дају морске обале.

Name

но паре

20.10.2017 07:08

Ма неигра улогу више ни мост нити ишта друго, јер смо добили други град на мору- А то је Чапљина... морска вода иде уз Неретву... нема стајања до Мостара града!!!:):):):):)

ОДГОВОРИТЕ