Uskoro dogovor o Pelješkom mostu

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković uputio je pismo predsjedavajućem Savjeta ministara Denisu Zvizdiću i zamjeniku predsjedavajućeg Savjeta ministara Vjekoslavu Bevandi povodom Pelješkog mosta.
Plenković u pismu ističe da dijalog oko Pelješkog mosta seže još od 2005. godine, kada se Hrvatska obratila Bosni i Hercegovini, iako se most kako navodi Plenković, planirao graditi na teritoriji Hrvatske.

Bosna i Hercegovina 19.10.2017 | 16:05
Uskoro dogovor o Pelješkom mostu
Ističe da je 2006. godine postignutno razumijevanje između predstavnika dvaju zemalja u cilju gradnje mosta uz istovremeno uvažavanje svih prava Bosne i Hercegovine, te navodi da je Hrvatska kako bi udovoljila bh strani odustupila od prvobitnih parametara mosta.

Premijer Hrvatske u pismu navodi da se Hrvatska izričito drži dogovorenih teničkih paramentara, te da iako ti parametri garanutuju BiH uživanje svih prava i legitimnih interesa, BiH je pokušala usloviti izgradnju mosta drugim pitanjima koja nisu vezana za gradnju mosta.

Plenković takođe navodi da su BiH i Hrvatska još 1999.godine potpisale Ugovor o državnoj granci koji iako još nije na snazi proizvodi iste pravne efekte kao da jeste, te da je time utvrđena granica između dvije države, i da se planirani Pelješki most nalazi 500 metara od utvrđene granice.

On je podsjetio da se o izgradnji mosta govorilo na sjednici Savjeta ministara i hrvatske vlade u julu ove godine u Sarajevu, gdje je tom prilikom dogovoren nastavak saradnje resornih ministarstava u vezi sa gradnjom mostova.

Na kraju pisma kojeg je uputio, premijer Hrvatske izrazio je spremnost Hrvatske za nastavak dijaloga u duhu dobrosusjedskih odnosa i saradnje.

Na pismo Plenkovića reagovao je predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić koji je rekao da je za njega važno da je premijer Plenković iskazao volju da nastavie razgovore kako bi riješili zahtjev Hrvatske da poveže svoju teritoriju i zahtjev BiH da dobije svoj koridor.

"Zbog toga će naš prijedlog biti da se što prije sastanu stručni timovi, ali ovaj put bi velika korist bila da medijator tih procesa bude Evropska komisija kako bi zajedno sa nama i kako bismo svi zajedno došli do rješenja koje će zadovoljiti i BiH i Hrvatsku", kazao je Zvizdić.

Još je dodao da će cijela situacija u vezi sa ovim pitanjem biti lakše riješena ukoliko se priča depolitiziuje.

"Siguran sam da ako depolitizujemo ovo pitanje i vratimo ga u okvire međunarodnog prava i imamo u obziru naklonost koju premijer Plenković ima prema BiH, očekujem da bi brzo i uspješno mogli riješiti ovo pitanje", kazao je Zvizdič.



(Vijesti/N1)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

GANDI

19.10.2017 18:17

Sta ce nama Neum kad imamo Makarsku.

ODGOVORITE
Name

istina

19.10.2017 19:22

Nek prave tunel

ODGOVORITE
Name

Vidimo

19.10.2017 21:18

Tunel se ne može graditi kao što neko zamišlja sa cijevima umduzine od 20 km koji idu ispod zemlje. Postoje pravila oko pozarnih izlaza i upadanja " robe" u tunel kroz iste - zapravo izravan šverc. Video nadzor je ipak moguć i radi se o klauzulama izmedju dvije "banana" drzave; u kojoj svak vuce na svoju stranu i pravi se pametan i dominantan. U svakom slučaju je tunel sa video nadzorom jeftiniji, brzi, I sigurniji solucija s obzirom na zimske uslove i ppvremena zatvaranja mosta zbog bure ili grada/leda

Name

Ćomke

20.10.2017 06:54

Treba ucjenjivati hrvate.Može most ako nam daju morske obale.

Name

no pare

20.10.2017 07:08

Ma neigra ulogu više ni most niti išta drugo, jer smo dobili drugi grad na moru- A to je Čapljina... morska voda ide uz Neretvu... nema stajanja do Mostara grada!!!:):):):):)

ODGOVORITE