Позив Путину да посјети Хрватску

Одмах на почетку желим вам упутити позив да посетите Хрватску, јер до сада нити један руски председник није био у службеној посети - рекла је на почетку посете у Сочију председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић свом колеги Владимиру Путину.

Регион 18.10.2017 | 21:05
Позив Путину да посјети Хрватску
Испред црноморске државне резиденције Бочаров руски председник врло срдачно дочекао је Колинду Грабар-Китаровић и пожелео јој успешне разговоре које ће водити у Москви и Санкт Петерсбургу, где је у четвртак предвиђен сусрет с премијером Дмитријем Медведевим.
 
Како је руски председник познат по томе да често мења најављену сатницу за састанке, и овај сусрет је каснио око 45 минута. Непосредно пред сусрет с Путином хрватска председница у хотелу Хyатт разговарала је с шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом, а сусрет службено није био унапред најављен

- Овом посетом отворићемо нову фазу наших односа. Имамо неколико отворених питања и можемо их решити кроз отворене разговоре, како бисмо остварили претпоставке за унапређење односа између Хрватске и Руске Федерације - рекла је хрватска председница, упоредивши Сочи са Опатијом, јавља "Јутарњи лист".

- Јако ми је драго састати се с вама у Русији, драго ми је на прилици да попричамо о билатералним односима, али и о регионалним питањима. Добродошли - рекао је Путин хрватској председници на почетку састанка у резиденцији Бочаров ручеј.

Трговинске и економске везе између Русије и Хрватске показују позитивну динамику, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

Он је на састанку са Грабар-Китаровић у Сочију рекао да су две стране сведоци значајног напретка трговине између две земље и да постоје обећавајућа поља сарадње.

Према подацима из Кремља, трговински промет између Москве и Загреба је, након пада током 2016. године, порастао за 69,9 одсто у првих седам мјесеци ове године, на укупно 667,5 милиона америчких долара, преноси ТАСС.

Хрватска може да помогне у нормализовању сарадње Русије са ЕУ и НАТО, изјавила је хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић уочи званичне посете Москви на позив председника Русије Владимира Путина.

- Верујем да Хрватска може да постане један од мостова сарадње Русије и ЕУ и НАТО, организација чији смо чланови и у чије вредности дубоко верујемо. Међутим, без дијалога с Русијом немогуће је решити многа питања на глобалној сцени, зато сам увек за дијалог када постоје било које несугласице - рекла је хрватска председница, што је управо агенда за коју се залаже и Србија.

Она је оценила да је обнављање дијалога Русије и Запада крајње неопходно.

- Мислим да је тај дијалог кључан. Русија и НАТО су кључни фактори европске безбедности и стабилности. Дијалог треба да постоји, треба да буде отворен и треба да постоји поверење - навела је Грабар-Китаровић.

У просторији у којој су председници разговарали у четири ока биле су постављене руска и хрватска застава, те застава Европске уније.

(Блиц/Јутрањи лист)
(Фото: Спутњик)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

СЕНКА

18.10.2017 19:18

КАД ПОСЈЕТИ РХ ОНДА МОЗЕ И Р БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ МОЗДА ПРИЈЕ УДЈЕ БОСНА У ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Сенка

18.10.2017 19:40

Неце бити тако.Појесце вас Газпром.У ствари вец је појео.Ста цес.Амери гањају половне и срусене касарне, а ови енергију.Разлика.Драстицна.А и ви би могли бити коректнији мало.

Name

ПЕРО

18.10.2017 19:40

НИСАМ ВИДИЈО ЉЕПСЕ ЗЕНСКО ОД КОЛИНДЕ СВАКА ЈОЈ ЦАСТ ЗА ЉЕПОТУ А БОГМЕ ЗНА СВОЈ ПОСАО ДА ОБАВЉА НИЈЕ КО НАС ГОСПИДИН ДОДИК НЕК СЕ ПОСТИДИ ОВЕ ЗЕНЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма мало пуци

18.10.2017 20:50

Кандак се мало зговнала дијета дијета хитно или наци каквог ангира да је тесе

Name

Нула

19.10.2017 11:22

Она је за нашу Жеки,фактички нула,незна млатити главом..

Name

Ре Перо

19.10.2017 11:55

најљепша жена у свијету политике. како грациозна

Name

Јока

19.10.2017 18:54

Јебала те устаска змија, води је куци . Или јос боље иди у јебену њихову па тамо зиви , кад ти у РС не ваља као и нас ПРЕДСЈЕДНИК !

Name

хахахахаха

18.10.2017 20:51

Први пут са њом,први пут са женом.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.10.2017 21:30

Имају исту фарбу а ни фриз им није пуно другацији. Мислим да јој Путин неце одолити а и њој неце бити мрско.

Name

цето

18.10.2017 22:06

Путко би њој запутко сприједа,а и позади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Без коментара

19.10.2017 11:26

Шалу на страну што јест ,јест,све на свом мјесту,а није ,фактички,ко наша Жека да млати главом те губи орјентацију и незна дал је пошла или дошла...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоле

19.10.2017 20:25

Путин цвета са овом дамом у друству,она наса смлата је само да му кукуруз бере

ОДГОВОРИТЕ