Poziv Putinu da posjeti Hrvatsku

Odmah na početku želim vam uputiti poziv da posetite Hrvatsku, jer do sada niti jedan ruski predsednik nije bio u službenoj poseti - rekla je na početku posete u Sočiju predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović svom kolegi Vladimiru Putinu.

Region 18.10.2017 | 21:05
Poziv Putinu da posjeti Hrvatsku
Ispred crnomorske državne rezidencije Bočarov ruski predsednik vrlo srdačno dočekao je Kolindu Grabar-Kitarović i poželeo joj uspešne razgovore koje će voditi u Moskvi i Sankt Petersburgu, gde je u četvrtak predviđen susret s premijerom Dmitrijem Medvedevim.
 
Kako je ruski predsednik poznat po tome da često menja najavljenu satnicu za sastanke, i ovaj susret je kasnio oko 45 minuta. Neposredno pred susret s Putinom hrvatska predsednica u hotelu Hyatt razgovarala je s šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, a susret službeno nije bio unapred najavljen

- Ovom posetom otvorićemo novu fazu naših odnosa. Imamo nekoliko otvorenih pitanja i možemo ih rešiti kroz otvorene razgovore, kako bismo ostvarili pretpostavke za unapređenje odnosa između Hrvatske i Ruske Federacije - rekla je hrvatska predsednica, uporedivši Soči sa Opatijom, javlja "Jutarnji list".

- Jako mi je drago sastati se s vama u Rusiji, drago mi je na prilici da popričamo o bilateralnim odnosima, ali i o regionalnim pitanjima. Dobrodošli - rekao je Putin hrvatskoj predsednici na početku sastanka u rezidenciji Bočarov ručej.

Trgovinske i ekonomske veze između Rusije i Hrvatske pokazuju pozitivnu dinamiku, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

On je na sastanku sa Grabar-Kitarović u Sočiju rekao da su dve strane svedoci značajnog napretka trgovine između dve zemlje i da postoje obećavajuća polja saradnje.

Prema podacima iz Kremlja, trgovinski promet između Moskve i Zagreba je, nakon pada tokom 2016. godine, porastao za 69,9 odsto u prvih sedam mjeseci ove godine, na ukupno 667,5 miliona američkih dolara, prenosi TASS.

Hrvatska može da pomogne u normalizovanju saradnje Rusije sa EU i NATO, izjavila je hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović uoči zvanične posete Moskvi na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina.

- Verujem da Hrvatska može da postane jedan od mostova saradnje Rusije i EU i NATO, organizacija čiji smo članovi i u čije vrednosti duboko verujemo. Međutim, bez dijaloga s Rusijom nemoguće je rešiti mnoga pitanja na globalnoj sceni, zato sam uvek za dijalog kada postoje bilo koje nesuglasice - rekla je hrvatska predsednica, što je upravo agenda za koju se zalaže i Srbija.

Ona je ocenila da je obnavljanje dijaloga Rusije i Zapada krajnje neophodno.

- Mislim da je taj dijalog ključan. Rusija i NATO su ključni faktori evropske bezbednosti i stabilnosti. Dijalog treba da postoji, treba da bude otvoren i treba da postoji poverenje - navela je Grabar-Kitarović.

U prostoriji u kojoj su predsednici razgovarali u četiri oka bile su postavljene ruska i hrvatska zastava, te zastava Evropske unije.

(Blic/Jutranji list)
(Foto: Sputnjik)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

SENKA

18.10.2017 19:18

KAD POSJETI RH ONDA MOZE I R BOSNU I HERCEGOVINU MOZDA PRIJE UDJE BOSNA U EU

ODGOVORITE
Name

Re Senka

18.10.2017 19:40

Nece biti tako.Pojesce vas Gazprom.U stvari vec je pojeo.Sta ces.Ameri ganjaju polovne i srusene kasarne, a ovi energiju.Razlika.Drasticna.A i vi bi mogli biti korektniji malo.

Name

PERO

18.10.2017 19:40

NISAM VIDIJO LJEPSE ZENSKO OD KOLINDE SVAKA JOJ CAST ZA LJEPOTU A BOGME ZNA SVOJ POSAO DA OBAVLJA NIJE KO NAS GOSPIDIN DODIK NEK SE POSTIDI OVE ZENE

ODGOVORITE
Name

Ma malo puci

18.10.2017 20:50

Kandak se malo zgovnala dijeta dijeta hitno ili naci kakvog angira da je tese

Name

Nula

19.10.2017 11:22

Ona je za našu Žeki,faktički nula,nezna mlatiti glavom..

Name

Re Pero

19.10.2017 11:55

najljepša žena u svijetu politike. kako graciozna

Name

Joka

19.10.2017 18:54

Jebala te ustaska zmija, vodi je kuci . Ili jos bolje idi u jebenu njihovu pa tamo zivi , kad ti u RS ne valja kao i nas PREDSJEDNIK !

Name

hahahahaha

18.10.2017 20:51

Prvi put sa njom,prvi put sa ženom.....

ODGOVORITE
Name

Re

18.10.2017 21:30

Imaju istu farbu a ni friz im nije puno drugaciji. Mislim da joj Putin nece odoliti a i njoj nece biti mrsko.

Name

ceto

18.10.2017 22:06

Putko bi njoj zaputko sprijeda,a i pozadi.

ODGOVORITE
Name

Bez komentara

19.10.2017 11:26

Šalu na stranu što jest ,jest,sve na svom mjestu,a nije ,faktički,ko naša Žeka da mlati glavom te gubi orjentaciju i nezna dal je pošla ili došla...

ODGOVORITE
Name

Jole

19.10.2017 20:25

Putin cveta sa ovom damom u drustvu,ona nasa smlata je samo da mu kukuruz bere

ODGOVORITE