Животно раскршће за брата и сестру

Брат и сестра Северин и Свјетлана Б. , који су по убрзаном поступку усвојени и одведени у Канаду и чија је животна судбина протеклих мјесеци потресла јавност, одбили су да се врате код рођака који их је усвојио, а за сада се неће враћати ни у БиХ, сазнаје “Еуроблиц”.

Република Српска 18.10.2017 | 10:11
Животно раскршће за брата и сестру
“Северин и Свјетлана су прије неколико дана изашли из Центра за рехабилитацију малољетника ААРЦ у којем су били смјештени 12 мјесеци, а по изласку одбили су да се врате код рођака који их је усвојио и одвео у Канаду.

Тренутно живе одвојено и код полухранутељских породица, јер им тамошње институције не дозвољавају потпуни статус , с обзиром да ове институције ни од почетка нису биле укључене у овај случај”, објаснио је извор “Еуроблица” у Центру за Социјални рад Бањалука.

Оно што је најбитније је да су брат и сестра сада у одличном здравственом стању.

Случај брата и сестре открио је како се домаће институције и одговорни појединци односе према најосјетљивијој популацији која нема никакву заштиту и како погрешне одлуке могу довести у питање младе животе.

Комисија Министарства здравља и социјалне заштите РС обавила је стручни надзор Центра за социјални рад Бањалука и потврдила апсолутно све пропусте о којима су медији писали у поступку посвојења брата и сестре Северина и Свјетлане Б.

Инспектори Полицијске управе Бањалука такође су саслушали све актере у овом поступку и прикупљену документацију доставили Окружном јавном тужилаштву Бањалука.

Због пропуста у усвојењу брата и сестре, али и многих других предмета са директорске функције смијењена је Вера Сладојевић.

Комисија је утврдила да Центар за социјални рад на челу са Вером Сладојевић у случају “Канада” не само да није прибавио доказе о подобности усвојитеља из Канаде и то од надлежних служби те сјеверноамеричке државе, већ дјеци није био одређен ни пробни смјештај уз надзор органа старатељства, што се у оваквим случајевима сматра обавезним.

Утврђено је и да су ЦСР и Сладојевићева као одговорна особа у овој институцији поступали супротно важећим законима који регулишу поступак усвојења.

(Еуроблиц)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Правда

18.10.2017 08:31

И ста сад..ко це бит санкционисан... Та Вера..смјењена..требало би сви актери крсења закона у прдекану...у затвор... Ал то це бит ујо вук магарца...ко и све у овој тузној и напаценој дрзави...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комсилук

18.10.2017 09:29

Нек су зиви и здрави. Јос само да провјеримо засто је овај предмет у пребацен у надлезност ЦСР Лактаси, умјесто да остане у БЛ гдје су дјеца и родјена и зивјела. ПС ста је са дјецјом имовином?

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Комсилук

18.10.2017 10:54

ПРЕБАЦЕН ЈЕ У ЛАКТАСЕ РАДИ МАЛВЕРЗАЦИЈЕ И ДА ТО ДОДИК ДРЗИ ПОД КОНТРОЛОМ ЈЕР ЦЕ СИНА ИЛИ ЦЕРКУ ИМЕНОВАТИ ЗА ДЈЕЦИЈЕГ АМБАСАДОРА КАКО БИ БИЛИ И ХУМАНИТАРЦИ А НЕ САМО КРИМИНАЛЦИ

Name

ааа

18.10.2017 09:59

Па ова Сладојевићка је одавно позната по сличним нерегуларностима, па није ништа чудно се ово десило. Али мора одговарати и Сладојевићка и онај ко је довео и чувао на положају! Брука!

ОДГОВОРИТЕ
Name

управо тако

18.10.2017 15:13

Сладојевичку на робију под хитно и сви радници који су били у спору са њом обавезно да туже гадуру добиће је на суду да одробија поштено.

Name

Канада

18.10.2017 10:06

Како Вера може наћи усвојитеље , да се јавим за папире.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брука

18.10.2017 10:09

Тај Центар треба затворити. Запослени су толико арогантни и безвезе, а само млате цертификатима накаквим. Клијенти су им незадовољни углавном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Брука

18.10.2017 20:33

Боље затворити него да злостављају дјецу!

Name

Лија

18.10.2017 12:46

Надам се да ће ова дјеца бити срећна и здрава, далеко од ове вукојебине. Како год, вјерујем да им се посрећило кад су дошли у Канаду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вера

18.10.2017 18:31

Сладојевицка је мимо свих норми одрадила усвајање дјетета од стране градонацелника приједора Људи годинама цекају усвајање,млади,који немају дјеце Овај има двоје које је оставио,цовјек стар иридјаци бебе није била сагласна са усвојитељем Али, днс кадар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милена

10.11.2017 22:22

У том центру се дјеца злостављају малтретирају и ти запослени су тамо јако безобразни бахати. Они кои нешта знају побјегли су на боловања. Над малољетну дјецу полицију доводе као да су то животиње а не дјеца. Заступају интересе мајки а не дјеце. Нека их буде срамота иживљавају се над дјецом и негледају интерес дјетета. Горих њи у Центру има од Вере које штите музеви са позиција одредени. Засто се оцеви не удрузе и не доведу телевизију јавно изнесу шта се ради.

ОДГОВОРИТЕ