Životno raskršće za brata i sestru

Brat i sestra Severin i Svjetlana B. , koji su po ubrzanom postupku usvojeni i odvedeni u Kanadu i čija je životna sudbina proteklih mjeseci potresla javnost, odbili su da se vrate kod rođaka koji ih je usvojio, a za sada se neće vraćati ni u BiH, saznaje “Euroblic”.

Republika Srpska 18.10.2017 | 10:11
Životno raskršće za brata i sestru
“Severin i Svjetlana su prije nekoliko dana izašli iz Centra za rehabilitaciju maloljetnika AARC u kojem su bili smješteni 12 mjeseci, a po izlasku odbili su da se vrate kod rođaka koji ih je usvojio i odveo u Kanadu.

Trenutno žive odvojeno i kod poluhranuteljskih porodica, jer im tamošnje institucije ne dozvoljavaju potpuni status , s obzirom da ove institucije ni od početka nisu bile uključene u ovaj slučaj”, objasnio je izvor “Euroblica” u Centru za Socijalni rad Banjaluka.

Ono što je najbitnije je da su brat i sestra sada u odličnom zdravstvenom stanju.

Slučaj brata i sestre otkrio je kako se domaće institucije i odgovorni pojedinci odnose prema najosjetljivijoj populaciji koja nema nikakvu zaštitu i kako pogrešne odluke mogu dovesti u pitanje mlade živote.

Komisija Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS obavila je stručni nadzor Centra za socijalni rad Banjaluka i potvrdila apsolutno sve propuste o kojima su mediji pisali u postupku posvojenja brata i sestre Severina i Svjetlane B.

Inspektori Policijske uprave Banjaluka takođe su saslušali sve aktere u ovom postupku i prikupljenu dokumentaciju dostavili Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka.

Zbog propusta u usvojenju brata i sestre, ali i mnogih drugih predmeta sa direktorske funkcije smijenjena je Vera Sladojević.

Komisija je utvrdila da Centar za socijalni rad na čelu sa Verom Sladojević u slučaju “Kanada” ne samo da nije pribavio dokaze o podobnosti usvojitelja iz Kanade i to od nadležnih službi te sjevernoameričke države, već djeci nije bio određen ni probni smještaj uz nadzor organa starateljstva, što se u ovakvim slučajevima smatra obaveznim.

Utvrđeno je i da su CSR i Sladojevićeva kao odgovorna osoba u ovoj instituciji postupali suprotno važećim zakonima koji regulišu postupak usvojenja.

(Euroblic)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Pravda

18.10.2017 08:31

I sta sad..ko ce bit sankcionisan... Ta Vera..smjenjena..trebalo bi svi akteri krsenja zakona u prdekanu...u zatvor... Al to ce bit ujo vuk magarca...ko i sve u ovoj tuznoj i napacenoj drzavi...

ODGOVORITE
Name

Komsiluk

18.10.2017 09:29

Nek su zivi i zdravi. Jos samo da provjerimo zasto je ovaj predmet u prebacen u nadleznost CSR Laktasi, umjesto da ostane u BL gdje su djeca i rodjena i zivjela. PS sta je sa djecjom imovinom?

ODGOVORITE
Name

Za Komsiluk

18.10.2017 10:54

PREBACEN JE U LAKTASE RADI MALVERZACIJE I DA TO DODIK DRZI POD KONTROLOM JER CE SINA ILI CERKU IMENOVATI ZA DJECIJEG AMBASADORA KAKO BI BILI I HUMANITARCI A NE SAMO KRIMINALCI

Name

ааа

18.10.2017 09:59

Па ова Сладојевићка је одавно позната по сличним нерегуларностима, па није ништа чудно се ово десило. Али мора одговарати и Сладојевићка и онај ко је довео и чувао на положају! Брука!

ODGOVORITE
Name

upravo tako

18.10.2017 15:13

Sladojevičku na robiju pod hitno i svi radnici koji su bili u sporu sa njom obavezno da tuže gaduru dobiće je na sudu da odrobija pošteno.

Name

Kanada

18.10.2017 10:06

Kako Vera može naći usvojitelje , da se javim za papire.

ODGOVORITE
Name

Bruka

18.10.2017 10:09

Taj Centar treba zatvoriti. Zaposleni su toliko arogantni i bezveze, a samo mlate certifikatima nakakvim. Klijenti su im nezadovoljni uglavnom.

ODGOVORITE
Name

re Bruka

18.10.2017 20:33

Bolje zatvoriti nego da zlostavljaju djecu!

Name

Лија

18.10.2017 12:46

Надам се да ће ова дјеца бити срећна и здрава, далеко од ове вукојебине. Како год, вјерујем да им се посрећило кад су дошли у Канаду.

ODGOVORITE
Name

Vera

18.10.2017 18:31

Sladojevicka je mimo svih normi odradila usvajanje djeteta od strane gradonacelnika prijedora Ljudi godinama cekaju usvajanje,mladi,koji nemaju djece Ovaj ima dvoje koje je ostavio,covjek star iridjaci bebe nije bila saglasna sa usvojiteljem Ali, dns kadar.

ODGOVORITE
Name

Milena

10.11.2017 22:22

U tom centru se djeca zlostavljaju maltretiraju i ti zaposleni su tamo jako bezobrazni bahati. Oni koi nešta znaju pobjegli su na bolovanja. Nad maloljetnu djecu policiju dovode kao da su to životinje a ne djeca. Zastupaju interese majki a ne djece. Neka ih bude sramota iživljavaju se nad djecom i negledaju interes djeteta. Gorih nji u Centru ima od Vere koje štite muzevi sa pozicija odredeni. Zasto se ocevi ne udruze i ne dovedu televiziju javno iznesu šta se radi.

ODGOVORITE