Епидемија малих богиња на Косову

У Приштини је око 100 људи заражено вирусом малих богиња, а морбиле су до сада однеле и један дечји живот.

Регион 18.10.2017 | 10:08
Епидемија малих богиња на Косову
Мале богиње су се појавиле и у српским енклавама на Косову, а Завод за јавно здравље Косовка Митровица пријавио је Институту Батуту четворо оболелих, док је осамо особа било у додиру са оболелима, преноси РТС.

Због тога је почела примена мера појачаног надзора на теритрији целе земље, и ванредна вакцинација невакцинисаних, за почетак у Грачаници и околини.

Четворо оболелих које је пријавио Завод за јавно здравље у Косовској Митровици, налази се на болничком лечењу.

Према рецима епидемиолога Горанке Лончаревиц са Института "Батут", реч је о особама које су невакцинисане или непотпуно вакцинисане, које су хопситализоване али у добром општем стању.

"Тринаестог октобра пријављен је случај у Врању, са територије општине Бујановац, анализе су у току, и пошто је особа била у контакту са оболелима у Приштини, за очекивати је да то буде случај морбила", додаје
Лончаревићева.

Тај студент смештен је на Инфективној клиници у Врању, где верују да ће после летње паузе и годишњих одмора родитељи поново почети да доводе децу да приме вакцине, пре свих ММР, која штити и од малих богиња.

Вечина нема дилему да је вакцинација неопходна. Ипак епидемиолози упозоравају да нисмо колективно заштићени јер је укупни проценат вакцинисаног становништва, далеко од задовољавајућег. Најмање
вакцинисаних је у Нишу, Београду, Новом Саду и Крагујевцу.

Лончаревић упозорава да је Србија у ризику да се болест распланса јер епидемија влада у Румунији , Македонији, Аустрији.

"У Руминији је било 43 смртна исхода, епидемија је у Македонији, Аустрији и ризик од трансмисије постоји, посебно у овом јесењем периоду", упозорава Горанка Лончаревић.

Од почетка године, Инспекција Министарства здравља поднела је 305 прекршајних пријава против родитеља који нису вакцинисали дете.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар