Epidemija malih boginja na Kosovu

U Prištini je oko 100 ljudi zaraženo virusom malih boginja, a morbile su do sada odnele i jedan dečji život.

Region 18.10.2017 | 10:08
Epidemija malih boginja na Kosovu
Male boginje su se pojavile i u srpskim enklavama na Kosovu, a Zavod za javno zdravlje Kosovka Mitrovica prijavio je Institutu Batutu četvoro obolelih, dok je osamo osoba bilo u dodiru sa obolelima, prenosi RTS.

Zbog toga je počela primena mera pojačanog nadzora na teritriji cele zemlje, i vanredna vakcinacija nevakcinisanih, za početak u Gračanici i okolini.

Četvoro obolelih koje je prijavio Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, nalazi se na bolničkom lečenju.

Prema recima epidemiologa Goranke Lončarevic sa Instituta "Batut", reč je o osobama koje su nevakcinisane ili nepotpuno vakcinisane, koje su hopsitalizovane ali u dobrom opštem stanju.

"Trinaestog oktobra prijavljen je slučaj u Vranju, sa teritorije opštine Bujanovac, analize su u toku, i pošto je osoba bila u kontaktu sa obolelima u Prištini, za očekivati je da to bude slučaj morbila", dodaje
Lončarevićeva.

Taj student smešten je na Infektivnoj klinici u Vranju, gde veruju da će posle letnje pauze i godišnjih odmora roditelji ponovo početi da dovode decu da prime vakcine, pre svih MMR, koja štiti i od malih boginja.

Večina nema dilemu da je vakcinacija neophodna. Ipak epidemiolozi upozoravaju da nismo kolektivno zaštićeni jer je ukupni procenat vakcinisanog stanovništva, daleko od zadovoljavajućeg. Najmanje
vakcinisanih je u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Lončarević upozorava da je Srbija u riziku da se bolest rasplansa jer epidemija vlada u Rumuniji , Makedoniji, Austriji.

"U Ruminiji je bilo 43 smrtna ishoda, epidemija je u Makedoniji, Austriji i rizik od transmisije postoji, posebno u ovom jesenjem periodu", upozorava Goranka Lončarević.

Od početka godine, Inspekcija Ministarstva zdravlja podnela je 305 prekršajnih prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali dete.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar