Због хапшења масовни протест

На улице Барселоне изашло је око 200. 000 људи да протестује након хапшења двојице каталонских лидера у све већим тензијама у Шпанији од како је одржан спорни референдум о независности Каталоније.

Свијет 18.10.2017 | 08:43
Због хапшења масовни протест
Велики број демонстраната је синоћ носећи беле и црвене свеће узвикивао "независност" док су марширали центром града након одржаног минута ћутања, јавио је АФП.

Портпарол полиције у Барселони рекао је да је на протесту учествовало око 200.000 људи.

Протести са свећама одржани су и у Ðирони, Реусу и другим градовима Каталоније у знак протеста против пресуде шпанског суда да задржи у затвору двојицу каталонских лидера, председника каталонске Народне скупштине и удружења Омниум Културал, због навода да су изазвали побуну.

Суд је просудио да су они били организатори масовних демонстрација у Барселони који су ометали полицијску операцију против припреме референдума о независности, који је одржан у тој шпанској покрајини 1. октобра.

Како је АП раније пренео, када су почели да се окупљају, хиљаде присталица независности Каталоније носили су транспаренте "Слобода за политичке затворенике", ударали у лонце и трубили аутомобилским сиренама.

Демонстрације, наводи француска агенција, догађају се у време када се ближи крајњи рок који је званични Мадрид поставио за лидера Каталоније Карлеса Пуџдемона да саопшти да ли планира или не да прогласи независност након забрањеног референдума.

Пуџдемон је до сада одбијао да пружи коначан одговор, позивајући уместо тога, шпанског премијера Марјана Рахоја на преговоре.

Међутим, Рахој је одмах одбацио да посредује и уколико Пуџдемон не одустане, он ће највероватније почети да уводи директну контролу над овим полуаутономним регионом.

Такав потез могао би да ескалира најгором политичком кризом у Шпанији од оне која је произашла из војне диктатуре 1997, оцењује агенција.

Извор: Агенције

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Пеки

18.10.2017 07:11

Браво за резолуцију о војној неутралности

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Пеки

18.10.2017 10:54

Каква војна неутралност кад РС нема војске ? Или има војску која се воза на ролаторима +50 година са лосим здраственим картоном

Name

ПЕКИ

18.10.2017 08:25

Пропали додик се боји затвора сто це се и десити идуце године кад изгуби изборе! Нервозан је има притисак и налази се под Америцким санкцијама!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

18.10.2017 16:13

Биће рата биће...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.10.2017 05:05

Нек СЕ кркају никад нестат тудјмана и алија