Zbog hapšenja masovni protest

Na ulice Barselone izašlo je oko 200. 000 ljudi da protestuje nakon hapšenja dvojice katalonskih lidera u sve većim tenzijama u Španiji od kako je održan sporni referendum o nezavisnosti Katalonije.

Svijet 18.10.2017 | 08:43
Zbog hapšenja masovni protest
Veliki broj demonstranata je sinoć noseći bele i crvene sveće uzvikivao "nezavisnost" dok su marširali centrom grada nakon održanog minuta ćutanja, javio je AFP.

Portparol policije u Barseloni rekao je da je na protestu učestvovalo oko 200.000 ljudi.

Protesti sa svećama održani su i u Ðironi, Reusu i drugim gradovima Katalonije u znak protesta protiv presude španskog suda da zadrži u zatvoru dvojicu katalonskih lidera, predsednika katalonske Narodne skupštine i udruženja Omnium Kultural, zbog navoda da su izazvali pobunu.

Sud je prosudio da su oni bili organizatori masovnih demonstracija u Barseloni koji su ometali policijsku operaciju protiv pripreme referenduma o nezavisnosti, koji je održan u toj španskoj pokrajini 1. oktobra.

Kako je AP ranije preneo, kada su počeli da se okupljaju, hiljade pristalica nezavisnosti Katalonije nosili su transparente "Sloboda za političke zatvorenike", udarali u lonce i trubili automobilskim sirenama.

Demonstracije, navodi francuska agencija, događaju se u vreme kada se bliži krajnji rok koji je zvanični Madrid postavio za lidera Katalonije Karlesa Pudždemona da saopšti da li planira ili ne da proglasi nezavisnost nakon zabranjenog referenduma.

Pudždemon je do sada odbijao da pruži konačan odgovor, pozivajući umesto toga, španskog premijera Marjana Rahoja na pregovore.

Međutim, Rahoj je odmah odbacio da posreduje i ukoliko Pudždemon ne odustane, on će najverovatnije početi da uvodi direktnu kontrolu nad ovim poluautonomnim regionom.

Takav potez mogao bi da eskalira najgorom političkom krizom u Španiji od one koja je proizašla iz vojne diktature 1997, ocenjuje agencija.

Izvor: Agencije

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Peki

18.10.2017 09:11

Bravo za rezoluciju o vojnoj neutralnosti

ODGOVORITE
Name

Re Peki

18.10.2017 12:54

Kakva vojna neutralnost kad RS nema vojske ? Ili ima vojsku koja se voza na rolatorima +50 godina sa losim zdrastvenim kartonom

Name

PEKI

18.10.2017 10:25

Propali dodik se boji zatvora sto ce se i desiti iduce godine kad izgubi izbore! Nervozan je ima pritisak i nalazi se pod Americkim sankcijama!!!

ODGOVORITE
Name

Pero

18.10.2017 18:13

Biće rata biće...

ODGOVORITE
Name

Re

19.10.2017 07:05

Nek SE krkaju nikad nestat tudjmana i alija