Седам голова и осам асистенција на 10 утакмица!

Од десног бека! Да ли то Мбапе и Нејмар треба да брину за место у тиму?! Тома Меније блиста на Парку принчева!

Фудбал 20.10.2017 | 19:00
Седам голова и осам асистенција на 10 утакмица!
Статистички параметри којих се не би постидели ни Нејмар ни Килијан Мбапе, играчи које је Пари Сен Жермен овог лета платио 400.000.000 евра. Али то нису бројке који осликавају учинак нападача, већ десног бека. Чак не ни првог бека Унаја Америја. Не, седам голова и осам асистенција на 10 такмичарских утакмица у овој сезони стоје уз име Томе Менијеа, тренутно можда и најпотцењенијег фудбалер планете.

Не зато што има будала који мисле да Меније није добар фудбалер. Добар је, сви знају да јесте. Међутим, тешко да ће у било ком избору за рецимо десног бека јесени некакав велики проценат људи сврстати 26-годишњег Белгијанца у најужу конкуренцију. А бар тренутно - Тома Меније свакако јесте међу најбољим десник бековима на свету, иако је углавном резерва Данија Алвесу.

Емери ипак добро балансира са минутажом, дешавало се чак да Алвеса гурне на крилу како би Меније играо. А овај му то враћа на најбољи начин. У одбрани поуздан - мада ретко ко у Лиги 1 заиста и нападне ПСЖ - у нападу убитачан као да је голгетер, а не бек. Али није ни то толико чудно.

“Играо сам нападача као млад. Инстинкт за голове је увек био ту. Кад сам био клинац, играли смо против сеоских тимова, побеђивали са по 18:0, давао сам доста голова. Нема лепшег осећаја. И професионалну каријеру сам почео у нападу, али сам се онда због конкуренције полако повлачио назад. Прво у везу, да бих на крају завршио на десном беку“, рекао јеМеније за Канал+ после још једне блиставе партије.

Против Дижона два гола за победу Светаца од 2:1. У пет лигашких утакмица за ПСЖ дао је укуп три комада, наместио још два. Одиграо је још само 90 минута у француском Суперкупу против Монака. Још четири пута је играо за репрезентацију Белгије. Био је још убојитији с тим да се посебно истресао на Гибралтару (три гола и четири асистенције). Али био је стрелац и асистент и на гостовању у Сарајеву, наместио је победнички гол Ромелуу Лукакуу у Атини... Шта пожели, то и уради ове јесени.

“Играмо врло офанзивно ове сезоне. Систем ме гура напред“, скромно ће Меније,  мада уме и да се сурово нашали.

“Момак којег су платили 6.000.000 евра је победио ове вредне 400.000.000. Они би требало да постижу голове, а не ја, они би требало да се боје за место у тиму“, пецка Меније Нејмара и Мбапеа.

Они му не сметају, али Дани Алвес? Цени га, поштује, зна да је Бразилац и маркетиншки исплативији, али не може да се отме утиску да су га Емери и ПСЖ олако склонили са терена.

“За мене, он је најбољи међу најбољима. Кад сам чуо да долази наравно да сам се запитао. После добре дебитантске сезоне можда заслужујем мало већи кредит, мало више поштовања. Али, клуб је искористио прилику да доведе слободног играча... Рецимо да шеф није заборавио све што сам урадио у прошлој сезони. Али реалност је да сам постао други избор и то мало боли“, свестан је и Меније да у свету професионалног фудбала нема места емоцијама.

Стога и не чуди што га медији већ селе у друге клубове. Од Реала, преко Јувентуса и Манчестер јунајтеда, па све до московског Спартака. Ипак, Белгијанац још није спреман да се одрекне шансе, па и уносног чега на Парку принчева.

Како игра тренутно, не би било превелико изненађење ни ако он истисне Алвеса на клупу. Навијачи га обожавају, медији пишу да је идеалан карактер за свлачионицу… Сержа Оријеа је већ отерао. Са Алвесом ће то ићи много теже, али Меније је превише добар да би некоме грејао столицу.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар