Sedam golova i osam asistencija na 10 utakmica!

Od desnog beka! Da li to Mbape i Nejmar treba da brinu za mesto u timu?! Toma Menije blista na Parku prinčeva!

Fudbal 20.10.2017 | 19:00
Sedam golova i osam asistencija na 10 utakmica!
Statistički parametri kojih se ne bi postideli ni Nejmar ni Kilijan Mbape, igrači koje je Pari Sen Žermen ovog leta platio 400.000.000 evra. Ali to nisu brojke koji oslikavaju učinak napadača, već desnog beka. Čak ne ni prvog beka Unaja Amerija. Ne, sedam golova i osam asistencija na 10 takmičarskih utakmica u ovoj sezoni stoje uz ime Tome Menijea, trenutno možda i najpotcenjenijeg fudbaler planete.

Ne zato što ima budala koji misle da Menije nije dobar fudbaler. Dobar je, svi znaju da jeste. Međutim, teško da će u bilo kom izboru za recimo desnog beka jeseni nekakav veliki procenat ljudi svrstati 26-godišnjeg Belgijanca u najužu konkurenciju. A bar trenutno - Toma Menije svakako jeste među najboljim desnik bekovima na svetu, iako je uglavnom rezerva Danija Alvesu.

Emeri ipak dobro balansira sa minutažom, dešavalo se čak da Alvesa gurne na krilu kako bi Menije igrao. A ovaj mu to vraća na najbolji način. U odbrani pouzdan - mada retko ko u Ligi 1 zaista i napadne PSŽ - u napadu ubitačan kao da je golgeter, a ne bek. Ali nije ni to toliko čudno.

“Igrao sam napadača kao mlad. Instinkt za golove je uvek bio tu. Kad sam bio klinac, igrali smo protiv seoskih timova, pobeđivali sa po 18:0, davao sam dosta golova. Nema lepšeg osećaja. I profesionalnu karijeru sam počeo u napadu, ali sam se onda zbog konkurencije polako povlačio nazad. Prvo u vezu, da bih na kraju završio na desnom beku“, rekao jeMenije za Kanal+ posle još jedne blistave partije.

Protiv Dižona dva gola za pobedu Svetaca od 2:1. U pet ligaških utakmica za PSŽ dao je ukup tri komada, namestio još dva. Odigrao je još samo 90 minuta u francuskom Superkupu protiv Monaka. Još četiri puta je igrao za reprezentaciju Belgije. Bio je još ubojitiji s tim da se posebno istresao na Gibraltaru (tri gola i četiri asistencije). Ali bio je strelac i asistent i na gostovanju u Sarajevu, namestio je pobednički gol Romeluu Lukakuu u Atini... Šta poželi, to i uradi ove jeseni.

“Igramo vrlo ofanzivno ove sezone. Sistem me gura napred“, skromno će Menije,  mada ume i da se surovo našali.

“Momak kojeg su platili 6.000.000 evra je pobedio ove vredne 400.000.000. Oni bi trebalo da postižu golove, a ne ja, oni bi trebalo da se boje za mesto u timu“, pecka Menije Nejmara i Mbapea.

Oni mu ne smetaju, ali Dani Alves? Ceni ga, poštuje, zna da je Brazilac i marketinški isplativiji, ali ne može da se otme utisku da su ga Emeri i PSŽ olako sklonili sa terena.

“Za mene, on je najbolji među najboljima. Kad sam čuo da dolazi naravno da sam se zapitao. Posle dobre debitantske sezone možda zaslužujem malo veći kredit, malo više poštovanja. Ali, klub je iskoristio priliku da dovede slobodnog igrača... Recimo da šef nije zaboravio sve što sam uradio u prošloj sezoni. Ali realnost je da sam postao drugi izbor i to malo boli“, svestan je i Menije da u svetu profesionalnog fudbala nema mesta emocijama.

Stoga i ne čudi što ga mediji već sele u druge klubove. Od Reala, preko Juventusa i Mančester junajteda, pa sve do moskovskog Spartaka. Ipak, Belgijanac još nije spreman da se odrekne šanse, pa i unosnog čega na Parku prinčeva.

Kako igra trenutno, ne bi bilo preveliko iznenađenje ni ako on istisne Alvesa na klupu. Navijači ga obožavaju, mediji pišu da je idealan karakter za svlačionicu… Serža Orijea je već oterao. Sa Alvesom će to ići mnogo teže, ali Menije je previše dobar da bi nekome grejao stolicu.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar