Џихадисти се враћају кући

Исламска држава налази се пред војничким поразом, а након што су антиисламистичке снаге успјеле ставити под контролу непосредно окружење Раке, "главног града" самопроглашеног калифата у Ираку и Сирији, постоји опасност да се преостали џихадисти почну враћати кућама.

Свијет 17.10.2017 | 07:38
Џихадисти се враћају кући
Драган Мектић, министар безбједности БиХ, каже "Независним" да бх. службе прате ситуацију и да размјењују информације са земљама у региону, али и осталим европским и свјетским службама, како би се пратило кретање терориста који би се евентуално упутили ка Европи.

"Постоји реална опасност да се неки наши држављани врате у БиХ, али и евентуално пријетња и опасност да неки други који нису наши држављани дођу у БиХ. Исто тако, постоји пријетња да се наши држављани врате у неку од европских земаља", рекао је Мектић.

Он тврди да је бх. безбједносни сектор спреман за такву могућност, те да је сарадња између свих безбједносних агенција у БиХ, барем кад је ова опасност у питању, и више него задовољавајућа.

"Наравно да увијек може боље и да се ту и тамо појаве неки проблеми, али немам никакву дилему да ту ситуацију можемо исконтролисати", рекао је Мектић.

Он је подсјетио да ЕУ и САД кроз програме помажу БиХ да се повратници са страних ратишта, након одслужених затворских казни, ресоцијализирају, како би се отклонила опасност њихове поновне радикализације. БиХ је такав споразум са ЕУ потписла у августу у Словенији, вриједности од око 18 милиона евра, док ће сличан програм, укупне вриједности шест милиона долара, ускоро бити потписан са УСАИД-ом, Америчком агенцијом за међународни развој.

Из Делегације ЕУ су нам рекли да су институције БиХ, односно Надзорно тијело за спровођење Стратегије за борбу против тероризма БиХ, одредиле успостављање програма ресоцијализације, као један од прва два приоритета за превенцију и борбу против насилног екстремизма.

"Борба против тероризма је заједнички изазов и за регион западног Балкана и за ЕУ. БиХ је недавно показала повећан интерес за сарадњу на питањима у вези с владавином права и безбједности, укључујући и борбу против тероризма, насилног екстремизма и радикализма", истакли су из Делегације ЕУ.

Недавно су нам из УСАИД-а потврдили да су с Мектићем разговарали о пројектима како они могу помоћи властима БиХ да развију стратегије борбе против радикализације. Појаснили су да ти програми нису везани за ресоцијализацију повратника са страних ратишта, него да су фокусирани на превенцију радикализације.

"Пројекат је отпочео, а сада размишљамо о могућностима да европски и амерички пројекат спојимо, како бисмо ефикасније укључили различите сегменте друштва, попут образовних и социјалних институција, да те људе и њихове породице ресоцијализирамо", додао је Мектић.

Наиме, с обзиром на то да се ради о бх. држављанима, институције БиХ немају избора, осим да тим људима који се одрекну радикалних идеологија пруже могућност да се економски интегришу у друштво. Амерички медији наводе да се у недјељу већа група терориста и милитаната из Раке предала курдским властима и да су постигли сагласност да се са својим породицама извуку из Раке.

"Wасхингтон Пост" наводи да ће сви борци бити предати безбједносним органима на даље процесуирање. Уколико се настави притисак антиисламистичких снага предвођених Курдима, потпуни пад Раке се очекује прије краја октобра.

Извор: Независне новине

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

мекетало

17.10.2017 05:43

Е Мектицу Мектицу а мислили смо сви да си човјек у којег ћемо се клети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре мектало

17.10.2017 06:18

Ста је цовјек лосе изјавио. Сама ријец терориста је довиљна и такви нам људи нису потребни. И треба их санкционисати и притворити. Они су опасност за ово друством.

Name

ре

17.10.2017 06:25

Пусти човјека да ради свој посао, имаш сог бају пиши о њему као предсједнику СНСД-а, јер није предсједник свих грађана РС.

Name

@мајмун

17.10.2017 06:40

Дигни гузицу с кауча и марш на улицу, бори се за своја права! Да је Мектић паметан, као што није, треба вас свију јавно на телевизији послати у материну. Све знате преко интернета и у кафани, за улицу никада нисте имали петљу. Такви сте били и у рату, мангупи над цивилима и туђим фрижидерима, пред војском сте бјежали као зечеви!

Name

Ис

17.10.2017 06:43

Ми мислимо и даље! Ви сто се кунете само у васег Додика и не видите даље од свог дрзавног посла никад се нисте ни надалаи да це Мектиц несто урадити.

Name

ре мекетало

17.10.2017 07:29

У чему је проблем папак? Министар Мектић одлично обавља своју функцију, он има највјероватније и следећи мандат. СИПА и ОСА имају списак свих оних који ратују на страним ратиштима и зна се, по доласку лисице на руке, на суд па у затвор. Ти би нешто више??

Name

Алија

17.10.2017 10:22

Те људе прихватити и у програм рехабилитације и то тако да ентитети издвоје паре. То су дрзављани БиХ и мора им се помоци да се врате куци у домовини. Ви би све узазид ко ’92.

Name

Борацка

17.10.2017 15:07

Сад це код нас добити јос борацку пензију.

Name

Хм

17.10.2017 06:32

А шта је са држављанима БиХ српске националности који су ратовали у Украјини !?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Хм

17.10.2017 07:07

Они нису терористи.

Name

ре Хм

17.10.2017 07:15

Они су борци за слободу православне браће у Украјини. Кад се неко од тих бораца опасао експлозивом и дигао у зрак стотине цивила.?

Name

ре

17.10.2017 07:31

Ако постоје докази, колико ја знам затвор им је загарантован, дакле само докази.

Name

Неко

17.10.2017 10:12

Мислим да они не нападају цивиле друже.

Name

Ма ајде исти

17.10.2017 15:08

Ма дај да није то исто.Ово царсијско љубакање са тероризмон је пресло све границе.

Name

Спартанац

17.10.2017 06:49

А 300 спартанаца у Украјини?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ме

17.10.2017 07:14

Истина, врацају се, ја Сам својим оцима видио, ено ис на Власицу, тамо Несто тренирају?? Само Мектиц не смије да , ... Црно нам се писе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ме

17.10.2017 09:22

Од тих из Украјине не пријети терористичка опасност по грађане Бих,кад се Србин дигао у ваздух из вјерских разлога.

Name

Рс

17.10.2017 07:38

Наравно да це се вратјт кад сте их ви сколовали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја сам Нидзо Јабуко

17.10.2017 07:41

Нас добри министар "безбједносни" прати ситуацији успјесно као сто би психо-физицки био у стању да прати пинг-понг лоптицу која на срецу не скакуце около. Немојте цовека замарати питањима која укљуцују динамику догадјаја, превисе је то за тако мали капацитет мислим плату!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.10.2017 08:17

Баја је преседника РС а ти ако СЕ неосјецас РС градјанином твој проблем

ОДГОВОРИТЕ