Džihadisti se vraćaju kući

Islamska država nalazi se pred vojničkim porazom, a nakon što su antiislamističke snage uspjele staviti pod kontrolu neposredno okruženje Rake, "glavnog grada" samoproglašenog kalifata u Iraku i Siriji, postoji opasnost da se preostali džihadisti počnu vraćati kućama.

Svijet 17.10.2017 | 07:38
Džihadisti se vraćaju kući
Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, kaže "Nezavisnim" da bh. službe prate situaciju i da razmjenjuju informacije sa zemljama u regionu, ali i ostalim evropskim i svjetskim službama, kako bi se pratilo kretanje terorista koji bi se eventualno uputili ka Evropi.

"Postoji realna opasnost da se neki naši državljani vrate u BiH, ali i eventualno prijetnja i opasnost da neki drugi koji nisu naši državljani dođu u BiH. Isto tako, postoji prijetnja da se naši državljani vrate u neku od evropskih zemalja", rekao je Mektić.

On tvrdi da je bh. bezbjednosni sektor spreman za takvu mogućnost, te da je saradnja između svih bezbjednosnih agencija u BiH, barem kad je ova opasnost u pitanju, i više nego zadovoljavajuća.

"Naravno da uvijek može bolje i da se tu i tamo pojave neki problemi, ali nemam nikakvu dilemu da tu situaciju možemo iskontrolisati", rekao je Mektić.

On je podsjetio da EU i SAD kroz programe pomažu BiH da se povratnici sa stranih ratišta, nakon odsluženih zatvorskih kazni, resocijaliziraju, kako bi se otklonila opasnost njihove ponovne radikalizacije. BiH je takav sporazum sa EU potpisla u avgustu u Sloveniji, vrijednosti od oko 18 miliona evra, dok će sličan program, ukupne vrijednosti šest miliona dolara, uskoro biti potpisan sa USAID-om, Američkom agencijom za međunarodni razvoj.

Iz Delegacije EU su nam rekli da su institucije BiH, odnosno Nadzorno tijelo za sprovođenje Strategije za borbu protiv terorizma BiH, odredile uspostavljanje programa resocijalizacije, kao jedan od prva dva prioriteta za prevenciju i borbu protiv nasilnog ekstremizma.

"Borba protiv terorizma je zajednički izazov i za region zapadnog Balkana i za EU. BiH je nedavno pokazala povećan interes za saradnju na pitanjima u vezi s vladavinom prava i bezbjednosti, uključujući i borbu protiv terorizma, nasilnog ekstremizma i radikalizma", istakli su iz Delegacije EU.

Nedavno su nam iz USAID-a potvrdili da su s Mektićem razgovarali o projektima kako oni mogu pomoći vlastima BiH da razviju strategije borbe protiv radikalizacije. Pojasnili su da ti programi nisu vezani za resocijalizaciju povratnika sa stranih ratišta, nego da su fokusirani na prevenciju radikalizacije.

"Projekat je otpočeo, a sada razmišljamo o mogućnostima da evropski i američki projekat spojimo, kako bismo efikasnije uključili različite segmente društva, poput obrazovnih i socijalnih institucija, da te ljude i njihove porodice resocijaliziramo", dodao je Mektić.

Naime, s obzirom na to da se radi o bh. državljanima, institucije BiH nemaju izbora, osim da tim ljudima koji se odreknu radikalnih ideologija pruže mogućnost da se ekonomski integrišu u društvo. Američki mediji navode da se u nedjelju veća grupa terorista i militanata iz Rake predala kurdskim vlastima i da su postigli saglasnost da se sa svojim porodicama izvuku iz Rake.

"Washington Post" navodi da će svi borci biti predati bezbjednosnim organima na dalje procesuiranje. Ukoliko se nastavi pritisak antiislamističkih snaga predvođenih Kurdima, potpuni pad Rake se očekuje prije kraja oktobra.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

meketalo

17.10.2017 07:43

E Mekticu Mekticu a mislili smo svi da si čovjek u kojeg ćemo se kleti.

ODGOVORITE
Name

Re mektalo

17.10.2017 08:18

Sta je covjek lose izjavio. Sama rijec terorista je doviljna i takvi nam ljudi nisu potrebni. I treba ih sankcionisati i pritvoriti. Oni su opasnost za ovo drustvom.

Name

ре

17.10.2017 08:25

Пусти човјека да ради свој посао, имаш сог бају пиши о њему као предсједнику СНСД-а, јер није предсједник свих грађана РС.

Name

@majmun

17.10.2017 08:40

Digni guzicu s kauča i marš na ulicu, bori se za svoja prava! Da je Mektić pametan, kao što nije, treba vas sviju javno na televiziji poslati u materinu. Sve znate preko interneta i u kafani, za ulicu nikada niste imali petlju. Takvi ste bili i u ratu, mangupi nad civilima i tuđim frižiderima, pred vojskom ste bježali kao zečevi!

Name

Is

17.10.2017 08:43

Mi mislimo i dalje! Vi sto se kunete samo u vaseg Dodika i ne vidite dalje od svog drzavnog posla nikad se niste ni nadalai da ce Mektic nesto uraditi.

Name

re meketalo

17.10.2017 09:29

U čemu je problem papak? Ministar Mektić odlično obavlja svoju funkciju, on ima najvjerovatnije i sledeći mandat. SIPA i OSA imaju spisak svih onih koji ratuju na stranim ratištima i zna se, po dolasku lisice na ruke, na sud pa u zatvor. Ti bi nešto više??

Name

Alija

17.10.2017 12:22

Te ljude prihvatiti i u program rehabilitacije i to tako da entiteti izdvoje pare. To su drzavljani BiH i mora im se pomoci da se vrate kuci u domovini. Vi bi sve uzazid ko ’92.

Name

Boracka

17.10.2017 17:07

Sad ce kod nas dobiti jos boracku penziju.

Name

Hm

17.10.2017 08:32

A šta je sa državljanima BiH srpske nacionalnosti koji su ratovali u Ukrajini !?

ODGOVORITE
Name

Re Hm

17.10.2017 09:07

Oni nisu teroristi.

Name

re Hm

17.10.2017 09:15

Oni su borci za slobodu pravoslavne braće u Ukrajini. Kad se neko od tih boraca opasao eksplozivom i digao u zrak stotine civila.?

Name

re

17.10.2017 09:31

Ako postoje dokazi, koliko ja znam zatvor im je zagarantovan, dakle samo dokazi.

Name

Neko

17.10.2017 12:12

Mislim da oni ne napadaju civile druže.

Name

Ma ajde isti

17.10.2017 17:08

Ma daj da nije to isto.Ovo carsijsko ljubakanje sa terorizmon je preslo sve granice.

Name

Spartanac

17.10.2017 08:49

A 300 spartanaca u Ukrajini?

ODGOVORITE
Name

Me

17.10.2017 09:14

Istina, vracaju se, ja Sam svojim ocima vidio, eno is na Vlasicu, tamo Nesto treniraju?? Samo Mektic ne smije da , ... Crno nam se pise...

ODGOVORITE
Name

re me

17.10.2017 11:22

Od tih iz Ukrajine ne prijeti teroristička opasnost po građane Bih,kad se Srbin digao u vazduh iz vjerskih razloga.

Name

Rs

17.10.2017 09:38

Naravno da ce se vratjt kad ste ih vi skolovali

ODGOVORITE
Name

Ja sam Nidzo Jabuko

17.10.2017 09:41

Nas dobri ministar "bezbjednosni" prati situaciji uspjesno kao sto bi psiho-fizicki bio u stanju da prati ping-pong lopticu koja na srecu ne skakuce okolo. Nemojte coveka zamarati pitanjima koja ukljucuju dinamiku dogadjaja, previse je to za tako mali kapacitet mislim platu!

ODGOVORITE
Name

Re

17.10.2017 10:17

Baja je presednika RS a ti ako SE neosjecas RS gradjaninom tvoj problem

ODGOVORITE