Званично: Њукасл је на продају!

Мајкл Ешли може да добије око 200. 000. 000 евра!

Фудбал 18.10.2017 | 16:00
Званично: Њукасл је на продају!
Не тако давно, пре само две године, говорио је „клуб није на продају, ни по коју цену, све док не освоји бар један трофеј“. А онда се Мајк Ешли предомислио и решио да стави Њукасл у излог.

После десет година управљања клубом са севера Енглеске, актуелни власник је објавио да су Свраке на продају.

„Њукасл захтева јасан правац којом би требало да се креће како би имао успешну будућност. Да бисмо клубу омогућили најбољу могућу прилику да себи обезбеди позицију за тако нешто и инвестиције које би га одвеле на виши ниво, садашњи власник је одлучио да је у најбољем интересу Њукасла и његових навијача да се клуб прода“, стоји у званичном саопштењу клуба.

Подсетимо, Мајк Ешли је купио Њукасл 2007. године за око 180.000.000 евра, али су под његовим вођством Свраке двапут испадале из Премијер лиге (2009, 2016). Не да није унапредио клуб, него се константно суочавао са незадовољним навијачима, највише му замерају што је тренере мењао као чарапе (чак десеторица седела на клупи, неки и по више мандата) и што није уложио довољно новца у појачања која би гарантовала успехе.

Мајк Ешли је власник 55 одсто деоница клуба, кроз фирму Сент Џејмс холдинг. Очекује се да посао око продаје буде готов до Божића, а с обзиром да је први покушај продаје Кинезима, пре два месеца, пропао (наводно, тражио Азијатима око 400.000.000 евра), процењује се да би сад могао да добије упола мање.

Током Ешлијеве десетогодишње владавине Њукасл је у два наврата испао из Премијер лиге (2009, 2016). Екипа се прошле сезоне вратила у Премијер лигу, а после осам кола је девета на табели.

"Њукасл захтева јасан правац и пут до сјајне и успешне будућности", наводи се у саопштењу Њукасла.

Откако је 2007. године купио клуб, Ешли је уносио раздор на Сент Џејмс парку, а део навијача је редовно протестовао због начина којим 53-годишњи бизнисмен управља клубом. Он је платио 134 милиона фунти за 100 одсто акција црно-белих.

Ешли је рекао да је време за промену и да нема финансијску моћ да се такмичи са клубовима какав је Манчестер сити.

Његов адвокат навео је да је план да се клуб прода до Божића.

Ешли је претходно у два наврата објавио продају клуба. Први пут у септембру 2008. године, после серије протеста навијача због отпуштања тренера Кевина Кигана, али се предомислио у децембру.

После испадања клуба у Чемпионшип у мају 2009. године Ешли је поново објавио да жели да прода, а пет месеци касније повукао је клуб са тржишта.

Извор: моззартспорт/Б92

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар