Zvanično: Njukasl je na prodaju!

Majkl Ešli može da dobije oko 200. 000. 000 evra!

Fudbal 18.10.2017 | 16:00
Zvanično: Njukasl je na prodaju!
Ne tako davno, pre samo dve godine, govorio je „klub nije na prodaju, ni po koju cenu, sve dok ne osvoji bar jedan trofej“. A onda se Majk Ešli predomislio i rešio da stavi Njukasl u izlog.

Posle deset godina upravljanja klubom sa severa Engleske, aktuelni vlasnik je objavio da su Svrake na prodaju.

„Njukasl zahteva jasan pravac kojom bi trebalo da se kreće kako bi imao uspešnu budućnost. Da bismo klubu omogućili najbolju moguću priliku da sebi obezbedi poziciju za tako nešto i investicije koje bi ga odvele na viši nivo, sadašnji vlasnik je odlučio da je u najboljem interesu Njukasla i njegovih navijača da se klub proda“, stoji u zvaničnom saopštenju kluba.

Podsetimo, Majk Ešli je kupio Njukasl 2007. godine za oko 180.000.000 evra, ali su pod njegovim vođstvom Svrake dvaput ispadale iz Premijer lige (2009, 2016). Ne da nije unapredio klub, nego se konstantno suočavao sa nezadovoljnim navijačima, najviše mu zameraju što je trenere menjao kao čarape (čak desetorica sedela na klupi, neki i po više mandata) i što nije uložio dovoljno novca u pojačanja koja bi garantovala uspehe.

Majk Ešli je vlasnik 55 odsto deonica kluba, kroz firmu Sent Džejms holding. Očekuje se da posao oko prodaje bude gotov do Božića, a s obzirom da je prvi pokušaj prodaje Kinezima, pre dva meseca, propao (navodno, tražio Azijatima oko 400.000.000 evra), procenjuje se da bi sad mogao da dobije upola manje.

Tokom Ešlijeve desetogodišnje vladavine Njukasl je u dva navrata ispao iz Premijer lige (2009, 2016). Ekipa se prošle sezone vratila u Premijer ligu, a posle osam kola je deveta na tabeli.

"Njukasl zahteva jasan pravac i put do sjajne i uspešne budućnosti", navodi se u saopštenju Njukasla.

Otkako je 2007. godine kupio klub, Ešli je unosio razdor na Sent Džejms parku, a deo navijača je redovno protestovao zbog načina kojim 53-godišnji biznismen upravlja klubom. On je platio 134 miliona funti za 100 odsto akcija crno-belih.

Ešli je rekao da je vreme za promenu i da nema finansijsku moć da se takmiči sa klubovima kakav je Mančester siti.

Njegov advokat naveo je da je plan da se klub proda do Božića.

Ešli je prethodno u dva navrata objavio prodaju kluba. Prvi put u septembru 2008. godine, posle serije protesta navijača zbog otpuštanja trenera Kevina Kigana, ali se predomislio u decembru.

Posle ispadanja kluba u Čempionšip u maju 2009. godine Ešli je ponovo objavio da želi da proda, a pet meseci kasnije povukao je klub sa tržišta.

Izvor: mozzartsport/B92

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar