Влада РС не плаћа уговорене послове

Предузећа у Републици Српској су све мање заинтересована да сарађују са Владом Републике Српске, која не плаћа на вријеме добављачима уговорене послове. Кашњења у исплатама озбиљно угрожавају ликвидност привреде, упозоравају економисти, а нека предузећа су због тога отишла у стечај.

Република Српска 15.10.2017 | 21:28
Влада РС не плаћа уговорене послове
Умјесто да буде позитиван примјер, држава константно касни у измиривању обавеза према привреди за уговорене послове. У ревизорским извјештајима је више пута упозоравано да јавне институције у Републици Српској касне и до годину дана у плаћању приватним предузећима.
Економисти упозоравају да је у питању неодговоран однос државе према привреди, који је постао значајно оптерећење.

Посљедица таквог односа, каже Павловић, је све већа незаинтересованост привредника за јавне тендере, јер су због вишемјесечних кашњења државе у исплатама дугова многе фирме отишле у стечај. Због тога Привредна комора Републике Српске већ дуже вријеме инсистира на доношењу закона који би рок за измиривање обавеза ограничио на максимално 60 дана.

У Привредној комори очекују да би овај закон ускоро требало да се нађе пред народним посланицима. 

Пословна заједница упозорава да поред дугова за уговорене послове, држава касни са исплатом осталих обавеза према привредницима, као што су рефундирања Фонда здравственог осигурања за боловања радника дужа од мјесец дана. Дуг Фонда је око 45 милиона марака.

Посљедица оваквог понашања државе према привреди је све мање приватних предузећа која пристају да обављају услуге за јавне институције. Тако су поједине школе у Српској имале проблем са набавком огрева за зимску сезону, јер се фирме нису пријављивале на тендер управо
због нередовног плаћања из ранијег периода.



БН телевизија

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Овер

15.10.2017 20:28

Све пуца по савовима, дугови расту, привреда не постоји, пропаст и потпуни колапс. Нема помоци, касно је за све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наја хапе

15.10.2017 21:04

Платисе ли карго центар на аеродрому Требиње?

ОДГОВОРИТЕ
Name

горча

16.10.2017 05:52

предлажем данаредних мјесец дана ћутањем и неспомињањем црвене банде искажемо своје јединство у коментарима против истих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

16.10.2017 06:30

Како за кога...за Проинтер, Ланацо, ММС Цоде, Интеграл, МГ МИНД, Приједорпутеве има све.

ОДГОВОРИТЕ