Vlada RS ne plaća ugovorene poslove

Preduzeća u Republici Srpskoj su sve manje zainteresovana da sarađuju sa Vladom Republike Srpske, koja ne plaća na vrijeme dobavljačima ugovorene poslove. Kašnjenja u isplatama ozbiljno ugrožavaju likvidnost privrede, upozoravaju ekonomisti, a neka preduzeća su zbog toga otišla u stečaj.

Republika Srpska 15.10.2017 | 21:28
Vlada RS ne plaća ugovorene poslove
Umjesto da bude pozitivan primjer, država konstantno kasni u izmirivanju obaveza prema privredi za ugovorene poslove. U revizorskim izvještajima je više puta upozoravano da javne institucije u Republici Srpskoj kasne i do godinu dana u plaćanju privatnim preduzećima.
Ekonomisti upozoravaju da je u pitanju neodgovoran odnos države prema privredi, koji je postao značajno opterećenje.

Posljedica takvog odnosa, kaže Pavlović, je sve veća nezainteresovanost privrednika za javne tendere, jer su zbog višemjesečnih kašnjenja države u isplatama dugova mnoge firme otišle u stečaj. Zbog toga Privredna komora Republike Srpske već duže vrijeme insistira na donošenju zakona koji bi rok za izmirivanje obaveza ograničio na maksimalno 60 dana.

U Privrednoj komori očekuju da bi ovaj zakon uskoro trebalo da se nađe pred narodnim poslanicima. 

Poslovna zajednica upozorava da pored dugova za ugovorene poslove, država kasni sa isplatom ostalih obaveza prema privrednicima, kao što su refundiranja Fonda zdravstvenog osiguranja za bolovanja radnika duža od mjesec dana. Dug Fonda je oko 45 miliona maraka.

Posljedica ovakvog ponašanja države prema privredi je sve manje privatnih preduzeća koja pristaju da obavljaju usluge za javne institucije. Tako su pojedine škole u Srpskoj imale problem sa nabavkom ogreva za zimsku sezonu, jer se firme nisu prijavljivale na tender upravo
zbog neredovnog plaćanja iz ranijeg perioda.



BN televizija

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Over

15.10.2017 20:28

Sve puca po savovima, dugovi rastu, privreda ne postoji, propast i potpuni kolaps. Nema pomoci, kasno je za sve.

ODGOVORITE
Name

Naja hape

15.10.2017 21:04

Platise li kargo centar na aerodromu Trebinje?

ODGOVORITE
Name

gorča

16.10.2017 05:52

predlažem danarednih mjesec dana ćutanjem i nespominjanjem crvene bande iskažemo svoje jedinstvo u komentarima protiv istih.

ODGOVORITE
Name

Piksi

16.10.2017 06:30

Kako za koga...za Prointer, Lanaco, MMS Code, Integral, MG MIND, Prijedorputeve ima sve.

ODGOVORITE