Рака пред падом, исламисти одлазе

Из Раке, некадашње упоришта ИД у Сирији, отишло је 275 екстремиста и више од 3. 000 цивила у складу са споразумом о повлачењу који су постигли с алијансом СДФ.

Свијет 15.10.2017 | 18:37
Рака пред падом, исламисти одлазе
Како преноси Ројтерс, портпарол СДФ и коалиционих снага које предводе САД Талал Селол изјавио је да су екстремисти који су отишли, иза себе оставили око 200-300 углавном страних бораца ИС да пруже отпор посљедњи пут.

Према његовим ријечима, скоро свим цивилима обезбјеђен је сигуран пролаз из Раке у оквиру споразума о повлачењу.

"Више од 3.000 цивила отишло је у суботу увече у оквиру споразума и отишло на подручја која су под контролом СДФ-а", рекао је Село истакавши да је Рака сада "у потпуности очишћена од цивила", са тим изузетком да су породице екстремиста ИД још у граду, пренио је АФП.

Како је Ројтерс раније пренио, СДФ, које подржавају коалиционе снаге које предводи САД, саопштиле су да су покренуле данас коначни напад против припадника екстремистичке Исламске државе како би очистили град од преосталих џихадиста.

Борбе ће бити настављене док год цио град не буде очишћен од терориста, укључујући и старне борце, наведено је у саопштењу СДФ.

Група бораца Исламске државе евакуисала се током ноћи из Раке користећи цивиле као људски штит, рекао је портпарол сиријских демократских снага Мустафа Бали.

СДФ наставља да се бори са преосталим елементима Исламске државе унутар Раке, рекао је Бали, додавши да страни борци нису отишли у склопу са договором о повлачењу.

"Операција се завршила, а борба се наставља. Синоћ су посљедњи борци који су пристали да напусте град изашли из њега", рекао је Бали за Ројтерс.

И сиријски и страни борци ИС биће евакуисани из свог донедавног упоришта Раке у Сирији, у складу са договором, саопштено је раније.

Омар Алуш, истакнути званичник Цивилног савјета Раке, рекао је да је постигнут договор којим се борцима ИС омогућује да напусте тај град, над којим су Сиријске демократске снаге, уз подршку САД, на прагу да успоставе контролу, преноси АФП.

"И страни борци обухваћени су договором", навео је он.

СФД су ушле у Раку у јуну мјесецу, након што су неколико мјесеци провели покушавајући да опколе град.

Алијанса је брзо напредовала крајем септембра, када је контролисала око 80 одсто града.

Извор: Тањуг

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Р

15.10.2017 17:22

Босњаци сто не идете браци помоц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненаписасе,

15.10.2017 18:11

куда си отисли ,где је предвиђен следеци наступ "стварно занимљиво " отисли".

Name

Ре

15.10.2017 18:43

Питај бога

Name

Рођо

15.10.2017 21:08

И шта сад....враћају се у Федерацију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

16.10.2017 03:44

Бошње опет изгубише

ОДГОВОРИТЕ