Raka pred padom, islamisti odlaze

Iz Rake, nekadašnje uporišta ID u Siriji, otišlo je 275 ekstremista i više od 3. 000 civila u skladu sa sporazumom o povlačenju koji su postigli s alijansom SDF.

Svijet 15.10.2017 | 18:37
Raka pred padom, islamisti odlaze
Kako prenosi Rojters, portparol SDF i koalicionih snaga koje predvode SAD Talal Selol izjavio je da su ekstremisti koji su otišli, iza sebe ostavili oko 200-300 uglavnom stranih boraca IS da pruže otpor posljednji put.

Prema njegovim riječima, skoro svim civilima obezbjeđen je siguran prolaz iz Rake u okviru sporazuma o povlačenju.

"Više od 3.000 civila otišlo je u subotu uveče u okviru sporazuma i otišlo na područja koja su pod kontrolom SDF-a", rekao je Selo istakavši da je Raka sada "u potpunosti očišćena od civila", sa tim izuzetkom da su porodice ekstremista ID još u gradu, prenio je AFP.

Kako je Rojters ranije prenio, SDF, koje podržavaju koalicione snage koje predvodi SAD, saopštile su da su pokrenule danas konačni napad protiv pripadnika ekstremističke Islamske države kako bi očistili grad od preostalih džihadista.

Borbe će biti nastavljene dok god cio grad ne bude očišćen od terorista, uključujući i starne borce, navedeno je u saopštenju SDF.

Grupa boraca Islamske države evakuisala se tokom noći iz Rake koristeći civile kao ljudski štit, rekao je portparol sirijskih demokratskih snaga Mustafa Bali.

SDF nastavlja da se bori sa preostalim elementima Islamske države unutar Rake, rekao je Bali, dodavši da strani borci nisu otišli u sklopu sa dogovorom o povlačenju.

"Operacija se završila, a borba se nastavlja. Sinoć su posljednji borci koji su pristali da napuste grad izašli iz njega", rekao je Bali za Rojters.

I sirijski i strani borci IS biće evakuisani iz svog donedavnog uporišta Rake u Siriji, u skladu sa dogovorom, saopšteno je ranije.

Omar Aluš, istaknuti zvaničnik Civilnog savjeta Rake, rekao je da je postignut dogovor kojim se borcima IS omogućuje da napuste taj grad, nad kojim su Sirijske demokratske snage, uz podršku SAD, na pragu da uspostave kontrolu, prenosi AFP.

"I strani borci obuhvaćeni su dogovorom", naveo je on.

SFD su ušle u Raku u junu mjesecu, nakon što su nekoliko mjeseci proveli pokušavajući da opkole grad.

Alijansa je brzo napredovala krajem septembra, kada je kontrolisala oko 80 odsto grada.

Izvor: Tanjug

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

R

15.10.2017 17:22

Bosnjaci sto ne idete braci pomoc.

ODGOVORITE
Name

Nenapisase,

15.10.2017 18:11

kuda si otisli ,gde je predviđen sledeci nastup "stvarno zanimljivo " otisli".

Name

Re

15.10.2017 18:43

Pitaj boga

Name

Рођо

15.10.2017 21:08

И шта сад....враћају се у Федерацију

ODGOVORITE
Name

Mrki

16.10.2017 03:44

Bošnje opet izgubiše

ODGOVORITE