„Ел Паис“: Спреман косовски рецепт

Каталонски лидер Карлес Пуџдемон сутра би требало да каже да ли је прећутно прогласио независност тог шпанског региона.

Свијет 15.10.2017 | 17:11
„Ел Паис“: Спреман косовски рецепт
Док предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер поручује да не жели независну Каталонију, јер би у Европској унији то изазвало настајање на десетине "нових Каталонија", водећи каталонски дневник Вангвардија тражи од премијера регионалне власти Карлеса Пуџдемона да не попусти пред ултиматумом савезника у каталонској влади да сутра прогласи независност јер би то "до крајности погоршало ситуацију".

Мадридски дневник Ел Паис, који је против отцјепљења Каталоније од Шпаније, тврди истовремено да регионална влада у Барселони и њени сецесионистички настројени савезници и снаге спремају "косовски рецепт" за проглашење независности супротно уставу и ријешености централне владе Шпаније да то спријечи.

"Циљ те стратегије јесте да се изнуди међународно посредовање и припреми 'косовски пут', као 'посљедње средство', како су то утврдили савјетници каталонске владе: а то је једнострано отцјепљење утемељено на наводном кршењу људских права”, наводи Ел Паис.

Осврћући се на рок, који сутра истиче, а који је централна влада у Мадриду дала регионалним властима у Барселони да разјасне да ли једнострано проглашавају или не независност, Вангвардија у редакцијском уводнику упозорава да су и пословни кругови и банке у Каталонији против отцјепљења и наглашава да "то себи не можемо дозволити јер је за већину Каталонаца заједништво најцјењенија баштина, која је сад нарушена".

Већина званичника у главној странци владајуће коалиције, Демократске партије Каталоније, махом дају до знања да желе да оставе на снази одлуку премијера Пућдмона да се проглашење независности "не примјењује до даљњег".

Они подвлаче спремност да се с централном влашћу Шпаније преговара једино о начину како доћи до независности, што влада у Мадриду сматра неприхватљивим рушењем цјеловитости државе и гажењем устава и најављује примјену члана 155. шпанског устава којим може бити укинута аутономија Каталоније.



Мадридски Паис објашњава да је стратегија каталонских сецесиониста да се добије на времену и "да се створи слика Шпаније као ауторитарне и недемократске државе на темељу одлука судства и полиције да се снагом силе супротстави илегалном референдуму о независности од 1. октобра, што сепаратисти наводе као доказ да Шпанска држава угњетава Каталонију", наводи Паис.

Лист додаје да је Косово једнострано погласило независност 2008. године, а Србија то није признала, исто као ни пет држава Европске уније, укључујући Шпанију.

"Пропаганда заговорника независности Каталоније заобилази чињеницу да је до отцјепљења Косова дошло послије десет година ратног сукоба између албанских сецесионистичких снага и српске владе, што је коначно довело од интервенције НАТО”, каже Паис и указује да су посљедице и "хиљаде жртава и пола милиона избјеглица".

У врло видљивом настојању да се настави с тврдњом да се поступци централне владе у Мадриду могу довести у везу с франкистичком диктатуром послије грађанског рата у Шпанији и правим погромима присталица републике у Каталонији, цјелокупна каталонска влада је данас положила вијенац на споменик предсједнику регионалне владе Каталоније Љуису Компањису кога су франкистичке снаге стријељале 1940. године.

Присталице независности Каталоније су у међувремену успјеле да издејствују расправу у Савјету Европе у Стразбуру о полицијском насилном спречавању референдума у Каталонији, а стручњак Високог комесаријата за људска права ОУН Алфред де Зајас је написао да се "у Каталонији већ може примјенити теорија терапеутског самопредјељења" и да се "преседан Косова може примјенити на сукоб у Каталонији".

Савјетници бившег каталонског предсједника Артура Маса су то такође закључили, док је садашњи незванични шеф дипломатије владе у Барселони Раул Ромева претходно написао да је мишљење Међународног суда правде о једностраном проглашењу независности Косова "важно за Каталонију јер показује да међународни закон не забрањује једнострана проглашења независности".

Институције и практично све владе држава ЕУ, с изузетком дјелимично Белгије и подршком Словеније, су против отцјепљења Каталоније од Шпаније, а то је ставио до знања и Вашингтон.

Амерички часопис Форин Полиси (Фореигн Полицy), близак Стејт департменту, подвукао је да је Шпанија стабилна демократска земља која доприноси међународној стабилности тако да "ослабљена и мала Шпанија није у интересу САД".

Каталонски сепаратисти желе међународно посредовање да би "стекли легитимитет…а на то се нису упецали ни ЕУ, ни САД, нити Мексико и Ватикан", закључује Форин Полиси.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар