„El Pais“: Spreman kosovski recept

Katalonski lider Karles Pudždemon sutra bi trebalo da kaže da li je prećutno proglasio nezavisnost tog španskog regiona.

Svijet 15.10.2017 | 17:11
„El Pais“: Spreman kosovski recept
Dok predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker poručuje da ne želi nezavisnu Kataloniju, jer bi u Evropskoj uniji to izazvalo nastajanje na desetine "novih Katalonija", vodeći katalonski dnevnik Vangvardija traži od premijera regionalne vlasti Karlesa Pudždemona da ne popusti pred ultimatumom saveznika u katalonskoj vladi da sutra proglasi nezavisnost jer bi to "do krajnosti pogoršalo situaciju".

Madridski dnevnik El Pais, koji je protiv otcjepljenja Katalonije od Španije, tvrdi istovremeno da regionalna vlada u Barseloni i njeni secesionistički nastrojeni saveznici i snage spremaju "kosovski recept" za proglašenje nezavisnosti suprotno ustavu i riješenosti centralne vlade Španije da to spriječi.

"Cilj te strategije jeste da se iznudi međunarodno posredovanje i pripremi 'kosovski put', kao 'posljednje sredstvo', kako su to utvrdili savjetnici katalonske vlade: a to je jednostrano otcjepljenje utemeljeno na navodnom kršenju ljudskih prava”, navodi El Pais.

Osvrćući se na rok, koji sutra ističe, a koji je centralna vlada u Madridu dala regionalnim vlastima u Barseloni da razjasne da li jednostrano proglašavaju ili ne nezavisnost, Vangvardija u redakcijskom uvodniku upozorava da su i poslovni krugovi i banke u Kataloniji protiv otcjepljenja i naglašava da "to sebi ne možemo dozvoliti jer je za većinu Katalonaca zajedništvo najcjenjenija baština, koja je sad narušena".

Većina zvaničnika u glavnoj stranci vladajuće koalicije, Demokratske partije Katalonije, mahom daju do znanja da žele da ostave na snazi odluku premijera Pućdmona da se proglašenje nezavisnosti "ne primjenjuje do daljnjeg".

Oni podvlače spremnost da se s centralnom vlašću Španije pregovara jedino o načinu kako doći do nezavisnosti, što vlada u Madridu smatra neprihvatljivim rušenjem cjelovitosti države i gaženjem ustava i najavljuje primjenu člana 155. španskog ustava kojim može biti ukinuta autonomija Katalonije.Madridski Pais objašnjava da je strategija katalonskih secesionista da se dobije na vremenu i "da se stvori slika Španije kao autoritarne i nedemokratske države na temelju odluka sudstva i policije da se snagom sile suprotstavi ilegalnom referendumu o nezavisnosti od 1. oktobra, što separatisti navode kao dokaz da Španska država ugnjetava Kataloniju", navodi Pais.

List dodaje da je Kosovo jednostrano poglasilo nezavisnost 2008. godine, a Srbija to nije priznala, isto kao ni pet država Evropske unije, uključujući Španiju.

"Propaganda zagovornika nezavisnosti Katalonije zaobilazi činjenicu da je do otcjepljenja Kosova došlo poslije deset godina ratnog sukoba između albanskih secesionističkih snaga i srpske vlade, što je konačno dovelo od intervencije NATO”, kaže Pais i ukazuje da su posljedice i "hiljade žrtava i pola miliona izbjeglica".

U vrlo vidljivom nastojanju da se nastavi s tvrdnjom da se postupci centralne vlade u Madridu mogu dovesti u vezu s frankističkom diktaturom poslije građanskog rata u Španiji i pravim pogromima pristalica republike u Kataloniji, cjelokupna katalonska vlada je danas položila vijenac na spomenik predsjedniku regionalne vlade Katalonije Ljuisu Kompanjisu koga su frankističke snage strijeljale 1940. godine.

Pristalice nezavisnosti Katalonije su u međuvremenu uspjele da izdejstvuju raspravu u Savjetu Evrope u Strazburu o policijskom nasilnom sprečavanju referenduma u Kataloniji, a stručnjak Visokog komesarijata za ljudska prava OUN Alfred de Zajas je napisao da se "u Kataloniji već može primjeniti teorija terapeutskog samopredjeljenja" i da se "presedan Kosova može primjeniti na sukob u Kataloniji".

Savjetnici bivšeg katalonskog predsjednika Artura Masa su to takođe zaključili, dok je sadašnji nezvanični šef diplomatije vlade u Barseloni Raul Romeva prethodno napisao da je mišljenje Međunarodnog suda pravde o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova "važno za Kataloniju jer pokazuje da međunarodni zakon ne zabranjuje jednostrana proglašenja nezavisnosti".

Institucije i praktično sve vlade država EU, s izuzetkom djelimično Belgije i podrškom Slovenije, su protiv otcjepljenja Katalonije od Španije, a to je stavio do znanja i Vašington.

Američki časopis Forin Polisi (Foreign Policy), blizak Stejt departmentu, podvukao je da je Španija stabilna demokratska zemlja koja doprinosi međunarodnoj stabilnosti tako da "oslabljena i mala Španija nije u interesu SAD".

Katalonski separatisti žele međunarodno posredovanje da bi "stekli legitimitet…a na to se nisu upecali ni EU, ni SAD, niti Meksiko i Vatikan", zaključuje Forin Polisi.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar