Пуџдемону рок: Одговор до сутра

Каталонски лидер Карлес Пуџдемон има рок до понедјељка да разјасни да ли је прогласио независност током говора који је одржао у парламенту раније ове недјеље.

Свијет 15.10.2017 | 14:57
Пуџдемону рок: Одговор до сутра
Централне шпанске власти дале су Пуџдемону рок до сутра да разјасни да ли је прогласио независност или не.

Он је ове недјеље у парламенту рекао да Каталонија приступа проглашењу независности, али је предложио замрзавање примјене тог проглашења на неколико недјеља како би се омогућио дијалог уз посредовање са шпанском владом.

Каталонска сепаратистичка група Асемблеа Насионал Каталана (АНЦ) позвала је Пуџдемона да игнорише упозорења централне владе Шпаније и дефинитивно прогласи независност, истакавши да даља суспензија проглашења "нема смисла".

Утицајна организација цивилног друштва АНЦ је, у кратком саопштењу, позвала Пуџдемона да укине привремену суспензију проглашења независности коју је увео раније ове седмице, пренео је АП.

Исти апел Пуџдемону упутио је и кључни политички савезник владајуће сепаратистичке коалиције у Каталонији, крајње љевичарска партија Кандидатура за народно јединство (ЦУП), која је у писму позвала Пуџдемона да дефинитивно прогласи независност од Мадрида.

Сецесионистички настројена партија ЦУП је, такође, навела да би Пуџдемон требало да игнорише упозорење шпанске владе, да "одмрзне" процес отцјепљења и дефинитивно прогласи независност.

Један од лидера Каталоније, регионални потпредсједник и предсједник љевичарске Републиканске партије Ориол Хунгерас позвао је, међутим, на јединство, јер различита мишљења у вези стратегије о отцјепљењу од Шпаније прете да подијеле присталице независности.

Он је рекао да морају очувати јединство које је неопходно на путу до републике, мислећи на независност Каталоније од Шпаније.

Замјеница шпанског премијера Сораја Саенс де Сантамарија изјавила је да каталонски лидер Карлес Пуџдемон мора да одговори "да" или "не" на захтјев који су му је поставио Мадрид - да разјасни да ли је прогласио независност Каталоније и додала да је на њему да избегне ванредне мјере.

"То је једноставно да или не. У Пуџдемоновим је рукама да избјегне ванредне мјере централне владе и исправи друштвену подјелу", рекла је она.

Извор: Тањуг

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Заи Јиан

15.10.2017 13:22

Е па Шпанци! Није он програмер да одговори са да или не него политичар који би цијели живот неког замајавао на исту фору. Каталонски Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане

15.10.2017 15:09

Он је изгледа заврсио политицку каријеру.Нису Спанци овце ко ми да их свака бараба води у непознату авантуру.

Name

стрикан

15.10.2017 13:25

Ко да их је исти цаца правио... Миле и Карлес...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клик Клак

15.10.2017 14:21

Радна температура на тековима је успостављена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Валентин

15.10.2017 15:12

И засто ви православни босанци мислите да це те боље проци од ових каталонаца. Него, ил се селите у вољену вам србију, ил се помирите са цињеницом да је ово БиХ! Сто прије сконтате да од те васе политике нема ниста, прије цемо моци напредовати као дрзава. Пеаце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.10.2017 16:56

танак си !

Name

Ре

15.10.2017 16:56

танак си !

Name

Валентин

15.10.2017 18:49

Ауууу тоуцхéе, ал си ми се наговорио :Д