Pudždemonu rok: Odgovor do sutra

Katalonski lider Karles Pudždemon ima rok do ponedjeljka da razjasni da li je proglasio nezavisnost tokom govora koji je održao u parlamentu ranije ove nedjelje.

Svijet 15.10.2017 | 14:57
Pudždemonu rok: Odgovor do sutra
Centralne španske vlasti dale su Pudždemonu rok do sutra da razjasni da li je proglasio nezavisnost ili ne.

On je ove nedjelje u parlamentu rekao da Katalonija pristupa proglašenju nezavisnosti, ali je predložio zamrzavanje primjene tog proglašenja na nekoliko nedjelja kako bi se omogućio dijalog uz posredovanje sa španskom vladom.

Katalonska separatistička grupa Asemblea Nasional Katalana (ANC) pozvala je Pudždemona da ignoriše upozorenja centralne vlade Španije i definitivno proglasi nezavisnost, istakavši da dalja suspenzija proglašenja "nema smisla".

Uticajna organizacija civilnog društva ANC je, u kratkom saopštenju, pozvala Pudždemona da ukine privremenu suspenziju proglašenja nezavisnosti koju je uveo ranije ove sedmice, preneo je AP.

Isti apel Pudždemonu uputio je i ključni politički saveznik vladajuće separatističke koalicije u Kataloniji, krajnje ljevičarska partija Kandidatura za narodno jedinstvo (CUP), koja je u pismu pozvala Pudždemona da definitivno proglasi nezavisnost od Madrida.

Secesionistički nastrojena partija CUP je, takođe, navela da bi Pudždemon trebalo da ignoriše upozorenje španske vlade, da "odmrzne" proces otcjepljenja i definitivno proglasi nezavisnost.

Jedan od lidera Katalonije, regionalni potpredsjednik i predsjednik ljevičarske Republikanske partije Oriol Hungeras pozvao je, međutim, na jedinstvo, jer različita mišljenja u vezi strategije o otcjepljenju od Španije prete da podijele pristalice nezavisnosti.

On je rekao da moraju očuvati jedinstvo koje je neophodno na putu do republike, misleći na nezavisnost Katalonije od Španije.

Zamjenica španskog premijera Soraja Saens de Santamarija izjavila je da katalonski lider Karles Pudždemon mora da odgovori "da" ili "ne" na zahtjev koji su mu je postavio Madrid - da razjasni da li je proglasio nezavisnost Katalonije i dodala da je na njemu da izbegne vanredne mjere.

"To je jednostavno da ili ne. U Pudždemonovim je rukama da izbjegne vanredne mjere centralne vlade i ispravi društvenu podjelu", rekla je ona.

Izvor: Tanjug

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Zai Jian

15.10.2017 13:22

E pa Španci! Nije on programer da odgovori sa da ili ne nego političar koji bi cijeli život nekog zamajavao na istu foru. Katalonski Dodik.

ODGOVORITE
Name

Bane

15.10.2017 15:09

On je izgleda zavrsio politicku karijeru.Nisu Spanci ovce ko mi da ih svaka baraba vodi u nepoznatu avanturu.

Name

strikan

15.10.2017 13:25

Ko da ih je isti caca pravio... Mile i Karles...

ODGOVORITE
Name

Klik Klak

15.10.2017 14:21

Radna temperatura na tekovima je uspostavljena.

ODGOVORITE
Name

Valentin

15.10.2017 15:12

I zasto vi pravoslavni bosanci mislite da ce te bolje proci od ovih katalonaca. Nego, il se selite u voljenu vam srbiju, il se pomirite sa cinjenicom da je ovo BiH! Sto prije skontate da od te vase politike nema nista, prije cemo moci napredovati kao drzava. Peace

ODGOVORITE
Name

Re

15.10.2017 16:56

tanak si !

Name

Re

15.10.2017 16:56

tanak si !

Name

Valentin

15.10.2017 18:49

Auuuu touchée, al si mi se nagovorio :D