Аустрија бира нови парламент

У Аустрији се одржавају парламентарни избори који ће, како се очекује, означити скретање те земље удесно и окончати дугогодишњу владавину велике коалиције социјалдемократа и конзервативаца.

Свијет 15.10.2017 | 11:55
Аустрија бира нови парламент
Анкете највеће шансе дају Народној партији. Уколико победи, лидер партије, 31-годишњи Себастијан Курц, министар спољних послова, постаће најмлађи шеф владе у Европи.

Око 6,4 милиона Аустријанаца одлучује о будућности земље. На парламентарним изборима учествује 10 странака од којих шест имају шансе да уђу у парламент.

По свим истраживањима, Аустрију ће наредних пет година водити влада десног центра.

"Ако победимо 15. октобра, гарантујем да ћемо учинити све да се смање пореска оптерећења за раднике, да би људи са малим и средњим платама имали више новца за живот.

Обећавам да ћемо окончати злоупотребе у друштвеним системима и приликом миграција", рекао је Себастијан Курц.

За друго место се боре Социјалдемократска странка Аустрије коју води актуелни аустријски канцелар Кристијан Керн и десничарска Слободарска странка Аустрије.

"Деценијама се води потпуно неодговорна, неиздиференцирана мигрантска политика Европе, и наравно тако је исламистички терор ушао у срце Европе", каже Хајнц Кристијан Штрахе из Слободарске странке Аустрије.

"Сада крените. Идите код својих комшија, пријатеља у кафане. И реците им шта желимо. Када то урадите, гарантујем вам да ћете бити успешни на овим изборима", рекао је Кристијан Керн из Социјалдемократска партије Аустрије.

Издат је рекордан број гласачких листића за гласање путем поште – чак 889.000. Право гласа имају сви аустријски држављани који данас пуне 16 година.

Први незванични резултати Министарства унутрашњих послова очекују се око 19 сати и 30 минута.

(РТС)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милојко

15.10.2017 11:19

Курцова странка сигурно побјеђује на изборима.

ОДГОВОРИТЕ