Православци славе празник Покров

Православни верници обележавају данас празник Покрова Пресвете Богородице као помен на црквени догађај када се Богородица током богослужења јавила народу окупљеном на молитви.

Република Српска 14.10.2017 | 12:45
Православци славе празник Покров
То се десило 14. октобра (1. октобра по старом календару) 911. године за време цара Лава Мудрог, када је у Богородичиној цркви званој Влахерне у Цариграду служено свеноћно бдење.

Црква је била испуњена побожним народом и сви су били дубоко утонули у молитву. При дну цркве налазили су се Свети Андреј Јуродиви и његов ученик Епифаније.

У четврти час ноћи угледали су Пресвету Богородицу изнад народа, са распростртим омофором на рукама којим као да заклања народ.

Била је одевена у златокрасну порфиру и блистала окружена апостолима, светитељима, мученицима и девицама.

Свети Андреј показа руком и упита Епифанија да ли и он види Богородицу како се моли за сав свет, што Епифаније зачуђен потврди.

Ради тога догађаја уведено је ово празновање, да подсећа на тај тренутак и на стално покровитељство Пресвете Богородице када год то у невољама од ње молитвено тражимо.

Црква је одувек прослављала Пресвету Богородицу као покровитељку и заштитницу рода хришћанског, која својим молитвама умилостивљава Бога према грешнима.

Безброј пута показала се помоћ Пресвете Богородице како појединцима тако и народима, како у миру тако и у рату, како у монашким пустињама тако и у многољудним градовима.

Многе жене које немају децу посте пред Покровице како би се причестиле на сам дан празника и моле се да им подари дете, а оне које имају моле се Богородици за њихово здравље. Празник славе жене да би лакше рађале и подизале децу.

Сви који верују у Богородицу и обележавају Покров Пресвете Богородице на овај дан обавезно треба да изговоре речи "Радуј се Радости наша и прекриј нас од сваког зла часним омофором твојим".

Кога Богородица прекрије својим покровом он постаје невидљив за зле духове и нечастиве силе.

Пећка Патријаршија прославља Покров Пресвете Богородице као своју славу.

(Ало)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Драган

14.10.2017 11:03

Боже помози овима на власти и њиховим тајкунима да додју до памети!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

14.10.2017 11:29

Маните се људи религије 21 је вијек.

Name

Међугорје

14.10.2017 11:59

Далеко је цариград, код нас у међугорје госпа се указује веома често.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кнежево

14.10.2017 15:59

Паметан вјерник о томе не говори , јер и сатана се зна претворити у анђела свијетла...чувајте се прелести рече Господ наш Исус Христос.

Name

корни

14.10.2017 17:29

Да си и мало памета не би тако наивно вјеровао у те бајке