Pravoslavci slave praznik Pokrov

Pravoslavni vernici obeležavaju danas praznik Pokrova Presvete Bogorodice kao pomen na crkveni događaj kada se Bogorodica tokom bogosluženja javila narodu okupljenom na molitvi.

Republika Srpska 14.10.2017 | 12:45
Pravoslavci slave praznik Pokrov
To se desilo 14. oktobra (1. oktobra po starom kalendaru) 911. godine za vreme cara Lava Mudrog, kada je u Bogorodičinoj crkvi zvanoj Vlaherne u Carigradu služeno svenoćno bdenje.

Crkva je bila ispunjena pobožnim narodom i svi su bili duboko utonuli u molitvu. Pri dnu crkve nalazili su se Sveti Andrej Jurodivi i njegov učenik Epifanije.

U četvrti čas noći ugledali su Presvetu Bogorodicu iznad naroda, sa rasprostrtim omoforom na rukama kojim kao da zaklanja narod.

Bila je odevena u zlatokrasnu porfiru i blistala okružena apostolima, svetiteljima, mučenicima i devicama.

Sveti Andrej pokaza rukom i upita Epifanija da li i on vidi Bogorodicu kako se moli za sav svet, što Epifanije začuđen potvrdi.

Radi toga događaja uvedeno je ovo praznovanje, da podseća na taj trenutak i na stalno pokroviteljstvo Presvete Bogorodice kada god to u nevoljama od nje molitveno tražimo.

Crkva je oduvek proslavljala Presvetu Bogorodicu kao pokroviteljku i zaštitnicu roda hrišćanskog, koja svojim molitvama umilostivljava Boga prema grešnima.

Bezbroj puta pokazala se pomoć Presvete Bogorodice kako pojedincima tako i narodima, kako u miru tako i u ratu, kako u monaškim pustinjama tako i u mnogoljudnim gradovima.

Mnoge žene koje nemaju decu poste pred Pokrovice kako bi se pričestile na sam dan praznika i mole se da im podari dete, a one koje imaju mole se Bogorodici za njihovo zdravlje. Praznik slave žene da bi lakše rađale i podizale decu.

Svi koji veruju u Bogorodicu i obeležavaju Pokrov Presvete Bogorodice na ovaj dan obavezno treba da izgovore reči "Raduj se Radosti naša i prekrij nas od svakog zla časnim omoforom tvojim".

Koga Bogorodica prekrije svojim pokrovom on postaje nevidljiv za zle duhove i nečastive sile.

Pećka Patrijaršija proslavlja Pokrov Presvete Bogorodice kao svoju slavu.

(Alo)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Dragan

14.10.2017 13:03

Bože pomozi ovima na vlasti i njihovim tajkunima da dodju do pameti!

ODGOVORITE
Name

Petar

14.10.2017 13:29

Manite se ljudi religije 21 je vijek.

Name

Međugorje

14.10.2017 13:59

Daleko je carigrad, kod nas u međugorje gospa se ukazuje veoma često.

ODGOVORITE
Name

Kneževo

14.10.2017 17:59

Pametan vjernik o tome ne govori , jer i satana se zna pretvoriti u anđela svijetla...čuvajte se prelesti reče Gospod naš Isus Hristos.

Name

korni

14.10.2017 19:29

Da si i malo pameta ne bi tako naivno vjerovao u te bajke