Баксузан дан или Дан без грудњака

Баксузни дан, фамозни петак 13. многима представља дан када би најрадије остали у кревету или барем код куће, а путовања и ризични подухвати одлажу се за дан касније.

Свијет 13.10.2017 | 16:00
Баксузан дан или Дан без грудњака
Најнесрећнији број бројних цивилизација у комбинацији са петим даном у седмици, улијева страх милионима људи широм свијета.

Порјекло вјеровања у несрећу повезану са овим даном до данас није прецизно разјашњено. Цијела ситуација вјероватно потиче још из библијских времена јер је 13. гост на Посљедњој вечери издао Исуса који је касније, разапет у петак. Такође, наводно су Адам и Ева управо у петак убрали јабуку која их је заувијек истјерала из раја.



Слично вјеровање постоји и у нордијској митологији, јер је на једну забаву упао 13. гост, опаки Локи који је организовао убиство бога весеља Балдера, након чега је Земљом завладала тама.



Још историјских догађаја се везују за овај “баксузни дан” – тада је, према легенди, почео Велики потоп, обустављена је изградња Вавилонске куле, а и Каин је, наводно, баш једног петка 13. убио Авеља.

У забиљеженој историји, 13. октобра 1307. године, француски краљ Филип ИВ и папа почели су коначни одрачун са темпларима. Они су истовремено ухапшени, мучени због јереси и на крају погубљени, а ред је ускоро престао да постоји.

За петак 13. и нумеролози имају објашњење. Броју 13 смета позиција коју има иза броја 12, кажу нумеролози који дванаестицу сматрају комплетним бројем јер је у години 12 мјесеци, у зодијаку 12 знакова, на Олимпу 12 богова, Херакле је одрадио 12 задатака, Израел је имао 12 племена, Исус 12 апостола, 12 дана након Божића дошла су Света три краља.



Међутим, наука има нешто другачије гледање. Страх од петка 13. можда није рационалан, али је и те како реалан. У питању је један од најпопуларнијих фобија и има стручни назив параскаведекатриафобије или фригатрискаидекафобија. Сама трискаидекафобија страх је од броја 13.

Када смо већ код овог занимљивог дана, ево неких занимљивости

– Велики број болница нема собу са бројем 13, неки небодери ни тај спрат, а ни аеродроми нису имуни па каткад изоставе Излаз број 13.

– Амерички предсједник Френклин Делано Рузвелт није путовао 13. у мјесецу, нити је икад угостио тринаестеро људи за столом.

– Наполеон и амерички предсједник Херберт Хувер такође су имали ненормалан страх од тринаестице, били су трискаидекафоби.

– Марк Твен једном је био предвиђен као 13. гост на некој забави и пријатељ му је рекао да не иде.

– Према грегоријанском календару највећа је вјероватноћа да ће 13. у мјесецу пасти баш у петак него било ког другог дана у седмици. У ствари, у било ком периоду од 400 година, 13. пада у понедјељак 685 пута, уторак 685 пута, сриједу 687, четвртак 684, петак 688, суботу 684 и недјељу 687 пута.

Дан без грудњака

Сваке године од рака дојке оболи око 1.670.000 жена у свијету, а умре их око пола милиона, данас се обиљежава Дан без грудњака који би требао да скрене пажњу јавности на ову опаку болест!



Широм свијета, жене су позване да не носе грудњак на данашњи дан и подрже све оне који болују од ове болести. Онима који воле само да буље, несвјесни да груди нису декорација на тијелу, овако се показује да треба понешто да науче, као и да могу да оболе, ма којег пола били.

Од укупног броја новообољелих жена у свету од 20 до 30 одсто жена је млађе од 50 година. У БиХ сваке године оболи 1 400, а у Србији око 4 600 жена.

Историја Дана без грудњака

Овај дан је установљен како би се подигла свијест о опасностима рака дојке, као и да подстакну на донације за лијечење обољелих. Једна од осам жена у свијету оболијева од рака дојке и принуђена је да се са њим бори до краја живота.

Осим што је често борба против ове болести изгубљена, жене због ње проживљавају прави пакао, од немогућности дојења, преко бројних операција до потпуног уклањања. али и губљења самопоуздања и падања у депресију.

Зашто онда жене у многим земљама свијета данас не носе грудњак? Зато што многе од њих морају да носе протезе јер уопште више немају груди. Баш зато желе да упозоре све да раде на превенцији, да се прегледају саме и да иду на прегледе.

Како да обиљежите овај дан?

Ако сте жена, немојте да носите грудњак. Идите на преглед, прегледајте се саме. Рак дојке се успјешно лијечи када се рано открије, па зато немојте да чекате дан када ћете почети да се осјећате лоше. Охрабрите своје мајке и сестре да оду са вама на преглед. Можда их сачувате, али и оне вас.

(Аваз, Глас Српске)

Коментари / 0

Оставите коментар