Старац прославио 108. рођендан

Лепу и дубоку старост доживео је Драгољуб Галић из села Голеши код Бањалуке, а са још једним рођенданом сасвим сигурно ближи се друштву суперстогодишњака у свету, јер је данас закорачио у 109. годину живота.

Република Српска 13.10.2017 | 09:05
Старац прославио 108. рођендан
Овај старина, рођена давне 1909, још је доброг здравља, може да се креће и разговетно прича.

Да обележе овај значајан датум на Михољдан се окупљају потомци, кумови и комшије. Тако је било и овог пута, за 108. здравицу, коју већ традиционално прате печење, торта, свећице, “шљива” и шампањац.

Дочекао је овај времешни деда да од 11 унучади једну унуку испрати у пензију, а има и 15 праунучади. Отац је седморо деце, од којих су живи син Дамјан (72) и ћерка Крста (85).

- Могао сам и да имам “беле пчеле” да су се четири праунуке хтеле удати, али није ниједна. Само су ишле у школу – прича Драгољуб.

Не зна чему да се захвали за дуговечност јер је без уже породице остао рано.

- Нисам рачунао да ћу доживети ове године; мајка ми је умрла у 25. години, а отац у 65. Не знам на кога сам се “бацио” – каже он.

Цели живот бавио се пољопривредом и тежачким пословима, али у раду никада није био нагао. У свему је, тврди, умерен.

Деда Драгољуб прича да је дугом веку можда заслужна исхрана јер је увек јео домаће производе.

- Пре није било хране као данас, јела се куруза и пшеница, а младеж сада једе само слаткорије. Док сам био млад највише сам “трошио” млеко, па је то можда допринело овим годинама - каже он.

Здравље га још увек добро служи. Не жали се много, осим на болове у ногама и костима. И поред тога Драгољуб изађе мало и прохода око куће.

Медицински феномен

Он можда још није међу најстаријим људима на свету, али је зато уписан у историју медицине као један од три најстарија пацијента у свету којима је уграђен стент.

- Оперисан сам да се још патим, а лекару идем на контроле сваких шест месеци – испричао је деда Драгољуб око којег су се окупили потомци да му пожеле још много рођендана.

Последњих година време прекрати гледањем телевизије иако мало слабије чује, а на питање да ли жели још да поживи каже да је “лепо живети, али већ досадно”.

Од лепих успомена сећа се одлазака у град јашући коња, додавши да је био добар кочијаш.

- Када пођем у град узјашем коња и кроз Господску улицу прођем, иако то нико није смео. Дочекала ме милиција, али су ме пустили без казне – присећа се Драгољуб ситуације на коју се и сада смеје.

До њега најстарији потомак у Галићима је ћерка Крста, која има 85 година. На здравље се чак више жали него Драгољуб.

Бригу о њему воде снаха Јелка и син Дамјан, док му је и супруга доживела дубоку старост и умрла 2005. - у 95. години.

У партизанима 15-ак дана

Драгољуб Галић прича да никада није био у рату; само је 15-ак дана провео у партизанима.

- Војни рок сам провео у Сплиту. У то време је краљ Александар био тамо, гледао сам како га возе морем – присетио се деда Драгољуб.

Најстарији Србин

Претпоставља се да је Галић тренутно најстарији Србин на свету, пошто је у 110. години недавно преминуо до тада најстарији Србин Јован П. Јовановић из Сарајева, док је у априлу 2016. у 107. години умро настарији човек у Србији Миливоје Матејић из села Десине.

(Блиц)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Кум Жоржо

13.10.2017 13:32

Машала старино,још толико ако Бог да у здрављу и весељу.

ОДГОВОРИТЕ