Starac proslavio 108. rođendan

Lepu i duboku starost doživeo je Dragoljub Galić iz sela Goleši kod Banjaluke, a sa još jednim rođendanom sasvim sigurno bliži se društvu superstogodišnjaka u svetu, jer je danas zakoračio u 109. godinu života.

Republika Srpska 13.10.2017 | 09:05
Starac proslavio 108. rođendan
Ovaj starina, rođena davne 1909, još je dobrog zdravlja, može da se kreće i razgovetno priča.

Da obeleže ovaj značajan datum na Miholjdan se okupljaju potomci, kumovi i komšije. Tako je bilo i ovog puta, za 108. zdravicu, koju već tradicionalno prate pečenje, torta, svećice, “šljiva” i šampanjac.

Dočekao je ovaj vremešni deda da od 11 unučadi jednu unuku isprati u penziju, a ima i 15 praunučadi. Otac je sedmoro dece, od kojih su živi sin Damjan (72) i ćerka Krsta (85).

- Mogao sam i da imam “bele pčele” da su se četiri praunuke htele udati, ali nije nijedna. Samo su išle u školu – priča Dragoljub.

Ne zna čemu da se zahvali za dugovečnost jer je bez uže porodice ostao rano.

- Nisam računao da ću doživeti ove godine; majka mi je umrla u 25. godini, a otac u 65. Ne znam na koga sam se “bacio” – kaže on.

Celi život bavio se poljoprivredom i težačkim poslovima, ali u radu nikada nije bio nagao. U svemu je, tvrdi, umeren.

Deda Dragoljub priča da je dugom veku možda zaslužna ishrana jer je uvek jeo domaće proizvode.

- Pre nije bilo hrane kao danas, jela se kuruza i pšenica, a mladež sada jede samo slatkorije. Dok sam bio mlad najviše sam “trošio” mleko, pa je to možda doprinelo ovim godinama - kaže on.

Zdravlje ga još uvek dobro služi. Ne žali se mnogo, osim na bolove u nogama i kostima. I pored toga Dragoljub izađe malo i prohoda oko kuće.

Medicinski fenomen

On možda još nije među najstarijim ljudima na svetu, ali je zato upisan u istoriju medicine kao jedan od tri najstarija pacijenta u svetu kojima je ugrađen stent.

- Operisan sam da se još patim, a lekaru idem na kontrole svakih šest meseci – ispričao je deda Dragoljub oko kojeg su se okupili potomci da mu požele još mnogo rođendana.

Poslednjih godina vreme prekrati gledanjem televizije iako malo slabije čuje, a na pitanje da li želi još da poživi kaže da je “lepo živeti, ali već dosadno”.

Od lepih uspomena seća se odlazaka u grad jašući konja, dodavši da je bio dobar kočijaš.

- Kada pođem u grad uzjašem konja i kroz Gospodsku ulicu prođem, iako to niko nije smeo. Dočekala me milicija, ali su me pustili bez kazne – priseća se Dragoljub situacije na koju se i sada smeje.

Do njega najstariji potomak u Galićima je ćerka Krsta, koja ima 85 godina. Na zdravlje se čak više žali nego Dragoljub.

Brigu o njemu vode snaha Jelka i sin Damjan, dok mu je i supruga doživela duboku starost i umrla 2005. - u 95. godini.

U partizanima 15-ak dana

Dragoljub Galić priča da nikada nije bio u ratu; samo je 15-ak dana proveo u partizanima.

- Vojni rok sam proveo u Splitu. U to vreme je kralj Aleksandar bio tamo, gledao sam kako ga voze morem – prisetio se deda Dragoljub.

Najstariji Srbin

Pretpostavlja se da je Galić trenutno najstariji Srbin na svetu, pošto je u 110. godini nedavno preminuo do tada najstariji Srbin Jovan P. Jovanović iz Sarajeva, dok je u aprilu 2016. u 107. godini umro nastariji čovek u Srbiji Milivoje Matejić iz sela Desine.

(Blic)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kum Žoržo

13.10.2017 15:32

Mašala starino,još toliko ako Bog da u zdravlju i veselju.

ODGOVORITE