Криминал у јавним набавкама БиХ

Мониторинг тим неколико невладиних организација пратио је преко хиљаду и 500 процедура јавних набавки у 173 институције свих нивоа у БиХ и дошао до поражавајућих резултата.  У посљедњих 5 година у БиХ је преко 13 милијарди марака утрошено за јавне набавке роба, радова и услуга, при чему је дошло до различитих облика кршења Закона о јавним набавкама.

Босна и Херцеговина 12.10.2017 | 19:33
Криминал у јавним набавкама БиХ
Кроз јавне набавке долази до трансфера значајне суме буџетских средстава из јавног у приватни сектор, те су ови поступци подложни корупцији и различитим злоупотребама, сматрају у мониторинг тиму невладиних организација.

Проблем су транпарентност, план јавних набавки, тендерске процедуре, а посебно могућност тзв. директне погодбе.

Једна од најкритичнијих институција по питању Јавних набавки је Агенција за идентификациона документа БиХ у којој је и ревизија у протеклих пет година утврдила озбиљно кршење закона. То се прије свега односи на посао израде личних карата, вриједан 100 милиона марака, договорен фамозном директном погодбом. Неко је одлучио да грађани БиХ требају имати најмодерније и најбезбједније личне карте у свијету, а услов за добијање посла био је да погони за израду докумета буду у БиХ.

,,Многе техничке, нормативне и друге услове приступа Европској унији ми не испуњавамо, али овдје смо одлучили да будемо најбољи у свијету'', истиче Бојан Ковачевић из бањалучке Развојне агенције ЕДА.

Ковачевић подсјећа да наше личне карте, иако најмодерније у свијету, још увијек служе само као идентификациони документ.

,,И старе личне карте су имале идентичну улогу, а оправдање за израду нових, модерних, али скупих личних карата било је да ћемо са њима моћи потписивати уговоре, плаћати рачуне и слично'', истиче Ковачевић.

У цијелом том пројекту интересантан је податак да ће у 10-огодишњем периоду, на који се овај план набавке личних карата односи, тај посао бити скупљи за 83 милиона марака у односу на раније планирани 10-огодишњи план.

,,У пројекту је јасно наведено да ће то платити грађани кроз цијену личних карата'', истиче Ковачевић и додаје да је чак уговорено и да БиХ мора купити одређен број тих скупих личних карата унапријед, па смо сада у ситуацији да имамо далеко више образаца личних карата него што нам је потребно и не знамо шта ћемо са њима.

Осим најквалитетнијих, најбезбједнијих али и најскупљих личних карата, које служе само за обичну идентификацију, грађани БиХ имају и исте такве пасоше.

Међутим, за пасоше није уговорена куповина образаца за 10 година унапријед јер се у међувремену за те, очите малверзације и злоупотребе заинтересовало и Тужилаштво.

Сада смо у проблему јер пасошких књижица нестаје, а нико не испуњава раније, за фаворизовану фирму ,,нацртане'', услове израде тих докумената.



БН телевизија

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

игор

12.10.2017 17:38

зато онај мулац из Ланака сваки дан порсеом дере по улицама бањалуке ... фуј банда

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

12.10.2017 21:09

Досадни сте више са Ланаком они постоје 30 година и све растурају.

Name

Ндрангета

12.10.2017 22:25

Њему ни Ндрангета није равна.А јесу ови странци инаце направили овде дрзаве.Ауууууууу. Те кокаин дрзава.Па серијатска дрзава.Па онда Марихуана дрзава.За дом спремни дрзава.Ја демократије ја спрдацине.

Name

Ре реално

13.10.2017 08:11

Добро де, поред Ланацо ту су и ПРОИНТЕР, ММС ЦОДЕ И ПЛАНЕТ СОФТ.

Name

земо

12.10.2017 17:40

Најјаче им је оно када позивају градјане да пријаве корупцију, а чему размишљање и појединачна пријава кад се цио систем распада од корупције.Боље би им било да поставе градјанима слиједеће питање: Да ли знате и за једну јавну набавку,један јавни конкурс који није намјештен? Е то би било наградно и смислено питање..........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

12.10.2017 19:17

Ево ја пријављујем Синису Мацана, сељака из околине Калиновика за крадју 80 милиона КМ, кроз склапање стетних уговора за лицне карте. Моземо му сви заједно пљунути под прозор, цовјек је јебени милионер а такви не иду на робију. Да је украо кокош, сад би гулио 6 мјесеци.

Name

Форе и фазони

12.10.2017 19:22

Писање тендера је ЦИРКУС

Name

Д

12.10.2017 17:44

А који је криминал у електро крајини то је ужас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крадера компани

13.10.2017 08:20

Како су то само започели Ж. Ковачевић, Радмановић, Калдера и Ланако...

Name

Цхиле.

12.10.2017 18:08

Највеци проблем у вези са јавним набавкама у нас јесте то сто вриједност тих набавки је знатно веца код истих него сто је то реално. Цијене су надуване и у правом смислу безобразне, а кроз износ тих роба или услуга се исплацује и цасцавају они који им омогуцавају да добију такве послове. Сто се тице процедура у смислу Закона о јавним набавкама малтене је све у домену прекрсаја када се крсе одредбе тог закона, а готово код сваке јавне набавке имамо ситуацију да се понудјаци медјусобно договарају и помазу једни другима код постављених услова из тендерских докумената а то представља кривицно дјело које је доказиво једино ако неко у том ланцу отказе и понуди се да свједоци о томе, а то је просто немогуце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ап

12.10.2017 18:10

Ма нема корупције у БиХ.Само пишете без везе.Наведите једног политичара,доктора,професора итд да је одговарао.Нема.То се зове давамје ДАРА а за то се не одговара.Корупција је излизан термин,превазиђен,чак га и политичари користе пред изборе као нешто негативно а у ствари живе од корупције.То је реалност у којој живимо а сви као ПОШТЕНИ.Кафићи пуни,нерадника пуна РС а још причамо како треба се борити против корупције,свашта

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гдје ми то пловимо

12.10.2017 18:20

СВИ ЗНАМО СВЕ , А НИШТА НЕ ЧИНИМО ДА ТО ПРОМИЈЕНИМО И ТО ЈЕ ОНО ШТО НАЈВИШЕ ЗАБРИЊАВА. ЗАТО МОРАМ ДА У СВИМ ОВИМ КАТАСТРОФА ОКОЛНОТИМА ИЗРАЗИМ ЗАДОВОЉСТВО ШТО МОЈЕ ДИЈЕТЕ УСПИЈЕВА ДА ОПСТАНЕ У ИНОСТРАНСТВУ И СОЛИДНО ЖИВИ. ШТО ДАЉЕ ОДАВДЕ ТО БОЉЕ. НА ЖАЛОСТ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма јели ?

12.10.2017 18:22

У јавним набавкама ???? Корупција и криминал је свугдје... наси зивоти су саткани од тога....

ОДГОВОРИТЕ