Kriminal u javnim nabavkama BiH

Monitoring tim nekoliko nevladinih organizacija pratio je preko hiljadu i 500 procedura javnih nabavki u 173 institucije svih nivoa u BiH i došao do poražavajućih rezultata.  U posljednjih 5 godina u BiH je preko 13 milijardi maraka utrošeno za javne nabavke roba, radova i usluga, pri čemu je došlo do različitih oblika kršenja Zakona o javnim nabavkama.

Bosna i Hercegovina 12.10.2017 | 19:33
Kriminal u javnim nabavkama BiH
Kroz javne nabavke dolazi do transfera značajne sume budžetskih sredstava iz javnog u privatni sektor, te su ovi postupci podložni korupciji i različitim zloupotrebama, smatraju u monitoring timu nevladinih organizacija.

Problem su tranparentnost, plan javnih nabavki, tenderske procedure, a posebno mogućnost tzv. direktne pogodbe.

Jedna od najkritičnijih institucija po pitanju Javnih nabavki je Agencija za identifikaciona dokumenta BiH u kojoj je i revizija u proteklih pet godina utvrdila ozbiljno kršenje zakona. To se prije svega odnosi na posao izrade ličnih karata, vrijedan 100 miliona maraka, dogovoren famoznom direktnom pogodbom. Neko je odlučio da građani BiH trebaju imati najmodernije i najbezbjednije lične karte u svijetu, a uslov za dobijanje posla bio je da pogoni za izradu dokumeta budu u BiH.

,,Mnoge tehničke, normativne i druge uslove pristupa Evropskoj uniji mi ne ispunjavamo, ali ovdje smo odlučili da budemo najbolji u svijetu'', ističe Bojan Kovačević iz banjalučke Razvojne agencije EDA.

Kovačević podsjeća da naše lične karte, iako najmodernije u svijetu, još uvijek služe samo kao identifikacioni dokument.

,,I stare lične karte su imale identičnu ulogu, a opravdanje za izradu novih, modernih, ali skupih ličnih karata bilo je da ćemo sa njima moći potpisivati ugovore, plaćati račune i slično'', ističe Kovačević.

U cijelom tom projektu interesantan je podatak da će u 10-ogodišnjem periodu, na koji se ovaj plan nabavke ličnih karata odnosi, taj posao biti skuplji za 83 miliona maraka u odnosu na ranije planirani 10-ogodišnji plan.

,,U projektu je jasno navedeno da će to platiti građani kroz cijenu ličnih karata'', ističe Kovačević i dodaje da je čak ugovoreno i da BiH mora kupiti određen broj tih skupih ličnih karata unaprijed, pa smo sada u situaciji da imamo daleko više obrazaca ličnih karata nego što nam je potrebno i ne znamo šta ćemo sa njima.

Osim najkvalitetnijih, najbezbjednijih ali i najskupljih ličnih karata, koje služe samo za običnu identifikaciju, građani BiH imaju i iste takve pasoše.

Međutim, za pasoše nije ugovorena kupovina obrazaca za 10 godina unaprijed jer se u međuvremenu za te, očite malverzacije i zloupotrebe zainteresovalo i Tužilaštvo.

Sada smo u problemu jer pasoških knjižica nestaje, a niko ne ispunjava ranije, za favorizovanu firmu ,,nacrtane'', uslove izrade tih dokumenata.



BN televizija

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

igor

12.10.2017 17:38

zato onaj mulac iz Lanaka svaki dan porseom dere po ulicama banjaluke ... fuj banda

ODGOVORITE
Name

realno

12.10.2017 21:09

Dosadni ste više sa Lanakom oni postoje 30 godina i sve rasturaju.

Name

Ndrangeta

12.10.2017 22:25

Njemu ni Ndrangeta nije ravna.A jesu ovi stranci inace napravili ovde drzave.Auuuuuuuu. Te kokain drzava.Pa serijatska drzava.Pa onda Marihuana drzava.Za dom spremni drzava.Ja demokratije ja sprdacine.

Name

Re realno

13.10.2017 08:11

Dobro de, pored Lanaco tu su i PROINTER, MMS CODE I PLANET SOFT.

Name

zemo

12.10.2017 17:40

Najjače im je ono kada pozivaju gradjane da prijave korupciju, a čemu razmišljanje i pojedinačna prijava kad se cio sistem raspada od korupcije.Bolje bi im bilo da postave gradjanima slijedeće pitanje: Da li znate i za jednu javnu nabavku,jedan javni konkurs koji nije namješten? E to bi bilo nagradno i smisleno pitanje..........

ODGOVORITE
Name

Milko

12.10.2017 19:17

Evo ja prijavljujem Sinisu Macana, seljaka iz okoline Kalinovika za kradju 80 miliona KM, kroz sklapanje stetnih ugovora za licne karte. Mozemo mu svi zajedno pljunuti pod prozor, covjek je jebeni milioner a takvi ne idu na robiju. Da je ukrao kokoš, sad bi gulio 6 mjeseci.

Name

Fore i fazoni

12.10.2017 19:22

Pisanje tendera je CIRKUS

Name

Д

12.10.2017 17:44

А који је криминал у електро крајини то је ужас

ODGOVORITE
Name

Kradera kompani

13.10.2017 08:20

Kako su to samo započeli Ž. Kovačević, Radmanović, Kaldera i Lanako...

Name

Chile.

12.10.2017 18:08

Najveci problem u vezi sa javnim nabavkama u nas jeste to sto vrijednost tih nabavki je znatno veca kod istih nego sto je to realno. Cijene su naduvane i u pravom smislu bezobrazne, a kroz iznos tih roba ili usluga se isplacuje i cascavaju oni koji im omogucavaju da dobiju takve poslove. Sto se tice procedura u smislu Zakona o javnim nabavkama maltene je sve u domenu prekrsaja kada se krse odredbe tog zakona, a gotovo kod svake javne nabavke imamo situaciju da se ponudjaci medjusobno dogovaraju i pomazu jedni drugima kod postavljenih uslova iz tenderskih dokumenata a to predstavlja krivicno djelo koje je dokazivo jedino ako neko u tom lancu otkaze i ponudi se da svjedoci o tome, a to je prosto nemoguce.

ODGOVORITE
Name

ap

12.10.2017 18:10

Ma nema korupcije u BiH.Samo pišete bez veze.Navedite jednog političara,doktora,profesora itd da je odgovarao.Nema.To se zove davamje DARA a za to se ne odgovara.Korupcija je izlizan termin,prevaziđen,čak ga i političari koriste pred izbore kao nešto negativno a u stvari žive od korupcije.To je realnost u kojoj živimo a svi kao POŠTENI.Kafići puni,neradnika puna RS a još pričamo kako treba se boriti protiv korupcije,svašta

ODGOVORITE
Name

Gdje mi to plovimo

12.10.2017 18:20

SVI ZNAMO SVE , A NIŠTA NE ČINIMO DA TO PROMIJENIMO I TO JE ONO ŠTO NAJVIŠE ZABRINJAVA. ZATO MORAM DA U SVIM OVIM KATASTROFA OKOLNOTIMA IZRAZIM ZADOVOLJSTVO ŠTO MOJE DIJETE USPIJEVA DA OPSTANE U INOSTRANSTVU I SOLIDNO ŽIVI. ŠTO DALJE ODAVDE TO BOLJE. NA ŽALOST !!!

ODGOVORITE
Name

Ma jeli ?

12.10.2017 18:22

U javnim nabavkama ???? Korupcija i kriminal je svugdje... nasi zivoti su satkani od toga....

ODGOVORITE