Каталонац нови извјестилац за КиМ

Каталонац Џорди Рока, члан шпанске делегације Парламентарне скупштине Савјета Европе, изабран је за новог извјестиоца за Косово и Метохију.

Регион 12.10.2017 | 18:55
Каталонац нови извјестилац за КиМ
Он ће писати наредни извјештај о ситуацији на Косову и Метохији и поштовању људских права, владавини права и достизању стандарда Савјета Европе, саопштено је из српског парламента.

Рока, који је члан шпанске делегације, изабран је за извјестиоца тајним гласањем у Политичком комитету Парламентарне скупштине Савјета Европе, а противкандидат био му је Моргенс Јенсен из Данске.

Како је изјавила шефица делегације Марија Обрадовић, Рока је изабран након што је српска делегација успјела да оспори кандидатуру његовог противкандидата Могенса Јенсена, Данца.

Српска делегација успјела је да оспори кандидатуру господина Могенса Јенсена, који је у претходном периоду више пута исказао своју пристрасност, излазећи у сусрет захтјевима делегације парламента Косова и Метохије, чиме је неспорно довео себе у сукоб интереса поводом овог извештаја", изјавила је Обрадовићева.

Она је навела да је Јенсен гласао чак и против преговора двије делегације о начину заступљености приштинске делегације у ПС Савјета Европе, истовремено у потпуности игноришући ставове српске стране.

Рок за израду извјештаја ПС Савјета Европе о ситуацији на КиМ је двије године.

Када је ријеч о дешавањима на Пиринејском полуострву и случају Каталонија, новоизабрана потпредсједница ПС СЕ Марија Обрадовић пренијела је Политичком комитету ПС СЕ став Србије по питању суверенитета и територијалног интегритета Шпаније.

"Желим да вас подсјетим да се налазимо у ПС СЕ, кући људских права, чији је један од основних принципа владавина права и ако будемо слиједили само тај принцип јасно је како треба да се поставимо у случају Каталоније“, започела је излагање Обрадовићева.

“Став Србије је да снажно подржавамо суверенитет и територијални интегритет Шпаније. Сматрамо да није прихватљиво спољно мијешање у унутрашња питања Шпаније. Србија најбоље зна какву штету може да нанесе прављење изузетака у погледу непоштовања територијалног интегритета и међународног права, јер је преседан направљен управо у случају Косова и Метохије“, истакла је шефица српске делегације у ПС Савјету Европе.

Она је подсјетила да се одступањем од поштовања међународног права у случају Каталоније отвара пут ка сличним кризама у Европи и свијету.

Извор: Тањуг

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Хм

12.10.2017 17:34

Католонци подрзавају Косово а не Србију?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБ

12.10.2017 17:55

Класичан примјер западне демократије: Сви кандидати који се нуде ће водити исту политику. Да ли је Данац, Каталонац, Шиптар или Србин - продао се и радиће по диктату својих господара. Куга или колера - па бирајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Турчин

12.10.2017 19:30

Јеси ли ти нормалан???! Не могу увијек Срби бити у праву, а остатак планете у криву, мани се масне крметине и РТС-а, изађи мало у свијет! Пролази вам живот у лажима, ни сами више не знате када лажете, када говорите истину!

Name

СРБ

13.10.2017 08:47

(1) Ви који сте за вријеме османског царства са Православља прешли на Ислам па сте скоро постали Бошњаци сада Србе називате Турцима. И још кажете да се ми лажемо! (2) Изгледа да ти ниси нормалан. Јер се не ради о томе да Срби увијек буду у праву него да буде задовољена правда. И она на западу никада није задовољена јер запад функционише по принципу "завади па владај". (3) Ви престаните себе да лажете: Користите србски језик, маса вас и даље има србска презимена, 99,99% вас су прије били Срби. Али, умјесто да то прихватите и да имате у нама савезнике, ви се окрећете како вам велике силе заповједају.

Name

Вирус

13.10.2017 13:58

Ебига , није било лако одреци се цасног крста па сад веци турци од Ердогана.

Name

3

13.10.2017 06:17

Е мој турцине...

ОДГОВОРИТЕ