Katalonac novi izvjestilac za KiM

Katalonac Džordi Roka, član španske delegacije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, izabran je za novog izvjestioca za Kosovo i Metohiju.

Region 12.10.2017 | 18:55
Katalonac novi izvjestilac za KiM
On će pisati naredni izvještaj o situaciji na Kosovu i Metohiji i poštovanju ljudskih prava, vladavini prava i dostizanju standarda Savjeta Evrope, saopšteno je iz srpskog parlamenta.

Roka, koji je član španske delegacije, izabran je za izvjestioca tajnim glasanjem u Političkom komitetu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, a protivkandidat bio mu je Morgens Jensen iz Danske.

Kako je izjavila šefica delegacije Marija Obradović, Roka je izabran nakon što je srpska delegacija uspjela da ospori kandidaturu njegovog protivkandidata Mogensa Jensena, Danca.

Srpska delegacija uspjela je da ospori kandidaturu gospodina Mogensa Jensena, koji je u prethodnom periodu više puta iskazao svoju pristrasnost, izlazeći u susret zahtjevima delegacije parlamenta Kosova i Metohije, čime je nesporno doveo sebe u sukob interesa povodom ovog izveštaja", izjavila je Obradovićeva.

Ona je navela da je Jensen glasao čak i protiv pregovora dvije delegacije o načinu zastupljenosti prištinske delegacije u PS Savjeta Evrope, istovremeno u potpunosti ignorišući stavove srpske strane.

Rok za izradu izvještaja PS Savjeta Evrope o situaciji na KiM je dvije godine.

Kada je riječ o dešavanjima na Pirinejskom poluostrvu i slučaju Katalonija, novoizabrana potpredsjednica PS SE Marija Obradović prenijela je Političkom komitetu PS SE stav Srbije po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Španije.

"Želim da vas podsjetim da se nalazimo u PS SE, kući ljudskih prava, čiji je jedan od osnovnih principa vladavina prava i ako budemo slijedili samo taj princip jasno je kako treba da se postavimo u slučaju Katalonije“, započela je izlaganje Obradovićeva.

“Stav Srbije je da snažno podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet Španije. Smatramo da nije prihvatljivo spoljno miješanje u unutrašnja pitanja Španije. Srbija najbolje zna kakvu štetu može da nanese pravljenje izuzetaka u pogledu nepoštovanja teritorijalnog integriteta i međunarodnog prava, jer je presedan napravljen upravo u slučaju Kosova i Metohije“, istakla je šefica srpske delegacije u PS Savjetu Evrope.

Ona je podsjetila da se odstupanjem od poštovanja međunarodnog prava u slučaju Katalonije otvara put ka sličnim krizama u Evropi i svijetu.

Izvor: Tanjug

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Hm

12.10.2017 19:34

Katolonci podrzavaju Kosovo a ne Srbiju?

ODGOVORITE
Name

СРБ

12.10.2017 19:55

Класичан примјер западне демократије: Сви кандидати који се нуде ће водити исту политику. Да ли је Данац, Каталонац, Шиптар или Србин - продао се и радиће по диктату својих господара. Куга или колера - па бирајте.

ODGOVORITE
Name

@Turčin

12.10.2017 21:30

Jesi li ti normalan???! Ne mogu uvijek Srbi biti u pravu, a ostatak planete u krivu, mani se masne krmetine i RTS-a, izađi malo u svijet! Prolazi vam život u lažima, ni sami više ne znate kada lažete, kada govorite istinu!

Name

СРБ

13.10.2017 10:47

(1) Ви који сте за вријеме османског царства са Православља прешли на Ислам па сте скоро постали Бошњаци сада Србе називате Турцима. И још кажете да се ми лажемо! (2) Изгледа да ти ниси нормалан. Јер се не ради о томе да Срби увијек буду у праву него да буде задовољена правда. И она на западу никада није задовољена јер запад функционише по принципу "завади па владај". (3) Ви престаните себе да лажете: Користите србски језик, маса вас и даље има србска презимена, 99,99% вас су прије били Срби. Али, умјесто да то прихватите и да имате у нама савезнике, ви се окрећете како вам велике силе заповједају.

Name

Virus

13.10.2017 15:58

Ebiga , nije bilo lako odreci se casnog krsta pa sad veci turci od Erdogana.

Name

3

13.10.2017 08:17

E moj turcine...

ODGOVORITE