Жорж Веа је предсједник државе!

Легенда Милана и некада најбољи фудбалер света је коначно успео да победи на председничким изборима.

Фудбал 12.10.2017 | 19:45
Жорж Веа је предсједник државе!
Исписао је историју као први Африканац који је постао најбољи фудбалер на планети, а данас је постао први фудбалер који је постао председник своје земље. Жорж Веа је победник председничких избора у Либерији! Иако изборна комисија још није потврдила званичне резултате избора, тамошњи медији јављају да Веа има недостижну предност…

Славни нападач Милана је упао у политику чим је завршио каријеру. У ратом разореној земљи је водио много хуманитарне мисије, потом основао своју странку и 2005. кандидовао се на председничким изборима. Иако је победио у првом кругу, поражен је у другом од Елен Џонсон Сирлиф која је владала све до данас. Веи је током те кандидатуре највише замерано на недостатку академског образовања и неискуства у политици. Потом је 2011. године био кандидат за потпредседника, али је опет поражен од Сирлифове.

Коначно, друга председничка кандидатура и вишегодишња политичка борба су овога пута уродили плодом. Док се чека званична потврда изборних резултата, Веи већ стижу честитке са свих страна света. Честитали су му некадашњи саиграчи Марсел Десаи и Паоло Малдини путем друштвених мрежа, а огласио се и човек који га је открио у Монаку - Арсен Венгер.

“Желим да честитам мом бившем играчу Жоржу Веи који је постао председник Либерије. Не дешава се баш да вам бивши играч постане шеф државе. Надам се да ће и као председник имати онај ентузијазам да ради и учи као када је био играч”, поручио је Венгер.

Жорж Веа (51), један од најбољих нападача на свету с краја прошлог века, проводи овај четвртак у свом изборном штабу, чекајући званичне резултате избора за председника Либерије.

Славни фудбалер, сада сенатор у државном Конгресу Либерије, већ годинама је политички активан, а на октобарске председничке изборе је изашао као кандидат, са позивом гласачима да заокруже број крај његовог имена и да "поведу Либерију у ново поглавље славне историје".

Иако је још током ноћи на друштвеним мрежама проглашен победником, његови сарадници у четвртак су "спуштали лопту" и објашњавали да је прерано честитати, јер се гласови још броје.

Ипак, неки од бивших сарадника, саиграча и тренера Жоржа Вее већ су му честитали успех.

Паоло Малдини играо је са Либеријцем у Милану и већ се огласио на свом Инстаграм профилу, сликом и поруком:

"Честитам свој драгом пријатељу Жоржу Веи, који је победио на изборима и постао нови председник Либерије. Сигуран сам да ће овај скромни и великодушни човек, кога сам срео пре 20 година, бити савршени вођа народа своје вољене земље. Са својом породицом шаљем му сву љубав и подршку", написао је славни Италијан.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар