Анализа: Црвена звезда у Евролиги - нови почетак...

Екипа Душана Алимпијевића у петак ће одиграти први меч нове сезоне најјачег такмичења.

Кошарка 12.10.2017 | 22:30
Анализа: Црвена звезда у Евролиги - нови почетак...
После пет месеци паузе и великих промена у свлачионици, Црвена звезда мтс почиње нову евролигашку сезону.

Шампион Србије и региона улази у пету такмичарску годину у друштву најбољих, где ће и у сезони 2017/18 одиграти гарантованих 30 утакмица. Почев од овог петка.

Екипа Душана Алимпијевића отишла је у Литванију после успешног почетка "јадранске" сезоне, па са домаћим скором 3-0 улази у модерну "Жалгирис арену" у комплетном саставу.

Млади тренер црвено-белих одвео је на пут у Каунас и недавно "ровите" Џејмса Фелдина и Немању Дангубића, као и Бранка Лазића, који је у недељу у Љубљани одиграо прву утакмицу од Еуробаскета.

"Тај мали циљ, мини план, да са три добијене утакмице уђемо у Евролиги, смо остварили. Сада следи старт Евролиге, који за почетак треба да потврди добар рад у припремном периоду. У Каунасу ћемо наступити комплетни, Лазић се полако уводи, није то још на оптималном нивоу, Дангубић се опоравио од повреде, а Фелдин тренира са екипом од уторка" рекао је Алимпијевић.

Говорећи о амбицијама у такмичењу у којем је Звезда прошле сезоне била највеће изненађење, тренер црвено-белих послао је неколико порука, које се своде у једну - да његов тим обећава само борбу.

"Црвена звезда неће ни у једној утакмици ићи на то да је унапред изгуби. Борићемо се до краја. Знамо неке наше реалне циљеве у Евролиги. Многи су показали и одређену дозу забринутости, како ће Црвена звезда уопште изгледати у Евролиги, да ли ће уопште направити тим", подсетио је Алимпијевић, па закључио:

"Сада, после овог старта, опет се појављују нека очекивања која су већа. Оно што је сигурно - направили смо квалитетан састав, а за нешто више, као што је Евролига, потребно је додатно време".

Први Звездин противник, екипа Шарунаса Јасикевичијуса, најчешће је претходних дана и недеља била помињана у Србији због тога што је овог лета појачао и Василије Мицић, репрезентативац Србије и бивши плеј црвено-белих.

Шампион Литваније победио је прошле сезоне српског првака у хали "Александар Николић", а Звезда му се потом реванширала са каматом, савладавши га убедљиво у Литванији. У једном тренутку, Београђани су водили и 28 поена разлике.

Ипак, сада би било незахвално и погрешно освртати се "дубље" на те дуеле, пре свега због промена у екипама, па ће за црвено-беле у петак играти само четворица играча који су и те јануарске вечери учествовали у једној од убедљивијих Звездиних победа у Европи (Дангубић, Лазић, Добрић и Бјелица).

Са друге стране, Жалгирис је такође направио значајне промене, довео Арона Вајта (Зенит), Брендона Дејвиса (Монако), Ди Боста (Монако), Аксела Тупана (Њу Орлеанс) и Мартинаса Сајуса (Старогард Гдањски), а растао се са пензионисаним Робертасом Јавтокасом, као и са Августом Лимом (Бешикташ), Леом Вестерманом (ЦСКА), Лукасом Лекавичијусом (Панатинаикос), Брок Мотумом (Анадолу Ефес) и Реналдасом Сеибутисом (Нептунас).

"Шарасова" екипа одиграла је до почетка Евролиге дупло више такмичарских утакмица од Звезде, што у стручном штабу Београђана виде као позитивну околност.

"Жалгирис је екипа и клуб који се понаша слично као и Црвена звезда. На првом месту, игра са великим бројем домаћих играча, у земљи у којој се фанатично воли кошарка и у којој је кошарка спорт 'број један'. Тврда су и чврста екипа, која игра на ивици фаула. Имамо ту погодност да су већ одиграли шест утакмица у домаћем првенству, што нам је дало могућност да их добро проанализирамо. Идемо тамо да се прикажемо, ја се надам у још бољем светлу него у претходним утакмицама, где се видела и мала доза неуиграности", рекао је Алимпијевић.

Црвено-бели кренули су за Литванију у шест часова у четвртак, а у Каунас ће стићи летом преко Франкфурта, после вишечасовне паузе у Немачкој. У Литванији ће најпре слетети у Виљнус, а затим ће аутобусом прећи 100 километара до коначног одредишта. Алимпијевићев тим изаћи ће на први тренинг у четвртак увече, а на утакмицу у петак од 19 часова.

Капитен Звезде Бранко Лазић извешће екипу на паркет.

"Тежак меч је пред нама. Жалгирис је одличан тим, имају одличну атмосферу у својој Арени, представљају земљу која воли кошарку. Међутим, идемо тамо да пробамо да направимо изненађење и да добијемо и да тако искористимо шансу, ако се она укаже. Тиме бисмо на прави начин 'отворили' и друго такмичење у сезони", поручио је лидер црвено-белих, који је у недељу провео 20 минута на терену, у свом првом наступу ове сезоне.

"Сремали смо се два и по месеца за ово"

"И Жалгирис, као и наш тим, улази у ову сезону у промењеном саставу, што не значи да ће бити лошији. Чека нас јака утакмица, изузетно тешко гостовање, можда и најтеже, не рачунајући прве две-три екипе Евролиге. Ту је и тежак пут до тамо, али добро, свесни смо свега тога што нас чека. Сремали смо се протекла два и по месеца за ове ствари и не би требало да буде изненађења. Идемо из утакмице у утакмицу", рекао је Милко Бјелица, један од најискуснијих играча Звезде.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар