НБА Европа - топ 10 појачања на Старом континенту

Европска кошарка сусрела се овог лета са губитком играча попут Милоша Теодосића и Богдана Богдановића који су спадали у сам “крем де ла крем“ на тлу Европе.

Кошарка 16.10.2017 | 00:00
НБА Европа - топ 10 појачања на Старом континенту
Пракса одлазака најбољих играча у НБА убудуће ће бити још израженија због знатно боље финансијске ситуације у Сједињеним Америчким Државама и због прилике да се игра са најбољима на свету.

У таквом распореду снага Европа не може много да уради, међутим у Евролиги увек ће играти квалитетни играч јер у најјачој лиги на свету нема места за све и не може свако да се прилагоди на стил игре који се тамо негује.

Евролигашке екипе добро су се припремиле за старт нове сезоне, скоро сви су успели да надоместе одласке и очекује нас још једна узбудљива клупска такмичарска година.

Током лета видели смо неколико великих појачања од којих су међу звучнијим повратак Серхија Родригеса у Европу и долазак НБА шампиона из златне ере Мајамија – Нориса Кола.

Поред ове двојице кошаркаша има још доста занимљивих имена, поготово са северноамеричког континента, одакле су играчи који нису успели да се изборе за већу улогу одлучили да дођу у елитно кошаркашко такмичење.

Издвојили смо десет најзвучнијих појачања који би требало да обележе сезону 2017/2018.

10. Ерик Мекалум (Ефес)

Коначно ћемо Ерика Мекалума гледати у Евролиги у којој ће наступати за турски Анадолу Ефес.

Један од најбољих поентера у Европи, каријеру је до сада углавном провео по Кини и у Еврокупу где је 2016. године био шампион са Галатасарајом и најкориснији играч другог по рангу европског такмичења.

Мекалум има 29 година и подједнако добро покрива позицију плејмејкера и бека. Овај кошаркаш је старији брат НБА звезде Си Џеј Мекалума који наступа за Портланд Трејлблејзерсе.

Ерик је прошле сезоне играо у Кини, док је годину завршио у Галатарасарају што му је био други ангажман у овом турском клубу.

Мекалум је способан да постиже поен из свих позиција, веома је разноврстан у нападу и подједнако добро шутира споља или унутар рекета. Очекује се да Американац буде предводник овог тима Ефеса који не игра баш најбоље на почетку сезоне.

9. Кевин Серафан (Барселона)

Кевин Серафан поседује велико искуство из НБА где је провео седам сезона, а има само 27 година, односно улази у најбоље кошаркашке године.

У последњих неколико година минутажа и улога у најјачој лиги на свету му је опала, па је француски репрезентативац одлучио да каријеру настави у Европи, Барселони.

Иако центар има 27 године, ова такмичарска година могла би да му оживи каријеру јер је претходне две сезоне проводио мало времена на терену и сигурно да је изгубио самопуздању, што се уосталом и видело на Евробаскету где се очекивало да игра много боље.

Барселона је знала да промаши са центрима у претходним сезонама и иако је на папиру била добро попуњена, све је падало на леђа Анте Томића.

Сада каталонски клуб није толико добро попуњен под кошем, пошто имају два класична центра, међутим то ће бити можда бити и добро због дељења минутаже. Такође, очекује се да тренер Сито Алонсо форсира и “смалл балл“ поставу са Адријаном Моерманом на центру.

8. Брајан Робертс (Олимпијакос)

Брајан Робертс искусни је плејмејкер који има неколико година иза себе у НБА лиги, а требало би напоменути да је пре тога наступао за Хапоел Гилбоу и Бросе Бамберг.

Робертс је прошле сезоне био замена Кемби Вокеру у Шарлот Хорнетсима, међутим није успео да обезбеди нови уговор на крају године.

Американац је одлучио да се врати у Европу и то у један од највећих клубова у на Старом континенту – Олимпијакос.

Робертс ће врло вероватно пропустити прву утакмицу у Евролиги због мање повреде, а да ће бити велико појачање показао је у предсезонским утакмицама.

Брајан имао веома пристојан шут за три поена, а одликује га одлична сарадња са центром, однсоно пик-ен-рол игра. Олимпијакос је добио велико појачање на позицији један и требало би заједно са Спанулисом да предводи овај састав црвено-белих из Пиреја.

7. Томас Робинсон (Химки)

Љубитељи игрице НБА2К сигурно га се сећају из издања 2014 када је у Портланду чинио центарски пар са Ламарксуом Олдриџом и када је свако вече (у игрици) бележио 12 поена и 10 скокова.

То је била друга година Робинсона у НБА и с обзиром да је био 5. пик на драфту 2012. године очекивало се да направи добру каријеру у најјачој лиги на свету.

Међутим, реалност је углавном другачија од игрице, Робинсон током пет година играња у НБА лиги није успео да се наметне као стартни крилни центар, а само је на тренутке показивао назнаке талента.

Атлетски је веома надарен и у Европи се очекује да игра на позицији центра, пошто му 208 центиметра то апсолутно дозвољава. Изабрао је Химки и чини се да није погрешио пошто ће поред себе имати Стефана Марковића који је сјајан разигравач.

Робинсон је прошлу сезону провео у Лос Анђелес Лејкерсима за које је одиграо 48 мечева на којима је просечно бележио 5 поена и 4,6 скокова, за 12 минута на терену.

6. Бредли Вонамејкер (Фенербахче)

Вонамејкер је прошле сезоне израстао у правог лидера у екипи Дарушафаке Догуш и сјајне партије препоручиле су га НБА екипама и актуелном шампиону Европе.

Ипак, Американац је одлучио да остане у Турској, с тим што је из Дачке прешао у тим Жељка Обрадовића.

Вонамејкер ће ове сезоне бити лидер и Фенербахчеа који се сусрео са одласком двојице најбољих играча Богдана Богдановића и Екпеа Јуда. У такавом распореду снага, од Бредлија се очекује да ради исти посао као и у Дарушафаки.

Плејмејкер је прошле сезоне одиграо 34 утакмице у Евролиги на којима је просечно бележио 16,7 поена, 4,6 асистенција и 3,1 скокова, док је на терену проводио 33 минута.

Вонамејкер је бивши студен Универзитета Питсбург, а 2011. године није изабран на НБА драфту. Каријеру је градио преко мањих италијанских клубова, док је на европској сцени заблистао у дресу Бросе Бамберга (2014/2016).

5. Ендру Гаудлок (Армани Милано)

“Мини мамба“ вероватно је најбољи поентер у Европи, с тим што у елитном кошаркашком такмичењу до сада није успео да буде лидер неког тима и да га води до великог успеха.

Гаудлок је на пажњу великих европских клубова скренуо у дресу Уникса из Казања у сезони 2013/2014, што му је донело уговор у Фенербахчеу.

У систему Жељка Обрадовића омалени бек није успео да се сасвим уклопи у тим иако је у просеку имао око 17 поена. Гаудлок није неки тимски играч и то му је један од главних проблема.

Али, велики таленат који поседује нико не може да му одузме и уколико буде успео да исконтролише свој его, Армани би после неколико неуспешних сезона могао да буде добра екипа у ЕЛ.

Поред себе има Џордана Тиодора који је такође могао да се нађе на листи, међутим он тек гради каријеру у Европи. Њих двојица су већ кренули да играју сјајно на почетку сезоне и видећемо како ће то изгледати против најбољих европских екипа.

4. Џејсон Томпсон (Фенербахче)

Томпсон је једно од најзувчнијих појачања овог лета и требало би да буде достојна замена за Екпеа Јуда, с тим што им се разлику стилови игре.

Џејсон је многи бољи офанзивни играч, с тим што није елитни дефанзивац као што је то био нови играч Јуте Џез. Бивши играч Голден Стејт Вориорса у припремним мечевима имао је неке фантастичне партије и наговестио је оно што бисмо могли да очекујемо од њега.

Центар је скоро па целу каријеру у најјачој лиги на свету провео у Сакраменто Кингсима за које је наступао седам сезона. Оно што је још важниј пропустио је само 33 меча за тих седам година, односно уписао је 541 наступ за Кингсе.

Најбоља сезона му је била друга у којој је просечно бележио 12,5 поена и 8,5 скокова. Током наредних година бележио је сличне партије, а онда је кренуо велики пад у игри.

Прошле сезоне играо је у кинеској лиги пошто није успео да се избори за НБА уговор, а овог лета 31-годишњи играч одлучио је да потпише за актуелног шампиона Европе.

3. Серхио Родригес (ЦСКА)

Ћаћо се вратио у Европу после једне године проведе у НБА и придружио се једној од најдоминантнијих екипа у Европи – москвоском ЦСКА.

Родригес је у редове шампиона ВТБ лиге дошао као замена за Милоша Теодосића који је отишао одлучио да се опроба у најјачој лиги на свету.

ЦСКА није могао да нађе идеалнију замену за Теа, пошто Ћаћо негује сличан стил игре као српски плејмејкер. Одличан је шутер за три поена и поседује луцидност каква се ретко виђа.

Родригес је прошле сезоне потписо једногодишњи уговор вредан осам милиона са Филаделфијом и на 68 утакмица просечно је бележио 7,8 поена и 5,1 асистенцију.

Иако је вероватно имао понуде да остане у најјачој лиги на свету, Шпанац је одлучио да се врати у Европу у којој има статус звезде. ЦСКА ће као и сваке сезоне конкурисати за освајање Евролиге, а Ћаћо је бити можда и главни шраф у том походу.

2. Норис Кол (Макаби Тел Авив)

Два пута шампион НБА лиге са Мајамијем и плејмејкер који је играо преко 20 минута у Леброновој ери у Хиту договорио је сарадњу са Макабијем из Тел Авива.

Норис Кол имао је претходних сезона проблема са повредама и није успевао да се задржи у НБА франшизама. Мајами га је почетком 2015. Године трејдовао у Пеликансе где је играо веома добро.

Међутим, наредне године пропустио око 40-так утакмица, а потом је прошле такмичарске године одиграо 13 утакмица за Оклахому.

Кол ће уз Пјера Џексона чинити динамични дуо екипа из Тел Авива и можда бисмо коначно после неколико година могли очекивати нешто од тима који води Невен Спахија.

Норисова најбоља сезона била је 2015/2016 када је у дресу Пеликана бележио 10,6 поена и 3,7 асистенција, пре тога је у Мајами на 23 минута по утакмици имао учинак од око шест поена и три асистенције.

1. Борис Дијао (Левалоа Метролитен)

Иако ће играти у Еврокупу и иако његов долазак у Европу није испраћен са довољно дозом помпе, Борис Дијао је најзвучнији играч који је овог лета дошао да игра на Старом континенту.

Дугогодишњи француски репрезентативац одиграо је 1064 утакмице у најјачој лиги на свету и уколико буде ухватио добру форму у току такмичарске године биће од великог појачања за Левалоу.

Популарни Бобо један је од најителигентнијих играча на свету што је у својој каријери показивао небројано пута.

Оно што га издваја од других јесте учешће за репрезентацију за коју увек игра на највећем могућем нивоу – изузетак је овогодишњи Евробаскет када уопште није био у форми.

Дијао је у НБА провео 16 сезона од којих пет у Сан Антонио, четири у Финсксу и Шарлоту, две у Атланти и једну у Јути прошле такмичарске године.

Бобо има 35 година и истинска легенда као што је он има још доста да пружи, ако не у НБА, онда сигурно у европској кошарци.

Значајна појачања у Европи:

Рики Лидо (Ефес)
Ерик Мекалум (Ефес)
Јанис Тима (Басконија)
Марселињо Уертас (Басконија)
Џордан Мекре (Баксонија)
Тејлор Рочести (Црвена звезда)
Серхио Родригес (ЦСКА)
Вил Клајбурн (ЦСКА)
Ендру Гаудлок (Армани)
Џордан Тиодор (Армани)
Адам Ханга (Барселона)
Тома Ертел (Барселона)
Кевин Серафан (Барселона)
Џејсон Томпсон (Фенербахче)
Бред Вонамејкер (Фенербахче)
Николо Мели (Фенербахче)
Томас Робинсон (Химки)
Џејмс Андерсен (Химки)
Стефан Марковић (Химки)
Норис Кол (Макаби)
Пјер Џексон (Макаби)
Диандре Кејн (Макаби)
Брајан Робертс (Олимпијакос)
Холис Томпсон (Олимпијакос)
Маркус Денмон (ПАО)
Мет Лоџески (ПАО)
Фабијан Козер (Реал Мадрид)
Чејсон Рендл (Реал Мадрид)
Реј Мекалум (Уникаха)
Ерик Грин (Валенсија)
Борис Дијао (Левалоа)

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар