Упућен захтјев за смјену Јеличића

Правобранилац Републике Српске Милимир Говедарица доставио је данас министру правде РС Антону Касиповићу иницијативу за разрјешење замјеника правобраниоца РС у сједишту у Бањалуци Борислава Јеличића против којег је тужилаштво почетком мјесеца подигло оптужницу, екслузивно сазнаје пословни портал ЦАПИТАЛ. ба.

Република Српска 12.10.2017 | 16:37
Упућен захтјев за смјену Јеличића
Говедарица је иницијативу за смјену Јеличића поднио након што он у законском року од мјесец дана није поднио захтјев за преузимање дужности.

Јеличић је 12. септембра положио заклетву пред предсједником Народне скупштине РС Недељком Чубриловићем и имао је мјесец дана да преузме функцију.

Након што је положио заклетву против Јеличића је подигнута оптужница која га терети за злоупотребу положаја, што је вјероватно и утицало на његову одлуку да не ступи на дужност.

Говедарица је данас за ЦАПИТАЛ потврдио да је министру правде доставио иницијативу за разрјешење Јеличића.

„Данас сам упутио иницијативу за разрјешење замјеника правобраниоца Борислава Јеличића на његов захтјев. Јеличић је навео да из личних разлога није у могућности да ступи на дужност у законском року“, рекао је Говедарица.

Касиповић: Упутићу иницијативу у НСРС

Министар правде РС Антнон Касиповић каже да је Законом о Правобранилаштву РС прецизирано да се поступак за разрјешење правобраниоца и замјеника покреће ако не ступе на дужност у року од 30 дана од дана избора, а да могу бити и удаљени са дужности док се против њих води истрага у кривичном поступку.

„Очекујем иницијативу правобраниоца за разрјешене и на основу те иницијативе ја ћу предузети оно што је моја надлежност и упутити ту иницијативу са приједлогом Народној скупштини РС“, казао је Касиповић прије неколико дана за ЦАПИТАЛ и додао да би се ова иницијатива могла наћи на идућој сједници НСРС која је заказана за 17. октобар.

Он је истакао да је у више наврата разговарао са правобраниоцем РС, прије свега, вези са даљим пословима у вези са израдом новог закона о правобранилаштву РС.

„Наравно, још једном смо прошли и кроз одредбе закона, прије свега због новонастале ситуације у вези са подизањем оптужнице против замјеника правобраниоца“, рекао је Касиповић.

Нагласио је да без обзира на то што Јеличић није преузео функцију, сједиште замјеника правобраниоца у Бањалуци ради нормално.

„Оно несметано функционише. Мјере за то раније је предузела мјере в.д. правобраниоца Љиљана Грбић, а и новоизабрани правобранилац Милимир Говедарица је предузео све мјере да то сједиште несметано функционише. Када је ријеч о евентуалном новом конкурсу, мислим да је боље донијети нови закон и у складу са тим законом расписати конкурс“, казао је Касиповић.

Републичко јавно тужилаштво подигло је 2. октобра оптужницу против бившег замјеника правобраниоца РС у Бањалуци Мирка Стојчиновића и новоизабраног замјеника Борислава Јеличића која их терети за злоупотребу службеног положаја или овлаштења у предмету „Пољопривредна школа“.

Стојчиновић је оптужен да се заједно са помоћникомЈеличићем у предмету “Пољопривредна школа” одрекао тужбе и закључио судско поравнање, не обавјештавајући о томе град Бањалуку, што значи да за такав потез није имао сагласност градских власти.

Јеличић је ухапшен 26. јула, током давања исказа након што је МУП из Правобранилаштва изузео предмет “Пољопривредна школа”, али је убрзо и пуштен.

Градска управа Бањалука је прије неколико година покренула спор због прометовања земљишта које је било у власништву града, а за које је Пољопривредна школа имала право коришћења. Земљиште је продато компанији “Бинго”, коју је град тужио, као и Пољопривредну школу.

“Бинго” је узвратио контратужбом и захтијевао од града одштету од 20 милиона КМ, а како га терете, Стојчиновић је, без знања града, прихватио одлуку о поравнању. Јеличић је у то вријеме радио на овом предмету.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Неко

12.10.2017 14:52

Среца па је правобранилац на мјесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није Него

12.10.2017 15:51

Среца је па је тај господин Јеличић један прави господин, нормалан и веома образован цовјек, циста образа и великог знања, па није хтјео да прави проблем. Овдје је он циста политицка колатерала која се насла на путу интересним групама којима такав не одговара, јер је исувисе струцан и непристрасан. Такав цовјек не одговара новим људима у градској управи БЛ који хоце да ријесе својр дилове преко неког ко це њих да слуса а не да ради по праву и правди. Вријеме, а притом мислим на Суд, це показати и доказати да су господину Јелицицу напаковали оптузницу без ити једног доказа и основа, а разлог је горе поменути да не преузме сједисте БЛ.

Name

Никола незнановиц.

12.10.2017 15:44

Додик и Зељка Црквановиц црклаје одануц за кредитима. Они њега суде својим судом.Имају своју полицију суд Зато додик пјева немозенам нико ниста.

ОДГОВОРИТЕ