Обезглављена Главна Служба ревизије

Мандат Душка Шњеготе, главног ревизора РС, и његовог замјеника Дарка Пејића, завршио је јуче након што је на снагу ступила одлука Народне скупштине РС о усвајању њихове оставке.

Република Српска 12.10.2017 | 11:09
Обезглављена Главна Служба ревизије
Шњегота је за "Независне" рекао да се нада да ће Скупштина ускоро именовати новог главног ревизора и његовог замјеника, те је додао да није било законског основа да он именује особу која ће посао главног ревизора обављати до избора новог.

Додао је да, уколико убрзо тај проблем не буде ријешен, постоји опасност да запослени остану без примања, а да послови који се тренутно обављају у оквиру Службе за ревизију без одобрења главног ревизора неће моћи бити приведени крају.

"Добро је да смо успјели септембарску плату унијети у систем. Средства су обезбијеђена, тако да ту не очекујемо проблеме", рекао је Шњегота. 

Истакао је да је за пет година, колико је провео на њеном челу, Служба много урадила и унаприједила свој рад. 

"У суштини, ниједан процес није уназађен, сви су процеси барем у некој мјери унапријеђени. Уводили смо нове процедуре, нове процесе и методологије. Све што смо радили, радили смо у складу с ревизорским стандардима који су релевантни за нас", рекао је он.

Додао је да су промовисали све аспекте Службе на међународном плану, и да ће захваљујући спроведеним активностима када дође до отварања Поглавља 32 у преговорима са ЕУ тај процес бити знатно олакшан.

Што се тиче увођења трезорског начина пословања прије двије године, који предвиђа да се ревизија финансира не из парламента, како је било раније, већ од стране министарства финансија РС, Шњегота је рекао да није било проблема у смислу угрожавања финансијских потреба или независности ревизије, али да то остаје као потенцијална опасност у будућности.

Шњегота је поднио, на позив предсједника Републике Српске, оставку на мјесто главног ревизора, након што се министар финансија побунио против њега јер је у консолидованом извјештају пронашао да је дефицит РС већи за више од сто милиона КМ него је то приказивала власт у Републици Српској.

Оставка Шњеготе је прихваћена на "крњој" сједници Народне скупштине Републике Српске, којој су присуствовали посланици већине, предвођене СНСД-ом и коалиције Домовина, коју чине странке ис сједиштем у Федерацији БиХ.

Коментаришући насталу ситуацију посланик НДП и предсједник те странке Драган Чавић је рекао  да се десило оно што је опозиција упозорила да ће се десити .

"Својим неодговорним поступцима довели су ревизију јавног сектора у потпуну блокаду. Мање је сад битно да је Скупштина блокирана да разматра извјештај. Најбитније је да је блокирано функционисање Службе. Ако су урадили смишљено да блокирају главну ревизију, онда је то злочин и за кривично гоњење. Постоје двије могућности: или да нису знали, или да су то учинили намјерно. Ни једно ни друго их не ослобађа одговорности за оно што се десило", рекао је Чавић у изјави Независним. Додао је да ће Служба минимално 45 дана до два мјесеца бити обезглављена.

Из СНСД-а  том листу нико није могао дати коментар како ће поступити Клуб те странке у Народној скупштини.

Одлазак Шњеготе и "гушење" још једне независне институције у Републици Српској остаће забиљежено и по још једном до сада невиђеном догађају који је пратио тај случај, а односи се на "упад" полиције Републике Српске у Народну скупштину који су онемогућили посланике опозиције да уђу у импровизовану скупштинску салу гдје су били посланици  већине и коалиције Домовина.



(БН/Независне)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Драган

12.10.2017 09:18

Како ми брзо идемо од градјанског цивилизованог друштва ка феудализму...свака част властима за све ово!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бимбо

12.10.2017 10:28

Више се брините што Вам је обезглављена опозиција тј. СЗП.

Name

Драгиша

12.10.2017 11:00

Па господине Шњегота, кад си радио тако све по закону што то мораде дати оставку? Како кажеш служба много урадила, унаприједила свој рад, уводили сте нове процедуре, процесе, методологију. Умјсто да будеш награђен за то, ти поднесе оставку.Што ниси човјек и не признаш да си био приморан на то.

Name

Ре Бимбо

12.10.2017 11:02

Ни позиција ни опозиција не дају наду!

Name

Бимбо

12.10.2017 12:00

Мени позиција "даје" ја сам задовољан. Ко је у опозицији не знам ни како му је а и брига ме свако гради свој пут.

Name

ЗОЗОН

12.10.2017 09:30

Република Српска је пропала и опљачкана! Ова власт је све уништила! Пропали додик се налази на црној Америчкој листи са најгорим свјетским ОЛОШОМ,ШЉАМОМ И КРИМИНАЛЦИМА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре зорон

12.10.2017 09:51

Није пропала! Има још да се одржи референдум о судству, одцјепљењу , комсијином кокошињцу , кравама сто ричу ... а то ће да потраје годинама .Кад буде референдум о оних 113% е тек онда је Гаме овер!

Name

Игор

12.10.2017 09:41

Добро је. Лијезе и септембарска плата. хахахахахахахахахах Када це народу постати јасно да сви они имају само један циљ а то је лицно богацење . Кад народу смркне њима сване , било и бице !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ШЊ од човјека

12.10.2017 09:43

Шњегота је толико уназадио слузбу, да се сада треба спасити сто се спасити мозе. Мислим да је доведен да исту уруши што је и успио. Срамота Републике Српске, и он да буде професор, коме ће он давати примјер. Фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

12.10.2017 10:08

Ре: Драги колега опрости ми,али ти си очигледно нешто побркао. По теби је Шњегота уназадио службу,а људи који су факсификовали буџетски дефицит и натјерали га да поднесе оставку,те довели до гашења Службе за ревизију су Ок. Размисли добро шта си написао? Или си саркастичан или не разумијеш шта се овдје у ствари дешава?!

Name

Давидовић

12.10.2017 10:15

Дуско Сњегота и Дарко Пејиц су упропастили службу, Дарко који себе зове дјететом институције је именован за сефа сектора квалитета контроле само цега и кога. Можда му служба да сису да посе мало јер је на том нивоу.

Name

Ре Пкц

12.10.2017 10:48

Друзе, да је цист, не би дао оставку. Ко би унистио своју (какву такву репутацију) дајуци оставку без разлога. Он би могао да прица у слуцају да је смијењен. Овако? не знам цему сикирација? Слузба висе није његова брига.

Name

Последњи кинески цар

12.10.2017 11:09

Да ли је Шњегота "чист или није" не знам и о томе нисам ни писао. А оставку није дао без разлога,ваљда то сви знају. Шта би ти урадио на његовом мјесту, / био чист или не? / да те предсједник РС позове да даш оставку? Само да подсјетим да је његов извјештај о ревизији буџета изазвао "потрес" међу владајућим јер је указао на стварно стање и стварни дефицит,односно да је извјештај Владе РС лажан!!! Ако је због тога уназадио службу, и нека је, ја га у том "уназађењу" подржавам.

Name

ШЊ од човјека

12.10.2017 11:20

Па ваљда треба бити независан, не може нико имати утицаја на ревизора, чуј предсједник га позвао на оставку. То је доказ да је политички функицонер, сам је себе одао.

Name

Последњи кинески цар

12.10.2017 12:21

Слажем се са тобом да би требао бити независан. И слажем се да то није. Али,није он крив због тога. Независност главног ревизора треба да обезбједи држава,ентитет,тј.власт, систем у којем живимо,а не главни ревизор. Ваљда ћеш се сложити са овим. Овдје ништа није независно,све зависи од људи на власти. И када дирнеш у њих,када пипнеш осиње гнијездо онда си надрљао. Шњегота је то урадио и морао отићи. То је поента мојих коментара. Све што је стручно урађено и стављено на папир није добро јер открива криминал, заташкивање и бахато трошење новца. Шта је могао друго учинити него дати оставку или изгубити главу?! Као онај несретни човјек из БЛ којем су подметнули експлозив под ауто. И ником ништа.Сви ћуте. И полиција, и власт, и тужиоци, и народ. Човјек открио криминал и изгубио главу. Држава није прстом мрднула да нађе кривца. наравно да није јер га је она и убила. И каква је то порука другим да указују на криминалне радње. Пријетећа,наравно. Ви изволите па причајте и изнпсите аргументе, а ми имамо довољно експлозива, плаћеника да Вас дозовемо памети...

Name

Дијагноза

12.10.2017 09:48

Основна брига је дали ће примити плату а дали ће је зарадити није битно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харис

12.10.2017 09:50

Вјерујте некад би и волио да се одцијепите кад видим сав лоповлук код вас има и код нас али није у овим мјерама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.10.2017 15:04

Харисе размисли мало сире о цему писес,..то ти нема смисла цак и кад се салис,..немој бити махалас молим те

Name

јутро

12.10.2017 09:54

ма Сњегота ста ти знас о економији. Цијановицка и Додика нас воде у побједе привредне..она професорица енглеског це теби цитати лекцију о економији и пропали привредници као додик, дјуриц, цубиц, каја, скрбиц, станковиц, цициц, мицо мициц, григорије....

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

14.10.2017 12:43

ЖЕЉКА ЦВИЈАНОВИЋ НИЈЕ ПРОФЕСОР ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА ЈЕР НИКАДА ЊЕ ЗАВРШИЛА ТАЈ ФАКУЛТЕТ... ОНА ЈЕ ВАНРЕДНО ЗАВРШИЛА КОМУНИКОЛОГИЈУ 180 ЕСЦТ.

Name

ГАДНИ РЕВИЗОР

12.10.2017 11:09

ПИТАЈТЕ КОГА ГОД ХОЦЕТЕ ШТА МИСЛИ О ШЊЕГОТИ - СВАКИ ДРУГИ ЋЕ РЕЋИ ДА ЈЕ ГОВ*О А СВАКИ ТРЕЋИ СМЕЋ* НИЈЕ ЧИСТ 100% ПА ШТО БИ ДАО ОСТАВКУ ПРЕКО НОЋИ, СИГУРНО ГА ИМАЈУ У ШАЦИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нису чиста посла

12.10.2017 13:11

Можда је ухваћен и овјековјечен у некаквим компромитујућим ситуацијама. Власт је на све спремна. И опозиција дакако. Политика без разлике. Намјести се или исконструише нешто компромитујуће, услика и сними и капак. Ево га па ти изволи. Па је ли прецедник својевремено рекао да највише воле тужиоце и судије које има у шаху. Исто тако, то може да се односи и на ревизора и на министра и на овога и на онога..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блам

12.10.2017 17:24

Још само сада да именују оног сељака из Бочца пијандуру Јову Радукића и и веће бламаже нема , није ми јасно шта ради ова власт а ја сам их подржавао али више нез. Ма ово постаје ројалистичке Парови или Задруга , и ово је стварно стање какав нам је народ и коме даје глас

ОДГОВОРИТЕ