Срби у Евролиги: Од Мадрида до Москве и Истанбула...

У најјачем такмичењу Србију ће ове сезоне представљати велики број интернационалаца.

Кошарка 12.10.2017 | 20:30
Срби у Евролиги: Од Мадрида до Москве и Истанбула...
Нова евролигашка сезона почиње ове недеље, са драстично већим бројем српских интернационалаца него прошлих година.

У такмичарској 2016/17, Евролигу је поред играча Црвене звезде играо једноцифрени број српских кошаркаша, а та цифра се ове јесени "попела" на 12 наших интернационалаца.

Од Шпаније, Мадрида и Малаге, па до Московске области и Истанбула, садашњи и бивши репрезентативци Србије бориће се за титулу шампиона Европе, у такмичењу које ће бити организовано у истом, лигашком формату као и прошле сезоне.

Србију ће поново представљати Црвена звезда мтс, која се највише у евролигашкој конкуренцији ослања на "домаћи производ", са четворицом странаца међу 15 пријављених играча (Рочести, Фелдин, Лесор и Антић).

Током сезоне, у Комбанк арени и хали "Александар Николић" наспрам црвено-бијелих гледаћемо ове играче...

ШАМПИОН СЕ И ДАЉЕ ПРЕЗИВА НА "ИЋ"

Богдан Богдановић отишао је у Сакраменто, Марко Гудурић стигао је из Црвене звезде мтс, па су Срби у Фенербахчеу и даље у истом "бројном стању" као и у прошлој - шампионској сезони.

Бранилац титуле претрпио је значајне промјене, али су амбиције остале исте. Уосталом, сама чињеница да је Жељко Обрадовић и даље на клупи Фенера довољно говори о циљу и плановима састава из Истанбула.

Биће занимљиво пратити Фенербахче ове сезоне и видјети уигравање новог састава и адаптацију Никола Мелија, Бреда Вонамејкера, Џејсона Томпсона и наравно - Марка Гудурића.

КУЗМИЋ МЕЂУ "КРАЉЕВИМА"

Доскорашњи центар Звезде Огњен Кузмић један је од четворице прошлосезонских чланова црвено-бијелих који ће у такмичарској 2017/18 играти Евролигу у другом дресу.

Некадашњи члан Голден Стејт Вориорса придружио се Мадриђанима током љета, послије освајања европског сребра са репрезентацијом, а у АЦБ лиги је у прва три кола играо по 16 минута. У опреми "краљевског клуба" момак из Грабовице код Добоја почеће своју трећу годину у у Евролиги, у којој је први пут заиграо 2015, за Панатинаикос.

Велики корак у каријери једног од стубова прошлосезонске Црвене звезде.

СРБИ НАЈБРОЈНИЈИ У МАЛАГИ

Утакмице Уникахе, освајача Еврокупа и повратника у Евролигу, биће посебно интересантне навијачима у Србији. Разлог је очигледан.

Драган Милосављевић прикључио се старосједиоцима Немањи Недовићу и Дејану Муслију послије једне од најуспјешнијих сезона шпанског клуба и од старта понио значајан терет у Малаги, за по 19 минута проведених на терену у прва три кола домаћег првенства.

Недовић је такође спреман и опорављен дочекао октобар, као један од оних који носили дрес Уникахе и у њеној посљедњој евролигашкој епизоди (2015/16).

ТРОБОЈКА И ДАЉЕ У МИЛАНУ

Послије сезоне у којој су дрес Олимпије из Милана носила двојица српских играча - Милан Мачван (Бајерн) и Мирослав Радуљица (Ђангсу). У такмичарској 2017/18 наша кошарка поново ће имати представника у "граду моде".

То је Владимир Мицов, бивши репрезентативац Србије и евролигашки ветеран, са шестогодишњим евролигашким стажом.

Вишегодишњи лидер Галатасараја вратио се овог љета у Италију, гдје је већ наступао за Канту и појачао значајно измијењени састав "манекена", који ће сљедеће сезоне водити Симоне Пјаниђани.

МИТРОВИЋ НА НОВОМ ПОЧЕТКУ - У ЊЕМАЧКОЈ

Послије пет година проведених у Звезди, капитен црвено-бијелих Лука Митровић ове јесени наступа за Бамберг.

Српски крилни центар стигао је током љета код Андрее Тринкјерија и у посљедњем мечу Бундеслиге (против Тибингена) био чак и најбољи играч екипе, са 16 поена, шест скокова и четири асистенције.

На новом почетку, Митровић се налази у познатом евролигашком окружењу, јер ће му ова сезона бити пета у најјачем такмичењу.

У ПИРЕЈУ ВЈЕРУЈУ У МИЛУТИНОВА

Добра игра у првом дербију против Панатинаикоса и нови уговор са Пирејцима наговјештај су још значајније улоге Николе Милутинова у Олимпијакосу.

Такође веома млад (22 године), српски центар почиње своју пету сезону у Евролиги, од које у Атини очекују уобичајено много.

Високи циљеви постављени су и пред некадашњом "петицом" Партизана, који ће у рекету чинити тандем са одличним новајлијом из Арманија, Џамелом Меклином.

ВАСА УЧИ ОД "ШАРАСА"

Послије повратка на велико такмичење са репрезентацијом, Василије Мицић вратио се и у Евролигу.

Освајач сребра са Еуробаскета брзо се послије Турске прикључио новим саиграчима у Жалгирису и ставио се на располагање легендарном Шарунасу Јасикевичијусу, који је пратио његове одличне игре у Тофашу.

Сплетом околности, Мицић ће овог петка, већ у првом колу играти против Црвене звезде мтс, у чијем је дресу посљедњи пут и наступао у најјачем такмичењу.

МАРКОВИЋ ПАРТНЕР ШВЕДУ

Жалили смо цијелог љета што се прерано опростио од репрезентације, а од ове јесени навикаваћемо се да га гледамо у жутом дресу Химкија.

Стефан Марковић одиграо је сјајну "постолимпијску" сезону за Зенит и у "прелазном року" појачао бековску линију коју предводи Алексеј Швед. Некадашњи играч Хемофарма уз себе ће имати и још једног играча са српским "пасошем" - Чарлса Џенкинса.

До ове јесени, "Пефи" је одиграо две евролигашке сезоне у Уникахи, с тим да је другу (2015/16) у великој мјери пресједио крај клупе, због тешке повреде. Сада је дио амбициознијег тима, а прије неколико дана је био и веома запажен у побједи против Риге, са 14 поена, пет скокова и четири асистенције.

ШТИМАЦ У ИСТОМ ГРАДУ, АЛИ У ЕВРОЛИГИ

Након одличне сезоне у Бешикташу и послије успјешног лета са репрезентацијом, Владимир Штимац се брзо послије прославе медаље вратио у Истанбул.

Борбени српски центар потписао је уочи Еуробаскета уговор са Ефесом и то ће бити пети тим са којим ће популарни "Штиме" наступити у Евролиги, послије Жалгириса, Уникахе, Бајерна и Црвене звезде.

Тренер екипе из "Абди Ипекчија", Велимир Перасовић, довео је уз Штимца још двојицу играча са "Еx-Yу" простора (Крунослава Симона и Еда Мурића), а на позицији "петице" задржао је Брајана Данстона, са којим ће се српски репрезентативац мијењати цијеле сезоне.

Нова, дуго ишчекивана сезона Евролиге почеће 12. октобра. Парови 1. кола су:

у четвртак:

Ефес - Реал 19.00
ЦСКА - Армани 19.00
Бамберг - Макаби 20.00
Олимпијакос - Басконија 20.00
Уникаха - Фебербахче 21.00

у петак

Химки - Валенсија 19.00
Жалгирис - Црвена звезда мтс 19.00
Барселона - Панатинаикос 21.00

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар