Srbi u Evroligi: Od Madrida do Moskve i Istanbula...

U najjačem takmičenju Srbiju će ove sezone predstavljati veliki broj internacionalaca.

Košarka 12.10.2017 | 20:30
Srbi u Evroligi: Od Madrida do Moskve i Istanbula...
Nova evroligaška sezona počinje ove nedelje, sa drastično većim brojem srpskih internacionalaca nego prošlih godina.

U takmičarskoj 2016/17, Evroligu je pored igrača Crvene zvezde igrao jednocifreni broj srpskih košarkaša, a ta cifra se ove jeseni "popela" na 12 naših internacionalaca.

Od Španije, Madrida i Malage, pa do Moskovske oblasti i Istanbula, sadašnji i bivši reprezentativci Srbije boriće se za titulu šampiona Evrope, u takmičenju koje će biti organizovano u istom, ligaškom formatu kao i prošle sezone.

Srbiju će ponovo predstavljati Crvena zvezda mts, koja se najviše u evroligaškoj konkurenciji oslanja na "domaći proizvod", sa četvoricom stranaca među 15 prijavljenih igrača (Ročesti, Feldin, Lesor i Antić).

Tokom sezone, u Kombank areni i hali "Aleksandar Nikolić" naspram crveno-bijelih gledaćemo ove igrače...

ŠAMPION SE I DALJE PREZIVA NA "IĆ"

Bogdan Bogdanović otišao je u Sakramento, Marko Gudurić stigao je iz Crvene zvezde mts, pa su Srbi u Fenerbahčeu i dalje u istom "brojnom stanju" kao i u prošloj - šampionskoj sezoni.

Branilac titule pretrpio je značajne promjene, ali su ambicije ostale iste. Uostalom, sama činjenica da je Željko Obradović i dalje na klupi Fenera dovoljno govori o cilju i planovima sastava iz Istanbula.

Biće zanimljivo pratiti Fenerbahče ove sezone i vidjeti uigravanje novog sastava i adaptaciju Nikola Melija, Breda Vonamejkera, Džejsona Tompsona i naravno - Marka Gudurića.

KUZMIĆ MEĐU "KRALJEVIMA"

Doskorašnji centar Zvezde Ognjen Kuzmić jedan je od četvorice prošlosezonskih članova crveno-bijelih koji će u takmičarskoj 2017/18 igrati Evroligu u drugom dresu.

Nekadašnji član Golden Stejt Voriorsa pridružio se Madriđanima tokom ljeta, poslije osvajanja evropskog srebra sa reprezentacijom, a u ACB ligi je u prva tri kola igrao po 16 minuta. U opremi "kraljevskog kluba" momak iz Grabovice kod Doboja počeće svoju treću godinu u u Evroligi, u kojoj je prvi put zaigrao 2015, za Panatinaikos.

Veliki korak u karijeri jednog od stubova prošlosezonske Crvene zvezde.

SRBI NAJBROJNIJI U MALAGI

Utakmice Unikahe, osvajača Evrokupa i povratnika u Evroligu, biće posebno interesantne navijačima u Srbiji. Razlog je očigledan.

Dragan Milosavljević priključio se starosjediocima Nemanji Nedoviću i Dejanu Musliju poslije jedne od najuspješnijih sezona španskog kluba i od starta ponio značajan teret u Malagi, za po 19 minuta provedenih na terenu u prva tri kola domaćeg prvenstva.

Nedović je takođe spreman i oporavljen dočekao oktobar, kao jedan od onih koji nosili dres Unikahe i u njenoj posljednjoj evroligaškoj epizodi (2015/16).

TROBOJKA I DALJE U MILANU

Poslije sezone u kojoj su dres Olimpije iz Milana nosila dvojica srpskih igrača - Milan Mačvan (Bajern) i Miroslav Raduljica (Đangsu). U takmičarskoj 2017/18 naša košarka ponovo će imati predstavnika u "gradu mode".

To je Vladimir Micov, bivši reprezentativac Srbije i evroligaški veteran, sa šestogodišnjim evroligaškim stažom.

Višegodišnji lider Galatasaraja vratio se ovog ljeta u Italiju, gdje je već nastupao za Kantu i pojačao značajno izmijenjeni sastav "manekena", koji će sljedeće sezone voditi Simone Pjaniđani.

MITROVIĆ NA NOVOM POČETKU - U NJEMAČKOJ

Poslije pet godina provedenih u Zvezdi, kapiten crveno-bijelih Luka Mitrović ove jeseni nastupa za Bamberg.

Srpski krilni centar stigao je tokom ljeta kod Andree Trinkjerija i u posljednjem meču Bundeslige (protiv Tibingena) bio čak i najbolji igrač ekipe, sa 16 poena, šest skokova i četiri asistencije.

Na novom početku, Mitrović se nalazi u poznatom evroligaškom okruženju, jer će mu ova sezona biti peta u najjačem takmičenju.

U PIREJU VJERUJU U MILUTINOVA

Dobra igra u prvom derbiju protiv Panatinaikosa i novi ugovor sa Pirejcima nagovještaj su još značajnije uloge Nikole Milutinova u Olimpijakosu.

Takođe veoma mlad (22 godine), srpski centar počinje svoju petu sezonu u Evroligi, od koje u Atini očekuju uobičajeno mnogo.

Visoki ciljevi postavljeni su i pred nekadašnjom "peticom" Partizana, koji će u reketu činiti tandem sa odličnim novajlijom iz Armanija, Džamelom Meklinom.

VASA UČI OD "ŠARASA"

Poslije povratka na veliko takmičenje sa reprezentacijom, Vasilije Micić vratio se i u Evroligu.

Osvajač srebra sa Eurobasketa brzo se poslije Turske priključio novim saigračima u Žalgirisu i stavio se na raspolaganje legendarnom Šarunasu Jasikevičijusu, koji je pratio njegove odlične igre u Tofašu.

Spletom okolnosti, Micić će ovog petka, već u prvom kolu igrati protiv Crvene zvezde mts, u čijem je dresu posljednji put i nastupao u najjačem takmičenju.

MARKOVIĆ PARTNER ŠVEDU

Žalili smo cijelog ljeta što se prerano oprostio od reprezentacije, a od ove jeseni navikavaćemo se da ga gledamo u žutom dresu Himkija.

Stefan Marković odigrao je sjajnu "postolimpijsku" sezonu za Zenit i u "prelaznom roku" pojačao bekovsku liniju koju predvodi Aleksej Šved. Nekadašnji igrač Hemofarma uz sebe će imati i još jednog igrača sa srpskim "pasošem" - Čarlsa Dženkinsa.

Do ove jeseni, "Pefi" je odigrao dve evroligaške sezone u Unikahi, s tim da je drugu (2015/16) u velikoj mjeri presjedio kraj klupe, zbog teške povrede. Sada je dio ambicioznijeg tima, a prije nekoliko dana je bio i veoma zapažen u pobjedi protiv Rige, sa 14 poena, pet skokova i četiri asistencije.

ŠTIMAC U ISTOM GRADU, ALI U EVROLIGI

Nakon odlične sezone u Bešiktašu i poslije uspješnog leta sa reprezentacijom, Vladimir Štimac se brzo poslije proslave medalje vratio u Istanbul.

Borbeni srpski centar potpisao je uoči Eurobasketa ugovor sa Efesom i to će biti peti tim sa kojim će popularni "Štime" nastupiti u Evroligi, poslije Žalgirisa, Unikahe, Bajerna i Crvene zvezde.

Trener ekipe iz "Abdi Ipekčija", Velimir Perasović, doveo je uz Štimca još dvojicu igrača sa "Ex-Yu" prostora (Krunoslava Simona i Eda Murića), a na poziciji "petice" zadržao je Brajana Danstona, sa kojim će se srpski reprezentativac mijenjati cijele sezone.

Nova, dugo iščekivana sezona Evrolige počeće 12. oktobra. Parovi 1. kola su:

u četvrtak:

Efes - Real 19.00
CSKA - Armani 19.00
Bamberg - Makabi 20.00
Olimpijakos - Baskonija 20.00
Unikaha - Feberbahče 21.00

u petak

Himki - Valensija 19.00
Žalgiris - Crvena zvezda mts 19.00
Barselona - Panatinaikos 21.00

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar