Анализа: Ко од ''Орлића'' лети ка Русији?

Да ли је Славољуб Муслин последњим излагањем мотивисао Сергеја Милинковића Савића, Андрију Живковића, Немању Радоњића, Милана Гајића и Марка Грујића?

Фудбал 13.10.2017 | 23:35
Анализа: Ко од ''Орлића'' лети ка Русији?
Мање под дејством јаких емоција, које некад немају додирних тачака са разумом, више због добрих резултата у Литванији и на Новом Зеланду српска фудбалска јавност била је јединствена у ставу: „Хоћемо Златне Орлиће у државном тиму“. Посао селектора не подразумева популизам ни у једној варијанти, али последњим иступима, одмах после пласмана на Мундијал у Русију, Славољуб Муслин је најавио да ће испунити жељу народа. Можда је и схватио да је Орловима потребно проветравање, односно још младог шампионског састојка у мундијалском коктелу.

„Имам велику дилему. Да ли да на Светско првенство путују сви који су углавном изнели ове квалификације, јер су на неки начин то заслужили, или да екипу освежимо са неколико најбољих младих репрезентативаца. Бразилца Роналда, скоро анонимног 1994. године водили су на Мундијал у САД и тамо је био са стране, али покупио је невиђено искуство“, рекао је Славољуб Муслин у интервју за Вечерње новости.

У дану када је требало да ужива на ловорикама великог успеха српски селектор је отишао у Нови Сад и уживо посматрао тријумф младе селекције против Русије (3:2). Рекло би се неважан, али суштински врло битан детаљ који открива да је Славољуб Муслин близу одлуке да направи мањи рез. И да у српски национални тим регрутује нове снаге. Такав његов став има упориште и легитимитет због чињенице да Србија у Русији неће сањати велики пласман. Неће га се одрећи, али такмичење без императива представљало би идеалан полигон да бисери рођени 1995. и 1996. године стичу искуство и уједно се придруже класићима из славних омладинских дана. Уосталом, Предраг Рајковић и Мијат Гаћиновић су стандардни чланови А селекције, Максимовић, Вељковић су близу да то постану...

Али осам месеци пре Мундијала у Русији јавност се пита кога од младих репрезентативаца Србије је Славољуб Муслин желео да мотивише, присетивши се бразилског искуства са Роналдом.

Није у Новом Саду Славољуб Муслин могао да види Сергеја Милинковића Савића, али њега и нема потреба да гледа. То што звезда Лација није на списку српског селектора постао је европски феномен. Питају се Италијани, пита се и Зоран Бата Мирковић, докле ће универзални везиста, вредан 70.000.000 евра, бити на „игнору“ у Србији. Чак и да је направио грех у првим селекторским данима Славољуба Муслина, бивши фудбалер Војводине је одслужио казну. Можда и нешто научио о тимском духу и непопуларним захтевима у игри које треба да прихвати. Јер то од њега тражи национални тим. На таласу позитивних вибрација Муслин би позивањем Сергеја Милинковића Савића отупео оштру оних код којих је и даље на провери.... Некако у исти кош са СМС-ом иде и Андрија Живковић.

Рођени Нишлија и крилни фудбалер Бенфике је истински вођа младе репрезентације! Предводник групе талентованих момака! Фронтмен потентне офанзивне линије Орлића! Способан да се потвђује из меча у меч. Његови дриблинзи и теледириговани центаршутеви, виђени у сударима с Македонијом и Русијом, нису ништа ново. Новина је што је Живковић показао спремност да се понавља и да буде важан шраф у дефанзивној поставци. Да је увек ту на лопти.

Имаће Муслин доброг и поузданог „шаптача“ када је реч о свим збивањима у младој репрезентацији Србије. Његов помоћник Горан Ђоровић предводи Орлиће и сигурно је стекао детаљу слику о степену играчког васкрснућа Немање Радоњића.

ЗА ЉУДЕ У ФСС И ЗВЕЗДИ НЕМАЊА РАДОЊИЋ ЈЕ НАЦИОНАЛНО БЛАГО

Можда је рано за позив у А тим, можда би то значило да је из петог, можда и најбржи српски играч, одмах пребачен у осми разред. Све је то можда. Али је сигурно да је Радоњићизабран као појединац коме треба дати бланко подршку. И да се сви премања њему, и у Црвеној звезди и у ФСС, понашају као према националном благу. Сасвим довољно за закључак да још један продукт нишке школе фудбала има чему да се нада. Посебно ако настави да корача стазама рехабилитације, а ове јесени је одличан и у Звезди, и у младој репрезентацији.

Велики дефицит репрезентације Србије има на позицији десног спољног у систему 3-4-3. Тренутно је Антонио Рукавина први и једини избор Славољуба Муслина. Питање је да ли резервиста Виљареала сам може да изнесе терет Мундијала. Због тога расту шансе, у овом тренутку, повређеног Милана Гајића. Десни бек Бордоа има два сјајна циклуса с омладинском и младом репрезентацијом. Прави, добри војник. Тип играча какве Муслинволи. Истина, није имао велику минутажу у Бордоу где је у првом плану Сенегалац Јусуф Себали.

Минутажа је тег око врата и Марку Грујићу. Видело се то и у судару младих репрезентација Србије и Русије, када су ноге везисте Ливерпула деловале круто. Међутим, последњихМуслинов иступ сигурно га је мотивисао, баш као и његовог парњака у вези Сашу Лукића.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар