Analiza: Ko od ''Orlića'' leti ka Rusiji?

Da li je Slavoljub Muslin poslednjim izlaganjem motivisao Sergeja Milinkovića Savića, Andriju Živkovića, Nemanju Radonjića, Milana Gajića i Marka Grujića?

Fudbal 13.10.2017 | 23:35
Analiza: Ko od ''Orlića'' leti ka Rusiji?
Manje pod dejstvom jakih emocija, koje nekad nemaju dodirnih tačaka sa razumom, više zbog dobrih rezultata u Litvaniji i na Novom Zelandu srpska fudbalska javnost bila je jedinstvena u stavu: „Hoćemo Zlatne Orliće u državnom timu“. Posao selektora ne podrazumeva populizam ni u jednoj varijanti, ali poslednjim istupima, odmah posle plasmana na Mundijal u Rusiju, Slavoljub Muslin je najavio da će ispuniti želju naroda. Možda je i shvatio da je Orlovima potrebno provetravanje, odnosno još mladog šampionskog sastojka u mundijalskom koktelu.

„Imam veliku dilemu. Da li da na Svetsko prvenstvo putuju svi koji su uglavnom izneli ove kvalifikacije, jer su na neki način to zaslužili, ili da ekipu osvežimo sa nekoliko najboljih mladih reprezentativaca. Brazilca Ronalda, skoro anonimnog 1994. godine vodili su na Mundijal u SAD i tamo je bio sa strane, ali pokupio je neviđeno iskustvo“, rekao je Slavoljub Muslin u intervju za Večernje novosti.

U danu kada je trebalo da uživa na lovorikama velikog uspeha srpski selektor je otišao u Novi Sad i uživo posmatrao trijumf mlade selekcije protiv Rusije (3:2). Reklo bi se nevažan, ali suštinski vrlo bitan detalj koji otkriva da je Slavoljub Muslin blizu odluke da napravi manji rez. I da u srpski nacionalni tim regrutuje nove snage. Takav njegov stav ima uporište i legitimitet zbog činjenice da Srbija u Rusiji neće sanjati veliki plasman. Neće ga se odreći, ali takmičenje bez imperativa predstavljalo bi idealan poligon da biseri rođeni 1995. i 1996. godine stiču iskustvo i ujedno se pridruže klasićima iz slavnih omladinskih dana. Uostalom, Predrag Rajković i Mijat Gaćinović su standardni članovi A selekcije, Maksimović, Veljković su blizu da to postanu...

Ali osam meseci pre Mundijala u Rusiji javnost se pita koga od mladih reprezentativaca Srbije je Slavoljub Muslin želeo da motiviše, prisetivši se brazilskog iskustva sa Ronaldom.

Nije u Novom Sadu Slavoljub Muslin mogao da vidi Sergeja Milinkovića Savića, ali njega i nema potreba da gleda. To što zvezda Lacija nije na spisku srpskog selektora postao je evropski fenomen. Pitaju se Italijani, pita se i Zoran Bata Mirković, dokle će univerzalni vezista, vredan 70.000.000 evra, biti na „ignoru“ u Srbiji. Čak i da je napravio greh u prvim selektorskim danima Slavoljuba Muslina, bivši fudbaler Vojvodine je odslužio kaznu. Možda i nešto naučio o timskom duhu i nepopularnim zahtevima u igri koje treba da prihvati. Jer to od njega traži nacionalni tim. Na talasu pozitivnih vibracija Muslin bi pozivanjem Sergeja Milinkovića Savića otupeo oštru onih kod kojih je i dalje na proveri.... Nekako u isti koš sa SMS-om ide i Andrija Živković.

Rođeni Nišlija i krilni fudbaler Benfike je istinski vođa mlade reprezentacije! Predvodnik grupe talentovanih momaka! Frontmen potentne ofanzivne linije Orlića! Sposoban da se potvđuje iz meča u meč. Njegovi driblinzi i teledirigovani centaršutevi, viđeni u sudarima s Makedonijom i Rusijom, nisu ništa novo. Novina je što je Živković pokazao spremnost da se ponavlja i da bude važan šraf u defanzivnoj postavci. Da je uvek tu na lopti.

Imaće Muslin dobrog i pouzdanog „šaptača“ kada je reč o svim zbivanjima u mladoj reprezentaciji Srbije. Njegov pomoćnik Goran Đorović predvodi Orliće i sigurno je stekao detalju sliku o stepenu igračkog vaskrsnuća Nemanje Radonjića.

ZA LJUDE U FSS I ZVEZDI NEMANJA RADONJIĆ JE NACIONALNO BLAGO

Možda je rano za poziv u A tim, možda bi to značilo da je iz petog, možda i najbrži srpski igrač, odmah prebačen u osmi razred. Sve je to možda. Ali je sigurno da je Radonjićizabran kao pojedinac kome treba dati blanko podršku. I da se svi premanja njemu, i u Crvenoj zvezdi i u FSS, ponašaju kao prema nacionalnom blagu. Sasvim dovoljno za zaključak da još jedan produkt niške škole fudbala ima čemu da se nada. Posebno ako nastavi da korača stazama rehabilitacije, a ove jeseni je odličan i u Zvezdi, i u mladoj reprezentaciji.

Veliki deficit reprezentacije Srbije ima na poziciji desnog spoljnog u sistemu 3-4-3. Trenutno je Antonio Rukavina prvi i jedini izbor Slavoljuba Muslina. Pitanje je da li rezervista Viljareala sam može da iznese teret Mundijala. Zbog toga rastu šanse, u ovom trenutku, povređenog Milana Gajića. Desni bek Bordoa ima dva sjajna ciklusa s omladinskom i mladom reprezentacijom. Pravi, dobri vojnik. Tip igrača kakve Muslinvoli. Istina, nije imao veliku minutažu u Bordou gde je u prvom planu Senegalac Jusuf Sebali.

Minutaža je teg oko vrata i Marku Grujiću. Videlo se to i u sudaru mladih reprezentacija Srbije i Rusije, kada su noge veziste Liverpula delovale kruto. Međutim, poslednjihMuslinov istup sigurno ga je motivisao, baš kao i njegovog parnjaka u vezi Sašu Lukića.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar