Вриједност која траје - Стојковић као Дејан Станковић!

Српски голман трећи пут у каријери биће учесник Мундијала!

Фудбал 11.10.2017 | 23:10
Вриједност која траје - Стојковић као Дејан Станковић!
Владимир Стојковић по много чему представља срце овог тима Србије који се коначно квалификовао за Мундијал после 10 сушних година. Сјајним одбрана дизао је екипу када јој је било тешко и показао још једном да је без конкуренције и даље најбољи чувар мреже на овим просторима.

А Стојковић може да се похвали и својеврсним подвигом, пошто ће му предстојећи Мундијал у Русији бити трећи у каријери. То је нешто што нико нема у овој генерацији српских фудбалера. 

Пре њега, то је пошло за руком још само Дејан Станковићу, који је свакако обележио претходну еру репрезентативног српског фудбала.

Јер, ваља се подсетити, Стојковић је и пре 11 година у Немачкој био учесник највеће смотре светског фудбала. Било је то последње такмичење на којем је играла селекција заједничке државе, Србије и Црне Горе.

Стојковић је, додуше, сва три меча у групи одгледао са клупе, тада је био трећи избор селектора Илије Петковића, иза тада неприкосновеног Драгослава Јеврића и искусног Оливера Ковачевића.

Неславно се завршио тај “излет” Плавих на Мундијал са сва три пораза, од Холандије, Аргентине и Обале Слоноваче, али је већ тада било јасно да Србија има голмана за будућност.

А већ четири године касније Стојковић је био “стара кука” и важан шраф у машинерији Радомира Антића која је на прилично убедљив начин изборила пласман на Мундијал у Јужној Африци.

Нажалост, ни тамо се Орлови нису прославили јер су остали без пласмана у нокаут фазу, али је као нека врста утехе остала победа над Немачком у групној фази такмичења, а на том мечу је и Стојковић одбранио пенал Лукасу Подолском.

Уследиле су већ поменуте године које су појели скакавци када је у питању српски репрезентативни фудбал, али све је то пало у заборав у понедељак увече после победе над Грузијом на стадиону Рајко Митић.

И ту је, као и у Бечу три дана пре тога, Стојковић са неколико невероватних одбрана погурао Србију ка тако жељеном и дуго чеканом циљу. А надамо се да ће и њему овај Мундијал, као и целој екипи, бити трећа - срећа и да би Орлови овај пут могли да прођу нокаут фазу. 

И за крај - до сада је Стојковић одиграо 76 мечева за национални тим, а какве партије пружа не би било изненађење да пребаци и стотку у будућности. Заслужено.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Старспорт

Коментари / 0

Оставите коментар