Vrijednost koja traje - Stojković kao Dejan Stanković!

Srpski golman treći put u karijeri biće učesnik Mundijala!

Fudbal 11.10.2017 | 23:10
Vrijednost koja traje - Stojković kao Dejan Stanković!
Vladimir Stojković po mnogo čemu predstavlja srce ovog tima Srbije koji se konačno kvalifikovao za Mundijal posle 10 sušnih godina. Sjajnim odbrana dizao je ekipu kada joj je bilo teško i pokazao još jednom da je bez konkurencije i dalje najbolji čuvar mreže na ovim prostorima.

A Stojković može da se pohvali i svojevrsnim podvigom, pošto će mu predstojeći Mundijal u Rusiji biti treći u karijeri. To je nešto što niko nema u ovoj generaciji srpskih fudbalera. 

Pre njega, to je pošlo za rukom još samo Dejan Stankoviću, koji je svakako obeležio prethodnu eru reprezentativnog srpskog fudbala.

Jer, valja se podsetiti, Stojković je i pre 11 godina u Nemačkoj bio učesnik najveće smotre svetskog fudbala. Bilo je to poslednje takmičenje na kojem je igrala selekcija zajedničke države, Srbije i Crne Gore.

Stojković je, doduše, sva tri meča u grupi odgledao sa klupe, tada je bio treći izbor selektora Ilije Petkovića, iza tada neprikosnovenog Dragoslava Jevrića i iskusnog Olivera Kovačevića.

Neslavno se završio taj “izlet” Plavih na Mundijal sa sva tri poraza, od Holandije, Argentine i Obale Slonovače, ali je već tada bilo jasno da Srbija ima golmana za budućnost.

A već četiri godine kasnije Stojković je bio “stara kuka” i važan šraf u mašineriji Radomira Antića koja je na prilično ubedljiv način izborila plasman na Mundijal u Južnoj Africi.

Nažalost, ni tamo se Orlovi nisu proslavili jer su ostali bez plasmana u nokaut fazu, ali je kao neka vrsta utehe ostala pobeda nad Nemačkom u grupnoj fazi takmičenja, a na tom meču je i Stojković odbranio penal Lukasu Podolskom.

Usledile su već pomenute godine koje su pojeli skakavci kada je u pitanju srpski reprezentativni fudbal, ali sve je to palo u zaborav u ponedeljak uveče posle pobede nad Gruzijom na stadionu Rajko Mitić.

I tu je, kao i u Beču tri dana pre toga, Stojković sa nekoliko neverovatnih odbrana pogurao Srbiju ka tako željenom i dugo čekanom cilju. A nadamo se da će i njemu ovaj Mundijal, kao i celoj ekipi, biti treća - sreća i da bi Orlovi ovaj put mogli da prođu nokaut fazu. 

I za kraj - do sada je Stojković odigrao 76 mečeva za nacionalni tim, a kakve partije pruža ne bi bilo iznenađenje da prebaci i stotku u budućnosti. Zasluženo.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Starsport

Komentari / 0

Ostavite komentar