Забиљежен раст извоза млијека

Савјет министара Босне и Херцеговине усвојило је Анализу стања на тржишту млијека и млијечних производа у Босни и Херцеговини за период 2012. – 2016. године у којој се наводи да домаћа производња у петогодишњем периоду задржава стабилност производње и остварује благи пораст.  Извоз млијека и млијечних производа у 2016. години је у поређењу с извозом из претходне године већи за 11 одсто.

Босна и Херцеговина 10.10.2017 | 18:14
Забиљежен раст извоза млијека
Уз повећање откупа свјежег млијека, мљекарска индустрија све више ради на производњи производа високе тржишне вриједности као што су сиреви, павлака, јогурт и остали ферментисани производи, чија се производња континуирано повећава. 

Губитак хрватског тржишта половином 2013. године је компензиован пласманом млијека и млијечних производа на домаће тржиште и повећањем извоза у земље чланице ЦЕФТА Споразума. 

Почетком 2016. године је потврђена испуњеност услова за наставак извоза млијека и млијечних прерађевина на европско тржиште, а листа извозника проширена је и новим мљекарама, чиме је остварен најзначајнији напредак у пољопривредном сектору у Босни и Херцеговини у посљедњих неколико година. 

Даљњи развој мљекарског сектора у БиХ веома је значајан јер конкуренција у региону расте након видљивог опоравка овог сектора у Републици Србији који  је резултирао повећањем производње млијека и тржишности млијечних производа.     

Стога ће Министарство спољне трговине и економских односа наставити да прати стање у овој области и једном годишње извјештавати Савјет министара БиХ, саопштено је из Савјета министара БиХ.

(Аггенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

лазов

10.10.2017 16:53

Угасили тј покрали највецу фарму музних крава у бих ФАРМЛАНД а производња млијека расте???Тамо продају последње тракторе и допуњавају ионако препуне дзепове тзв директори...Топаловиц,Згоњанин,Дјукић,Шандара,Павић...а радницима се дугује по 10 плата...ради ли СИПА ишта???

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

11.10.2017 09:59

Ста је ту цудно, ово је извјестај за ниво БиХ. Једна фарма пропала, неке друге отворене, људи повецавају капацитете, не кукају него раде...