Zabilježen rast izvoza mlijeka

Savjet ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Analizu stanja na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda u Bosni i Hercegovini za period 2012. – 2016. godinе u kojoj se navodi da domaća proizvodnja u petogodišnjem periodu zadržava stabilnost proizvodnje i ostvaruje blagi porast.  Izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u 2016. godini je u poređenju s izvozom iz prethodne godine veći za 11 odsto.

Bosna i Hercegovina 10.10.2017 | 18:14
Zabilježen rast izvoza mlijeka
Uz povećanje otkupa svježeg mlijeka, mljekarska industrija sve više radi na proizvodnji proizvoda visoke tržišne vrijednosti kao što su sirevi, pavlaka, jogurt i ostali fermentisani proizvodi, čija se proizvodnja kontinuirano povećava. 

Gubitak hrvatskog tržišta polovinom 2013. godine je kompenziovan plasmanom mlijeka i mliječnih proizvoda na domaće tržište i povećanjem izvoza u zemlje članice CEFTA Sporazuma. 

Početkom 2016. godine je potvrđena ispunjenost uslova za nastavak izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina na evropsko tržište, a lista izvoznika proširena je i novim mljekarama, čime je ostvaren najznačajniji napredak u poljoprivrednom sektoru u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko godina. 

Daljnji razvoj mljekarskog sektora u BiH veoma je značajan jer konkurencija u regionu raste nakon vidljivog oporavka ovog sektora u Republici Srbiji koji  je rezultirao povećanjem proizvodnje mlijeka i tržišnosti mliječnih proizvoda.     

Stoga će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa nastaviti da prati stanje u ovoj oblasti i jednom godišnje izvještavati Savjet ministara BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

(Aggencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

lazov

10.10.2017 16:53

Ugasili tj pokrali najvecu farmu muznih krava u bih FARMLAND a proizvodnja mlijeka raste???Tamo prodaju poslednje traktore i dopunjavaju ionako prepune dzepove tzv direktori...Topalovic,Zgonjanin,Djukić,Šandara,Pavić...a radnicima se duguje po 10 plata...radi li SIPA išta???

ODGOVORITE
Name

RE

11.10.2017 09:59

Sta je tu cudno, ovo je izvjestaj za nivo BiH. Jedna farma propala, neke druge otvorene, ljudi povecavaju kapacitete, ne kukaju nego rade...